Kommentar

En butik för alla behov – nästa steg i streamingfajten?

Det ser ut att bli allt dyrare för oss som vill ha ett komplett utbud av streamingtjänster för film och tv. Framöver verkar det inte räcka med prenumerationer på tjänster som Netflix, Viaplay, HBO Nordic och C More, nu ger sig musiktjänster som Spotify, Apple Music och Tidal in i spelet också. Och därmed kan nästa fas i streamingkriget ta sin början.

Spotify lanserade sin videodel i början av året och fokuserar hittills främst på material från andra källor, men Apple har redan lanserat en konsertfilm med Taylor Swift som fyra månader efter premiären ännu är exklusiv för Apple Music, det pratas om en serie med Dr Dre i huvudrollen, samarbeten med Vice Media har inletts och förra veckan kom nyheten att Apple ska utveckla en tv-serie om apputvecklare i Silicon Valley.

Jay-Z och hans lätt haltande streamingtjänst Tidal vill inte vara sämre – för några dagar sedan meddelades (om än ej bekräftat) att de ska påbörja produktionen av egna långfilmer, möjligen som språngbräda för en skådespelarkarriär för de artister de knutit till sig.

Musiktjänsternas ambitioner att bredda sig bör än så länge ses som grädde på moset, bonusmaterial som ska övertyga befintliga kunder att inte överge dem för konkurrenter och en förhoppning om att knyta nya abonnenter till sig som hoppar på den inledande gratismånaden i syftet att endast se den där exklusiva konsertfilmen, och därefter förmå dem att stanna kvar för det finfina musikutbudet. Några tydliga ambitioner att transformera sig till videostreamingtjänster går ännu inte att se.

Men å andra sidan – när Netflix år 2012 doppade lilltån på det här området genom att samproducera Lilyhammer med norska NRK, var det då någon som anade att de fyra år senare skulle spotta ur sig ett 30-tal egenproducerade tv-säsonger och långfilmer under ett och samma år och att några av dem – som House of Cards och Orange is the New Black – skulle tillhöra tv-mediets mest omhuldade serier?

Möjligheterna för de olika plattformerna att lyckas är dock knappast identiska, och möjligen har de inte ens samma slutmål.

När Netflix doppade lilltån på det här området år 2012 genom att samproducera Lilyhammer med norska NRK, anade då någon att de fyra år senare skulle spotta ur sig ett 30-tal egenproduktioner per år?

På sikt verkar det troligt att några spelare vill erbjuda kompletta abonnemangspaket för digital nöjes- och kulturkonsumtion. I USA har Amazon hunnit längst, i deras tjänst Amazon Prime ingår såväl en musiktjänst, en tv- och filmtjänst och en utlåningstjänst för e-böcker. Ingen av de olika beståndsdelarna är visserligen lika välsorterad som tjänster som specialiserat sig på ett specifikt område, men tanken är att kunderna ska tycka att helheten är bra nog.

Att Apple – som redan har infrastrukturen och böckerna, filmerna, tv-serierna och podcasterna på plats inom ramen för iTunes Store – inte ens skulle ha funderat i dessa banor verkar osannolikt, och även Google har tveklöst samma ambition med Google Play.

Var skulle det i sådant fall lämna aktörer som Netflix och HBO? Hamnar de plötsligt på efterkälken, de erbjuder ju »bara« tv och film?

Nja, vi är tidigt i utvecklingen ännu och mycket kan hända. Men kanske borde vi inte bli överraskade om Netflix inom något år köper upp en musiktjänst som Spotify eller kanske än troligare Tidal och döper om sig till Netmix.

Okej, det där med namnet var ett försenat aprilskämt. Men ni fattar vad jag menar. Men en sak är säker: One store to rule them all är framtidens melodi.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel