Haltande nya tjänster

Dplay och UR Play nu i Apple TV – men hur står det till med buggtestningen?

För ett par månader sedan var det C More som klev in, och nu i veckan har det varit dags för ytterligare två svenska medietjänster att dyka upp på Apple TV-plattformen. På tisdagen gjorde UR Play debut i Apple TV:s App Store, och på onsdagen var det dags för Dplay.

Dplay, som är svenska Discovery Networks streamingtjänst med program från kanaler som Kanal 5, Discovery, Eurosport, Kanal 9 och Kanal 11, har till en början ett begränsat utbud i ATV-versionen jämfört med webbversionen och de appar de har för Android och vanliga iOS.

»Nu kan du med Premium använda Dplays app med Apple TV 4. I denna första version kan du se alla våra svenska lokalproduktioner och allt innehåll från Discovery, TLC och Animal Planet som finns tillgängligt på Dplay. Övrigt innehåll, inklusive amerikanska serier och våra livekanaler, kommer komma att bli tillgängligt i en senare version«, skriver Dplay på sin Facebooksida.

Bortsett från det skrala utbudet vid lansering ekar appen tyvärr också rätt tom på funktioner. Toppmenyn består av blott tre val – Hem, Program och Sök, och program listas bara alfabetiskt, några kategorier står inte att finna överhuvudtaget. På startsidan finns därtill blott tre indelningar – Vi rekommenderar, Rekommenderat samt Senaste avsnitten, där väl skillnaden mellan de två första får sägas vara … ickeexisterande? Mer än så finns inte att säga om funktionaliteten.

Låt oss hoppas att mitt lilla test inte speglar uppspelningskvaliteten av programarkivet överlag, utan att jag bara hade otur.

Vid en snabb koll verkar dessutom inte avsnitten som ligger i Dplays programarkiv i ATV-appen alltid funka. Jag testscrollade mig snabbt ner till Filip & Fredrik-serien High Chaparall och drog på måfå igång första avsnittet av fjärde säsongen, vilket vägrade starta trots flera försök. I Dplay-appen på min iPhone startade dock samma avsnitt utan problem. Jag fortsatte att testa Filip & Fredrik – de har ju en rätt diger produktionslista i Dplays arkiv om en så säger – genom att försöka starta ett avsnitt av säsong två av 100 höjdare, med samma nedslående resultat (även det avsnittet fungerade i min iPhone). Tredje försöksserien – La Bamba med Filip & Fredrik – funkade dock även i ATV-appen. Låt oss hoppas att mitt lilla test inte speglar uppspelningskvaliteten av programarkivet överlag, utan att jag bara hade otur.

Summa summarum för Dplay i ATV-version: Roligt att den är på plats, mindre roligt att den bara delvis fungerar.

Public service-doldisen UR har länge varit efterlängtad på Apple TV för mig, deras digra utbud förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än de vanligtvis får, och de har såväl bra webbspelare som mobila appar för sin tjänst.

Men på Apple TV-plattformen måste jag tyvärr meddela att jag ännu överhuvudtaget inte lyckats få igång deras app, trots att jag försökt på hushållets båda ATV4 och genomfört såväl omstarter av enheterna samt ominstallerat själva appen. När jag startar appen når jag första skärmen, där jag får välja mellan Vuxenvärlden och Barnvärlden (en lösning väldigt lik den Netflix har när man väljer mellan vuxenprofil och Kids-profil), och vad jag än därefter väljer kraschar appen direkt, varje gång.

Mitt omdöme gällande UR Play låter jag därför vänta med tills de publicerat en buggfixad version. Är det bara jag som har drabbats av detta (jag har inte sett någon annan rapportera om det), eller är vi flera?

Betyget hittills för veckans nya svenska mediespelarappar måste alltså bli: Nja.

–––

UPPDATERING: Det kom en kommentar från UR:s redaktion. Tyvärr hade vi problem med appen den kväll och morgon som du testade. Problemet är nu åtgärdat och Apple TV ska fungera som planerat.

Och det stämmer, nu rullar UR Play som den är tänkt att göra, och utan att ha hunnit djupstudera den kan jag säga att det spontana intrycket är att den verkar funka väldigt bra. Flott!

Just nu på TVdags

Betraktelse

Oh mio Dio! Så skulle italiensk mat-tv som Little Big Italy funka i Sverige…

18 juni, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Shane Meadows katarsis-mästerverk The Virtues

16 juni, 2019
Trailers

Veroncia Mars flyttar hem – Frances & Robert i Divorce famlar vidare

15 juni, 2019
Recap

Förlupna ord & försonande sång i säsongsstarten av Younger

13 juni, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Succession-stjärnan Jeremy Strong

12 juni, 2019
Streamingtips

Efter succén för Chernobyl – se svenska dokumentären Ljudmilas röst

12 juni, 2019
Säsongspremiär

Förra årets finaste serie! Ryan Murphys Pose är tillbaka

12 juni, 2019
Kommentar

Spännande om vetenskapen i HBO Nordic-serien Years and Years

10 juni, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: den otäcka briljansen i Chernobyl

9 juni, 2019
Recension

En helvetes förväxling & ett himla liv i Good Omens

8 juni, 2019
Premiärrecension

Spänningen lever i Fear The Walking Dead, men manuset haltar

7 juni, 2019
Trailernytt

Kinnaman tar täten i Ron Moores rymdkapplöpning hos Apple

3 juni, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel