Tips

En dokumentärroman i ljudformat – S-Town bryter ny mark i poddvärlden

Det lilla förstoringsglaset som kan fällas in över de vanliga glasögonen. De märkligt tunnspetsade instrumenten som flinkt hanteras av vana händer. Skarpögd inspektion av en sällsam konstruktionskonst. Jag lämnade in en klocka till en urmakare i veckan och fick en skymt av säregen hantverksskicklighet. Det finns något grundande i att gå till en gammaldags yrkeskunnig. Lämna in något på reparation, se det bli omsorgsfullt isärplockat och återskapat.

När jag gick därifrån tänkte jag på solur. Det snillrika och häpnadsväckande grandiosa i enkelheten hos ett solur. En pinne i marken kan räcka. En plan yta och en skuggkastare och vips har vi ett mätinstrument för vårt varande, ett mätinstrument som vi har använt oss av i långt över femtusen år. Det finns precisionssolur som kan visa tid +-30 sekunder. 30 sekunder! Jaja, hursomhelst.

När producenterna bakom Serial och This American Life gör en ny satsning blir det förhandshajp, och S-Town levererade: på bara fyra dagar slog den rekord med 10 miljoner nedladdningar.

Fascinationen för solur var en oväntad biprodukt av att lyssna på S-Town, det senaste poddfenomenet. När producenterna bakom Serial och This American Life gör en ny satsning blir det förhandshajp, och S-Town levererade: på bara fyra dagar slog den rekord med 10 miljoner nedladdningar. Till viss del beroende på en ovanlig publiceringsstrategi i poddvärlden: »Netflix-släppet«, det vill säga, ut med alla avsnitt samtidigt. Sju timslånga kapitel släpptes samma dag. Men det var inte enda sättet den utmärkte sig på. Jag använde begreppet »kapitel« högst medvetet, det är ordet de själva valt för att döpa sina avsnitt och här finns klart litterära ansatser. Tempot, utsvävningarna, person- och miljöbeskrivningarna, sättet de kräver uppmärksamhet av lyssnaren, allt för tankarna mer till romanformatet.

Ett problem med att bryta ny mark är att man blir föremål för orättvisa jämförelser, så också här. Att beskriva det som ett nytt Serial är missvisande, det är inte »true crime« på det sättet. Dramaturgin är helt annorlunda, något man märker ett par avsnitt in. Istället för ett spänningstätt mysterium som nystas upp för lyssnaren vävs ett sorts narrativt nät. Historien börjar visserligen när John B. McLemore hör av sig till reportern Brian Reed och vill att han ska undersöka ett mord, men det är knappast där den fortsätter, eller slutar. Reed har arbetat med projektet i tre år och resultatet är ett intrikat porträtt av en excentrisk person, och av det lilla samhället i Alabama som var John B. McLemores hem och främsta hatobjekt.

Det narrativa nätet är fyllt av metaforer: om klockor och solur och nedgrävda skatter. Det handlar om konspirationsteorier, psykisk ohälsa, ensamhet, sexualitet, misstänksamhet, främlingsrädsla, blodsfamilj och vald familj, våld och närhet och klimatförändringar. Om vad vi lägger vår tid på här på jorden. Reed har en mer poetisk och filosofisk ansats än någon tidigare true crime-berättelse jag har hört. Kanske den största bedriften är försöket att förstå och skildra den komplexa bifiguren Tyler: John B. McLemores skyddsling och vän. I några få intervjuer skapas ett varmt empatiskt – men inte ursäktande – porträtt av ett människoöde som nästan aldrig får höras och synas annars.

Var gränsen går mellan skyddande av privatliv och journalistik eller konst för ett högre syfte är en svår, ibland omöjlig avvägning.

Det finns problem naturligtvis, inget nydanande verk är utan skavanker. Vissa av trådarna får bara vara trådar, de leder aldrig någonstans. Det skulle kunna ses som bedrägligt, ett mysterieskapande för mysterieskapandets skull, men det skulle också kunna ses som troget berättelsen. I den här berättelsen skapas ständigt nya vindlingar i människors huvuden, för i verkligheten har få trådar en fin rosett. Människoliv har sällan ett prydligt ihopknutet slut, särskilt inte de som avbryts i förtid.

En annan invändning är den som oförtrutet finns i närgången journalistik: den eventuella integritetskränkningen. En invändning som absolut har grund. Var gränsen går mellan skyddande av privatliv och journalistik eller konst för ett högre syfte är en svår, ibland omöjlig avvägning. Personligen tycker jag ingenting av det han »avslöjar« är särskilt graverande – huvudpersonen hörde själv av sig till en journalist just för att söka uppmärksamhet och alla inblandade är medvetna om att bandet rullar. Däremot är vissa spekulationer som görs, både av programledare Reed och andra medverkande, möjligen tveksamma. Där får man lita till publikens förmåga att förstå att det är just spekulationer, att Reed lägger till och drar ifrån utifrån egen fantasi och föreställningsvärld.

»Your life is tedious and brief« sa John B. McLemore. Att lägga sju timmar av det på en radiodokumentär om utanförskap, genialitet och småstadsliv kan ändå vara värt det. Själv ska jag nog läsa på lite mer om solur.

S-Town hittar du där poddar finns.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel