Moffat dummar ner det

Doctor Who-premiär! Slapstick & metablinkningar… Fattar ni eller??

Innehåller spoilers för Doctor Who, säsong 8 avsnitt 1, Deep Breath.

Det känns som att Steven Moffat inspirerats lite väl mycket av sig själv i säsongspremiären av Doctor Who. På jättemånga sätt. Kanske mest av fan-flörtandet i senaste säsongen av Sherlock. Vanligtvis är det då och då någon blinkning eller och antydning till hängivna fans, men det här kändes ibland som en enda stor blinkning. Typ »Hörni fattade ni varför han sa att han behövde en stor halsduk men sen ändrade sig? Fattade ni varför han sa att det kändes som att han sett ansiktet förut? Eller Madame Pompadour? Fattade ni? Va?«

Slapstick-ratten har dragits upp till elva – ploinkigt knasljud när doktorn somnar? Skruvmejsel i skrevet? Det har alltid varit småpajigt men det här kändes nytt.

Och så att Clara får agera något slags stand-in för tänkta fangirls som inte gillar att den nya doktorn inte är ung och snygg. (Ung? Okej, nej, visst. Snygg? Alltså jag kanske inte ska säga för mycket men jag tycker ändå att Capaldi är rivigare än Smith.)

Överhuvudtaget kändes ganska mycket ganska övertydligt. Ett intro fullt med klockdelar (tydligen inspirerat av en fan-skapelse – och gjort med hjälp av samma fan) och så byter doktorn bort sin klocka mot en rock? Jamen det kan nog inte ha någon betydelse framåt i säsongen. Doktorn »tolkar« en dinosaurie som känner sig ensam och osedd. Doktorn pratar om att byta ut alla delar av en kvast och huruvida det fortfarande är samma kvast. Madame Vastra gör det hundratusen procent tydligt att hon är jättelesbiskt jättegift med Jenny. Fattar ni eller?

Sen undrade jag lite över slapstick-ratten som dragits upp till elva. Ploinkigt knasljud när doktorn somnar? Skruvmejsel i skrevet? Det har alltid varit lite småpajigt men det här kändes nytt.

Undrade också varför ingen påpekade att den ensamma dinosaurien rimligen var sådär 25 gånger större än en faktisk T Rex. Otaktiskt att låta den knalla omkring bredvid Big Bens torn, och göra det än mer uppenbart. Egentligen undrade jag jättemånga saker – till exempel hur Clara fick till sin fantastiska frisyr utan hjälp. Vanligtvis bygger ju alla outfits på att Tardisen är full av utrustning, inklusive antar jag något slags frisyr- och sminkrobot á la Jetsons, men här var hon ju helt ensam i sitt rum och kom ner med en enorm komplicerad coiffure. Eller för den delen varför en stulen ögonglob, som det gjorts ett ganska stort nummer av, bytte färg av ingen särskilt anledning.

…och ändå, efter allt gnäll, så ser jag fram emot den här säsongen. Jag vill få se vad Capaldi gör av en äldre och mörkare doktor, och jag ser väldigt mycket fram emot en säsong med färre trånande blickar. Det är dock inte det här avsnittet i sig som gör det, utan en förhoppning om vad som kan komma, utifrån små små korn av smakprov.

(PS: Tänk er den här doktorn och Donna Noble. Bara föreställ er.)

Doctor Who går på lördagar på BBC i Storbritannien.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel