Hjärtat vinner över hjärnan i The Good Wife

Eli Gold och Natalie Flores forever

Det här inlägget innehåller spoilers om The Good Wife säsong 5 avsnitt 8

Efter tre avsnitt med hjärtat i halsgropen-tempo kändes det nästan skönt att veckans The Good Wife »bara« höll normal fart. Rivaliteten mellan Florrick/Agos och Lockhart/Gardner fick stå tillbaka en aning, och i stället fick vi en klassisk kamp mot klockan-episod där Alicia och Cary tvingades löpa från domstol till domstol i ett utlämningsärende rörande en illegal mexikansk immigrant som felaktigt pekats ut som brottsling och utan pardon placerats på en deportationsbuss. Väl på andra sidan mexikanska gränsen fanns ett pris på immigrantens huvud, något myndigheterna ryckte på axlarna åt.

Jag älskar när Eli, som gärna ser sig själv som en skrupel-, moral- och känslofri cyniker, tvingas konfrontera det stora hjärta som trots allt bultar under de välskurna kostymerna.

Ödesmättat, visst – men ändå inte det känslomässiga huvudnumret i The Next Month. Det stod i stället Eli Gold för, vars vägar återigen korsades med Natalie Flores (America Ferrera), som vi senast såg för några säsonger sedan, då de trevande tu närmade sig varandra i tre avsnitt. Jag älskar verkligen när Eli, som gärna ser sig själv som en skrupel-, moral- och känslofri cyniker, tvingas konfrontera det stora hjärta som trots allt bultar under de välskurna kostymerna. Nu blev det desperata språngmarscher mot hissdörrar som nesligt gled igen, nervösa samtal som sa både allt och inget och slutligen en middag där Eli efter en del krumbuktande täppte till truten på sitt ängsliga förnuft och lät hjärtat vinna. Jag tillhör visserligen inte dem som tagit romansen mellan Eli och Natalie på sådant allvar att jag tillägnar dem Tumblrbloggar (det har rentav uppstått en fanfictionkultur kring dem!), men åh vad jag unnade dem den där stundens kärlek. Nu håller vi unisont tummarna för att America Ferreras inhopp sträcker sig till mer än ett avsnitt den här säsongen, och tro mig – jag har googlat järnet, men det är banne mig svårt att få något klart besked i ärendet.

Och på tal om Eli – vad var grejen med att Peter så lättvindigt ifrågasatte hans lojalitet som stabschef så fort etik-Marilyn andades om att Eli låtit sig påverkas av Natalie gällande beslutet om det där talet? Jag hoppas verkligen inte att det ska tolkas som att Peter är på väg att falla för Marilyn. Visserligen är jag helt för att Alicia ska dumpa Peter och satsa på Will på sikt, men det skulle kännas ovärdigt seriens höga nivå om något så simpelt som en ny otrohetsaffär blir det som slutligen splittrar paret.

Så – ett mellanavsnitt av den sort vi lär få se några av nu, där situationen med två firmor sakta sätter sig innan vi får se en urladdning och en långsiktig lösning. Jag tror fortfarande att den sker i formen av en återförening, och jag börjar mer och mer hoppas att blir Florrick/Agos som hamnar i överläge. Dels vore det mumma att få se Will, Diane och framför allt David Lee tvingas börja jobba på ett kontor som estetiskt börjar ta form som en startup inom IT-branschen, och dels för att Lockhart/Gardners nya namn LG känns så idiotiskt trist. Och namnet för den delen – när är en stämning från elektronikjätten att vänta?

The Good Wife visas i Sverige på TV4-Gruppens Sjuan. Enligt kanalen är den nu pågående femte säsongen preliminärt inplanerad att sändas sommaren eller hösten 2014. I ljuset av att The Good Wife likt ingen annan dramaserie skildrar närmast dagsaktuella ämnen känns en årslång eftersläpning mest som en sorglig påminnelse om hur det svenska tv-landskapet brukade se ut för sju, åtta år sedan. Kom igen TV4, bättre kan ni!

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Present till fansen i nya Room 104-premiären

15 september, 2019
Kommentar

Filip & Fredrik levererar – SVT sjunker som en sten

14 september, 2019
Recension

Netflix-premiär för drabbande våldtäktsdramat Unbelievable

13 september, 2019
Nyhet

Fantasynytt! Terry Pratchetts The Watch har fått skådespelare

12 september, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: kvinnorna bakom gripande Netflix-serien Unbelievable

11 september, 2019
Nyhet

Apples drag för att locka tv-kunder: Lågt pris och friår

11 september, 2019
Podcast

Filmfrossa! TVdags-podden från Malmö filmdagar

9 september, 2019
Kommentar

I säsong 6 av Younger får Diana lysa – medan annat luktar blöt filt

8 september, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Från sylvass satir till syskonkram i Succession

8 september, 2019
TVdags listar

Plötsligt ser man dem! Stjärnorna du inte visste var med i storfilmen

7 september, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Mindhunter-producenten & manusförfattaren Liz Hannah

4 september, 2019
Recension

»Heder«? Nej, en enda stor skam, tyvärr

3 september, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel