Fotboll

EM-premiär – repris av VM-sommaren -94, tack!

Fotbollsmästerskap handlar om en längtan efter oförglömliga minnen. När man väl någon gång har känt kicken av en överraskande och normalt ouppnåelig idrottsframgång vill man känna den igen och igen och igen. Jakten på kicken är själva tjusningen med mästerskapen. Svenska folket längtar efter kicken vi fick under VM 1994. Kan vi få en repris av den sommaren, tack.

Svenska folket längtar efter kicken vi fick under VM 1994. Kan vi få repris av den sommaren, tack.

Mitt främsta EM-minne är Sveriges 2–1-mål mot England 1992. Jag såg matchen på ett bed and breakfeast i Zell am See i Österrike under en bilresa genom Europa tillsammans med mina föräldrar. Alla fotbollsintresserade har den typen av minnen. Stora idrottshändelser fungerar för oss som med alla andra historiska händelser. Vi kan lätt dra oss till minnes var vi var, vad vi gjorde och vilka vi var med när vi minns gamla fotbollsmatcher som har betytt något för oss.

Fotbollsmästerskapen är inget utan sin folkfest. Expansionen till 24 lag är en succé och gör EM till hela Europas folkfest. Det finns en trevlig inkluderingstanke i att man vill ha med så många som möjligt på festen. Det är kanske därför också många är lite extra laddade inför detta mästerskapet. Utökningen av antalet lag ökar också statusen på turneringen. Fler matcher och fler lag gör att det ställs högre krav för att vinna den. Jag tror det här blir ett klassiskt mästerskap i likhet med de två tidigare mästerskapen vi har haft i Frankrike. Det var vid EM i Frankrike 1984 som det här mästerskapet fick sin status som den redan ridit på. Innan dess var EM en rätt vilsen turnering som man inte visste hur högt man skulle värdera. Michel Platini ledde sitt Frankrike till seger i ett mästerskap som i efterhand beskrivs som ett sprakande mästerskap med fantastisk fotboll. Fotbolls-VM 1998 behöver kanske ingen närmare beskrivning.

Det här har av många beskrivits som det sista fotbollsmästerskapet i folkfest menat. Det är nog inte så många som är pepp på fotbolls-VM i Ryssland om två år, på det utspridda EM 2020 eller på vinter-VM i Qatar 2022. Jag tycker att det är lite orättvist mot fotbolls-VM för damer 2019, också det i Frankrike. Det kommer att bli ett många gånger bättre mästerskap än det tråk-VM vi hade i Kanada förra året. De kommande mästerskapen är ändå en anledning till att stanna till, känna efter och njuta lite extra av den här festen. Ett mästerskap kan gå väldigt snabbt och helt plötsligt är det över. Gör något kul av det och lev in i det: arrangera fotbollskvällar med vännerna, drick franska viner och ät franska ostar,  samla fotbollsbilder och dra igång tipstävling i familjen eller på jobbet. Då blir det något mer än en samling matcher. Då blir mästerskapet en månadslång livsstil och en bubbla man går in. Lev EM! Era kvällstidningsbilagor ska vara sönderlästa när EM är slut.

Mästerskapet inleds med att hemmanationen Frankrike möter Rumänien. Det är inte ovanligt att premiärmatchen blir lite spänd och nervös. Rumänien var laget som släppte in minst mål av alla i kvalspelet, två stycken. Frankrike vinner med 1–0 efter mål sent i matchen?

Fotbolls-EM sänds på TV4 och SVT. Låt festen börja!

Frankrike–Rumänien sänds på TV4 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel