Viaplay-kalendern lucka 5

Drönarrobotar, Salander-hangups & presidentmordhot – when Jack came back…

TÄVLING! Vinn Viaplay-abonnemang på TVdags Facebook-sida.

När det nionde 24-dygnet inleds har Jack Bauer levt off the grid i fyra år, på kant med tillvaron i allmänhet och amerikanska samt ryska myndigheter i synnerhet.

Men som 24-fansen lärt sig kan inte den demokratiska västvärlden och the American way of life överleva någon längre tid utan hjälp av dem som är redo att gå längre än vad lagen tillåter, och ingen kan göra det här smutsiga jobbet bättre än Jack Bauer. Och trots att vår tragiske hjälte torde ha alla skäl att ge landet han offrat i princip allt för långfingret, så visar det sig tidigt i 24: Live Another Day att Bauer från Europas utkanter har hållit ett vakande öga på hotbilden mot USA:s president, och när detta hot i samband med ett besök i London blir akut måste Jack Bauer presentera sig för världen igen.

USA:s president heter nu James Heller, ett känt ansikte för publiken då han tidigare i serien figurerat som USA:s försvarsminister och tillika är Audrey Raines pappa – Jacks stora kärlek från säsongerna 4–6. Audrey är nu politisk rådgivare till presidenten och hennes nye make – som vi snart lär känna som en ryggradslös ränksmidare – är Hellers stabschef och uppskattar inte att Jack Bauer dyker upp igen.

Det klassiska antiterrororganet CTU är begravet och glömt men efter en del inledande trassel börjar Jack Bauer snart samarbeta med det lokala CIA-kontoret och agenten Kate Morgan. Eftersom han måste ha någon att ryta Dammit! till i sin öronsnäcka dyker snart även Jacks sidekick Chloe O'Brien upp, även hon har levt under jord och verkar ha slagit ihjäl tid genom att kolla in Millennium-filmatiseringarna, med en rejäl Lisbeth Salander-hangup som följd. Duon är återförenad, London måste räddas från terroristen Margot Al-Harazi och hennes mycket effektiva drönarrobotar, i bakgrunden lurar en Julian Assange-figur med dolda motiv och klockan tickar obönhörligt. Dammit – we're runnin' out of time!

Det absolut finaste med 24: Live Another Day? Det känns inte som en avslutning.

24 har aldrig siktat på att vara en avancerad serie – däremot är det en serie för finsmakare av action, fartfyllda vändningar och ständiga cliffhangers, stöpta i ett format som var nydanande när det kom och som egentligen aldrig överträffats trots att 13 år nu gått sedan starten, piloten sändes bara ett par månader efter 11 september 2001 i ett världspolitiskt klimat som tveklöst bidrog till seriens enorma popularitet de första fem, sex åren.

24: Live Another Day är inte den perfekta 24-säsongen – inget klår de inledande dygnen och den i mitt eget tycke oöverträffade femte säsongen, en säsong där de konflikter som nu bubblar upp till ytan mellan Jack Bauer och familjen Heller/Raines också tog sin början. Men det nionde dygnet placerar sig ändå på den övre halvan, och det komprimerade formatet med tolv avsnitt i stället för tjugofyra har en del fördelar – »filler«-stickspåren som tidigare säsonger i viss mån lidit av är i stort borta (Typexempel: När Kim Bauer i flera avsnitt satt fast i en grop ämnad att fånga pumor i under säsong 2), tempot är överlag högre och berättelsen behöver inte ändra riktning lika många gånger som en »vanlig« 24-säsong, där det initiala hotet som presenterades i första avsnittet ofta hade väldigt lite att göra med upplösningen 24 timmar senare. Här hålls kursen någorlunda stadig hela vägen. Dessutom icke att förglömma – tolv avsnitt är betydligt enklare att klara av under en helgsittning än 24.

Dessutom är det kul att se Jack i en ny miljö, även om inspelningsteamet hade kunnat göra mer av att produktionen skedde på plats i London. Att såväl Kiefer Sutherland och Mary Lynn Rajskub med åren hunnit bli lite ärrade gör deras porträtt av Jack och Chloe än bättre, jämte James Bond och möjligen Jason Bourne har väl få tvingats utstå mer elände under sina karriärer inom underrättelsetjänsten. Därtill bjuds vi framåt finalen på en av de mest rörande vänskapsbetygelser tv-världen skådat.

Men det allra finaste med 24: Live Another Day? Det känns inte som en avslutning, snarare som en lovande start på en reboot. Jag håller tummarna för minst en säsong till.

Se 24: Live Another Day och alla andra säsonger av 24 på Viaplay.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vilhelm Blomgren från »Midsommar« & »Gösta«

20 augusti, 2019
Nyhet

Ny trailer för Apples prestigeserie – och rykten om högt pris

20 augusti, 2019
Recension

C More-premiär för habila Fartblinda – spännande miljö men för övertydligt

19 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix-dokun om The Family – kopplingar till KD i Sverige!

18 augusti, 2019
Recension

Once Upon a Time in Hollywood-premiär! Men vad vill du berätta, Tarantino?

16 augusti, 2019
Nyhet

Fantasynytt! En drös skådespelare klara för Wheel of Time

15 augusti, 2019
Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

13 augusti, 2019
Apples kommande prestigedrama

Första trailern till Anistons & Witherspoons The Morning Show

12 augusti, 2019
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: produktionsdesignern Barbara Ling

12 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äntligen berör The Handmaid's Tale igen

11 augusti, 2019
Recension

1980-talsmysiga Scary Stories to Tell in the Dark: »En skräck-inkörsport!«

9 augusti, 2019
Recap

Så mycket kärlek i veckans Younger – The Debu-taunt

8 augusti, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel