Philofix offer för galen facebook-rage

Dockpyssel, styckmord och rasande föräldrar

Philofix är ett pysselprogram för äldre barn. Ofta gör man sympatiskt och miljövänligt om gamla slitna saker till nya. Nu i måndags var det en gammal plastdocka som skulle få nytt liv genom att man sätter lysdioder i den då den skulle bli en lampa. Programledaren Rakel Wärmländer varnade känsliga tittare, och klippte skämtsamt upp plastdockan med en sax – inget jätteoväntat för programmets unga fans, som redan tidigare lärt känna Wärmländers fäbless för att »modda« gamla dockor – bilden här ovan är till exempel hämtad från förra veckans program, där hon långsamt sänkte ner en naken man upp och ner i en betongblandare (förlåt, barbiedocka i lite gips; det blev en superfin guldstaty!).

philo1Men i måndags räckte inte skämtsamheten och varningen. I två dagar har nu svenska föräldrar rasat som det aldrig rasats förr. Dockor skändas! Styckas! Nästan som att man styckmördar ett barn!  I själva verket – uppmuntrade inte SVT faktiskt att barn ska styckmörda bebisar?! Jo! Avgå alla!

Jag försökte skriva den här texten med intentionen »inte raljera, det handlar om oroliga föräldrar« men förlåt. Nej. Som ni märker går det inte. Inte när föräldrar i hundratal hävdar att detta pyssel är »det värsta de sett någonsin på tv« och att det i sin förlängning kommer leda till brutala syskonmord då barn tydligen inte vet skillnad på en leksak och ett syskon:

»Tänk den fyraåring som viskar till sitt fyra månader gamla småsyskon ›vill du också lysa så fint? Jag ska göra dig till lampa också…‹«

(Troligt. Men tack för skräckfilmsidén!)

När SVT ögonblickligen tar bort klippet, ber om ursäkt, säger att det var ett misstag och att man verkligen ska vara noggrann i framtiden accepteras inte detta:

»Ska jag säga till mina barn att ›tv ber om ursäkt‹ hur dum i huvudet får man egentligen vara?«

»Säg det till den familj vars treåring råkar få tag i en sax och lillesyskonet ligger oturligt nog på en filt på golvet. ›Jag ska bara göra som de gör på tv‹. Det kan hända men jag hoppas att det inte gör det.«

»De ansvariga borde ställa sina platser till förfogande och inse vilket övergrepp de begått mot dessa unga tv-tittare – övergrepp som inympas i deras oförstörda hjärnor för resten av deras liv.«

(Samtliga citat kommer från Barnkanalens Facebooksida eller är kommentarer på en utmärkt debattartikel i ämnet på SVT:s hemsida)

philo2Jag blir så förbannad när jag läser vad SVT Barn får höra nu för denna skitgrej, jag har själv jobbat där och kan berätta hur det är. Nämligen otroligt engagerat och kunnigt. Och oroligt: på SVT Barn går man genom risker med inslag gång på gång på gång: Kan detta vara farligt, uppmuntrar vi till något riskabelt, kan ett barn använda detta på felaktigt sätt? Bara ett barn ska göra så mycket som en macka måste en programledare trumpeta ut: »Ha en förälder med!« Suck, sa vi inslagsproducenter och skippade våra roligaste idéer (ofta bra – vi var förtjusta i explosioner).

Jag blir så förbannad när jag läser vad SVT Barn får höra nu för denna skitgrej, jag har själv jobbat där och kan berätta hur det är.

I dag skriver jag mest manus till dramaserier för barn och det är lika noggrant där: barn får inte tända ljus vid en fågelbegravning. Barn får inte leda en cykel utan att barnet har hjälm på sig. Vuxna karaktärer får inte röka, även om det är en storskurk och det är en del av en noggrant uttänkt ond karaktär. Barn får inte klättra på läskiga ställen.

philo3Jag tycker självklart att det är jättebra att vara noggrann, verkligen hellre fälla än fria, i alla fall när det gäller konkret säkerhet, som eld eller hjälm. Men det känns bara som att det är något med utvecklingen som gör att man blir mer och mer och mer försiktig, vilken typ av barnprogram man än gör, pyssel eller drama.

Tänk om man skulle vilja göra dramaserie som innehöll följande händelser:

Liten pojke dör. Två gånger, andra gången i självmordspakt med storebror. Liten flicka hoppar från ett vedbodtak. Hon går även balansgång upp på ett skoltak. Annan flicka klättrar i raviner och simmar utan flytväst. Pojke hissar upp lillasyster i flaggstången.  Två små flickor slår varandra blodiga – deras lillasystrar slåss också.

Vad tror ni? Chansen att SVT hade kunnat köpa in och visat Madickens, Emils, Ronjas eller Skorpans äventyr om de skrevs i dag känns ju minimal.  Hur många därute som växte upp med Astrid Lindgren fick bestående fysiska eller psykiska men av dessa scener? Eller känner ni tvärtom att det berikade era liv?

»Men barn kan blir rädda och ledsna« – ja men andra barn tycker det är svinkul. Ska vi bara göra sådant som för säkerhets absolut inte sticker ut? Som bara mellanmjölkar sig fram? Är det verkligen det som vi vill ge barnen?

»Och när ni ändå ser över erat utbud, kan ni gott göra er av med häxor och troll«, skriver någon till SVT, eftersom det kunde uppfattas som skrämmande.

Det kanske är dit vi är på väg. Jag är allvarligt oroad över hur vi ska få göra barnprogram i framtiden. Många av oss som gör tv för barn känner att det är svårt många gånger att få göra det så bra som man vill. Det lär bara bli svårare nu. Hur långt ska SVT egentligen gå för att inte förarga någon?

philofix2aJag ser en framtid där det enda som tillåts är pastellgulliga My little Ponys som tumlar runt och pratar i falsett med varandra, tagline »Friendship is magic«. Japp, det är föräldrar som säger att hädanefter ska deras barn bara få se på Disney Channel, eller rekommenderar Nickelodeons generiska pyssel. Som ska bojkotta Barnkanalen (och SVT!) för all framtid.

Ett sista råd till er som tror att era barn ska göra en lampa av lillebror: ring inte SVT. Ring BUP.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel