Fotboll

EM är glömt – nu peppar vi inför VM-kvalet

EM ligger långt bak i historien och är glömt och begravet. Ingen kan leva på gamla meriter när det är dags för ny mästerskapskula.

I dag börjar kvalet till VM 2018. Det är nya förbundskaptener, spelare har slutat, nya strategier och revanschhungriga lag. Jag är väldigt peppad på att dra igång landslagsfotbollen igen.

Discoverygänget är redo och har förstärkt sin trupp med Kim Källström. Jag gillade hans trevande frispråkighet i sitt sommarprat så jag är försiktigt positiv. Den här bilden på han och Anders Svensson är i varje fall rätt skön, den ser ut som huvudpersonerna i en skön buddy cop-serie.

Här en liten genomgång av de matcher som serveras på tv. Övriga matcher finns att se på Dplay.

Danmark-Armenien (I dag, kl 18, Eurosport 1)

Jag är väldigt nyfiken på Åge Hareides Danmark. Jag har inte sett Danmark sedan playoff-matcherna förra hösten, men det sägs att han håller på att införa ett rakare spel. På samma sätt som han gjorde när han kom till Malmö. Jag tycker Danmarks spel har varit alldeles för omständligt på senare år. De har varit duktiga på att hålla i bollen men haft svårt mot lag som backat hem. Danmark träningsspelade mot Lichtenstein förra veckan och vann med 5-0 efter bland annat två mål av anfallaren Nicolai Jörgensen. Nu möter man Armenien och det är ingen drömmotståndare. De har möts i två raka kvalspel. Inför EM vann Danmark med 2-1 hemma och spelade sedan 0-0 borta. 2014 vann man med 1-0 borta men chockförlorade med 4-0 på hemmaplan. Det största traumat i dansk fotbollshistoria.

Armenien saknar sin storstjärna Henrich Mchitarjan.

Slovakien-England (I dag, kl 18, Kanal 9)

Vi var nog många som rynkade på näsan häpet över att England rekryterade Sam Allardyce som ny förbundskapten. Vad var det för strategi? Det känns nästan som man ger upp landslaget. Vi rekryterar en gammal relik så är det ingen som kan ha några förväntningar. Wayne Rooney är det ständiga frågeämnet. Han har nu sagt att han ska lägga av i landslaget efter VM 2018. Det är många som tycker han borde sluta redan nu.

Slovakien har inte ändrat något sedan EM. Det är alltid kul att se Marik Hamsik. Han gör alltid det bra i landslaget.

Tjeckien-Nordirland (I dag, kl 20:45, Eurosport 1)

Nordirland var ju en positiv överraskning i EM. De gjorde det bra efter sina resurser och tog sig till åttondelen. Det var dock inte deras spel som blev ihågkommet utan det här:

Trots att han inte fick spela en minut under EM blev Will Grigg en av de mest ihågkomna spelarna. Han är dock inte med i truppen mot Tjeckien. Han förväntas bli pappa vilken dag som helst och har bett om att få avstå. Noterbart är att viktige mittfältaren Chris Baird slutade i landslaget efter EM.

Tjeckien har ny förbundskapten i Karel Jarolím. Det finns inget på hans meritlista som sticker ut.

Norge-Tyskland (I dag 20:45 Kanal 9)

Norge är nere på den absoluta fotbollsbotten just nu. I träningsmatchen förra veckan förlorade man hemma mot Vitryssland med 1-0. De blev utbuade och rejält sågade efteråt. Norges landslag är allt annat än kul och många ropar på Per-Mathias Högmos avgång. Som Malmösupporter hoppas jag så klart på att se Magnus Wolff Eikrem och Jo Inge Berget på plan. I truppen finns också ex-göteborgaren Haitam Aleesami.

Inga större förändringar i Tyskland. Bastian Schweinsteiger har slutat i landslaget, men var knappast aktuell ändå. Jag hoppas på att unge Max Meyer, som imponerade på mig under OS, får speltid. Han gjorde även mål i träningsmatchen mot Finland förra veckan som man vann med 2-0.

Finland-Kosovo (I morgon, 20:45, Eurosport 1)

Här skrivs lite kul fotbollshistoria. Kosovo gör sin allra första officiella tävlingsmatch. Finland borta är kanske en perfekt start. Hasse Backe har inte fått någon bra ordning på det finländska laget och fått en rätt dålig start. Det har dock inte varit smärtfritt för Kosovo att få ihop manskapet. Många tilltänkta spelare har inte hunnit med att göra sitt nationsbyte än. Förbundet är fattigt och det inhemska seriespelet är dåligt organiserat. De har en lång resa framför sig. Förbundskapten för Kosovo är Albert Bunjaki, tidigare tränare för Degerfors och boende i Skövde, och som assisterande har han ingen mindre än Tord Grip. Intressantast i Kosovos landslag är Valon Berisha, som tidigare spelade i Norge men som bytt landslag nu.

Schweiz-Portugal (Tisdag, kl 20:45, Eurosport 1)

Finns det någon mättnad i Portugal, kanske? Det är inte ovanligt att en blivande mästerskapssegrare får ett kort tillbakaslag vid efterföljande kval. Portugals offensiv är tveksam. De saknar Ronaldo och Renato Sanchez på grund skador.

Schweiz har inte förändrat något efter EM. Granit Xhaka har imponerat under sina första matcher med Arsenal. Om han har tagit med sin form till denna match så tror jag de har chans att slå Portugal.

Sverige-Holland (Tisdag, 20:45, Kanal 5)

Det finns massor av infallsvinklar och frågetecken på det »nya« svenska landslaget. Vi har inte sett en sådan här omstart i landslaget sedan efter VM 1990. Sex spelare från EM har slutat i landslaget och vi sitter med en nästan helt ny ledarstab. Jag tycker det här ska bli superkul. Frågetecknen gör det bara mer intressant. Jag är nyfiken på det mesta här: taktik, laguttagning och förberedelser. Hur kommer Janne Andersson hantera matchen och snacket efteråt? Det är nästan omöjligt att spekulera i hur det kommer att se ut. Mest ser jag nog fram emot att se Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf tillsammans. Det ska bli väldigt intressant att följa Nilsson Lindelöfs landslagskarriär. Vi har inte haft en mittback av yttersta världsklass sedan Patrik Andersson var som bäst. Nilsson Lindelöf kan bli spelaren jag har längtat efter. Det var länge sedan vi hade sådan ung försvarare ordinarie i landslaget. På papperet ser den svenska truppen defensivt stark ut men offensivt svag.

Holland borde vara revanschsugna efter floppen i EM-kvalet, men det ser ju inte bättre ut nu. Media har rapporterat om ständiga avhopp i ledarstaben och de förlorade träningsmatchen mot Grekland i torsdags med 2-1. Även det ett lag med frågetecken.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel