Spoilerspecial

Serietidningsreferenser & crossovers – TVdags djupdyker i Luke Cage efter säsongens slut

Betyg 5 av 5

Det här är en sammanfattning av Luke Cages första säsong där vi går igenom det vi gillade bäst, sämst och alla små referenser och kopplingar till Marvels filmuniversum och serietidningar. Om du inte sett alla avsnitt ännu är det bäst att du kommer tillbaka när du väl gjort det!
bild2
Låt oss börja med med de flashbacks vi får se i avsnitt fyra. I den allra första serietidningen med Luke Cage sitter han i Seagate-fängelset där hans ärkefiende är vakten Rackham. Det är imponerande hur mycket detaljer de tagit vara på i avsnittet, medan de fyllt i och anpassat berättelsen för att fungera i en mer realistisk nutid. Rackham i serietidningen är en storväxt, äcklig rasist med väldigt otydlig motivering. Precis som i tv-serien kommer han in mitt under experimentet och försöker döda Luke, vilket leder till att Luke får sina superkrafter.
bild3
Skillnaden är att Rackham i avsnittet dör i explosionen, vilket bara är något vi får höra nämnas i ett senare avsnitt men det finns ingen anledning till att tro att Dr Burstein ljuger om det. I serietidningen så överlever Rackham istället, men han får sparken och när han en tid senare inser att Luke överlevt så beger han sig ut på en hämndfylld resa där han begår kidnappning, mord och till slut själv förlorar livet. Jag hade inte haft någonting emot att låta Rackham överleva i tv-serien så han skulle kunna kommit tillbaka och ställa till det för Luke i framtiden, men i slutet av säsongen har ju Luke gott om fiender som fortfarande är i livet så det var kanske bäst så här.
bild4
Första gången vi besöker Seagate-fängelset i Marvels filmuniversum är faktiskt inte här i Luke Cage. Kortfilmen All Hail the King (som var med på blu-ray-utgåvan av Thor: The Dark World) utspelade sig i samma fängelse, där vi får se att Iron Man-skurkarna Justin Hammer (vars vapen vi såg och hörde om flera gånger i Luke Cage) och Trevor Slattery hamnat. Den snälla fängelsedirektören Stuart från serietidningen (vars söner blir de sopiga skurkarna Stilletto och Discus som försöker hämnas på Luke för att deras pappa fick sparken efter Lukes flykt) är inte med i avsnittet, men hans namn syns på en affisch i bakgrunden i fängelset vilket är en kul detalj.
bild5
Dr Noah Burstein är en återkommande karaktär i serietidningen, där han är en äldre vithårig man som efter fängelseexperimenten öppnar en liten läkarmottagning i samma område där Luke Cage öppnar sitt kontor. Som jag nämnde i min recension inför premiären så var Claire Temple från början Luke Cages kärleksintresse och hon var Dr Bursteins kollega som Luke hjälper med allt möjligt. Det är en mysig status quo som jag saknar lite i dessa Netflix-serier där handlingen är i ständig rörelse. Tv-serien har väl ersatt detta med barberarsalongen och Pop, medan Dr Burstein är en mycket mer hotfull karaktär med tvetydiga lojaliteter. Jag blev så glad när han i senare avsnitt hjälpte Luke och Claire (att se serietidningens originalgäng tillsammans var så fint), men myskänslan blev kortlivad och i slutet verkar han hamnat i skurkarnas ficka, men mer om det senare.
bild6
Willis Stryker, även känd som Diamondback, är fantastiskt spelad av Erik LaRay Harvey i tv-serien. Jag uppskattade verkligen deras tolkning av karaktären (hans bibelverser var ett bra tillägg eftersom han i serietidningen varken hade personlighet eller några intressanta karaktärsdrag) men hans motiv till varför han hatade Luke kändes som en av seriens svagaste delar. Buhu, hans pappa ville inte veta av honom, så han sätter dit sin bästa kompis/halvbror som hamnar i fängelse och sen dedikerar allt han har till att döda honom. De försöker ge det större vikt mot slutet med att hans mamma dog ensam och fattig och så vidare men det är någonting jag inte köper med den gammalmodiga handlingen att en person måste ta hämnd på någon på grund av någonting som någon annan har gjort. Detta är ett av få tillfällen där jag skulle säga att en fyrtio år gammal serietidning har en starkare berättelse.
bild7
Diamondback är bara med i de två första numren av serietidningen innan han dör (han är expert på kastknivar, har massa olika specialsorter och en explosiv kniv ramlar i marken och spränger honom), men karaktärernas motiv känns för mig mer trovärdiga. Det är nämligen så att Carl Lucas och Willis Styker var bästa polare och Luke blev förtjust i Willis flickvän Reva. Willis hamnade alltid i bråk och en gång medan han låg på sjukhuset så kom Luke och Reva så nära varandra att de planerade att gifta sig. Willis som märkte detta planterade massa knark hemma hos Luke och tipsade polisen. Medan Luke satt i fängelset så dog Reva när hon hamnade mitt i en eldstrid mellan Willis och hans knarksmugglarrivaler. När Luke sen flytt fängelset så ville han hämnas på Willis medan Willis som nu kallade sig Diamondback bara ville åt »Luke Cage« för att han hört att det var namnet på en typ som spöade upp och satte stopp för hans knarklangare.

I Jessica Jones fick vi se att Reva dog under helt andra omständigheter och de hade inte mycket annat val än att komma på någon annan bakgrundshistoria i Luke Cage. Att sätta in Reva att jobba i fängelset funkade bra och jag gillade den delen, men jag var inte allt för imponerad av att de gjorde Willis till Lukes halvbror. Ett klassiskt triangeldrama hade ovanligt nog varit mindre såpopera-aktigt!
bild8
Som sagt älskade jag dock skådespeleriet och karaktärens galna personlighet, och seriens kostymdesigner imponerade igen när Diamondback dök upp i slutet av näst sista avsnitt iförd en grön, stötdämpande overall som är tydligt inspirerad hans dräkt i serietidningen. Det är alltid kul att se fåniga superdräkter från en simplare tid återskapas i mer praktiska tolkningar i dessa filmer och serier. När Luke flytt från fängelset med tiaran och metallarmbanden från experimentet fortfarande på, och han klär sig i några slumpmässiga jeans och en gul blus, så ser han ut precis som den klassiska Luke Cage från originalserierna. Det är så vackert och perfekt i de få sekunder det varar, jag önskar bara man kunde fått en ljusare och tydligare bild av det!
bild9
Misty Knight var också fantastiskt bra i serien, men det var någonting jag väntade och väntade på utan det ledde någonstans. Det är nämligen så att sen Misty först dök upp i serietidningarna så har hon haft en cybernetisk robotarm. Det avslöjades inte med en gång, men hennes bakgrundshistoria är att när hon var polis och Scarfes partner så var hon med om en explosion där hon blev av med armen. Tony Stark tillverkade en robotarm som ser ut och fungerar som en vanlig arm, fast med superstyrka. I tv-serien var det ganska tydligt att detta inte hade hänt ännu, så jag satt och väntade på en explosion som aldrig hände. De gick till och med så långt som att låta henne bli skjuten i armen och nämna att hon förlorat så mycket blod att hon kunde bli av med armen, men det ledde aldrig till någonting och Misty återhämtade sig väldigt fort! Redan i nästa avsnitt sprang hon runt utan att ta en dag ledigt, så jag antar att en explosion som spränger av hennes arm helt enkelt inte hade funkat för deras berättelse där hon inte kunde försvinna och ligga på ett sjukhus i resten av säsongen.

Kommer de någonsin ge Misty en robotarm? Vem vet, men det har bekräftats att karaktären kommer vara med i Netflixs The Defenders-serie där Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage och den kommande Iron Fist ska träffas och slåss mot ett gemensamt hot.
bild10
Advokaten som vi får se först med Cottonmouth och senare med Candice är karaktären Big Ben Donovan från serietidningarna. Big Ben är en stor muskulös advokat som slåss mot Luke när han tror att Luke stulit hans kvinna. Han har inga superkrafter men är ändå så stor och stark att han kan ge Luke en redig fight! Det är en väldigt absurd karaktär och inte någon man direkt skulle förväntat sig att se i tv-serien så det är ju en rolig referens, även om vi nog aldrig kommer få se honom fysiskt slåss mot Luke (det är ändå oerhört kul att föreställa sig skådespelarna från tv-serien med dialogen och handlingen från dessa gamla serietidningar). Något jag antingen helt missat eller glömt bort är att Big Ben också var med i Daredevil säsong 2 tidigare i år, där han var Kingpins advokat! Med tanke på det så kommer vi säkert få se honom igen.

bild11

För de som sett alla Marvels Netflix-serier så var det några roliga crossovers i Luke Cage. Bråkmakaren Turk från Daredevil dök upp redan i andra avsnittet och kom sen tillbaka i tolfte. Jag älskar Turk och tyckte inte att han hade tillräckligt att göra i Daredevils två säsonger, så det var ett utmärkt val att använda honom här. Åklagaren Blake Tower som hade en återkommande roll i säsong två av Daredevil var också med och förhandlade med polisen under gisslandramat i avsnitt elva. Ni hörde väl också att det var Trish Walker från Jessica Jones som snackade om Luke i sitt radioprogram i början av sjätte avsnittet?
Överlag var jag väldigt imponerad av Luke Cage och den ton och riktning de valde att följa. I fel händer hade karaktären kunnat bli som vilken övervåldsam actionhjälte som helst och följt i blaxploitation-genrens problematiska fotspår. Quentin Tarantino är ett stor fan av den genren och var länge intresserad av att göra en Luke Cage-film, vilket jag inte tror skulle varit det mest passande även om jag uppskattat flera av hans filmer en hel del. År 2002 kom det ut en skitful Cage-serietidning som precis som Jessica Jones-serien Alias var riktad till vuxna läsare. Till skillnad från Alias vars version av »vuxet« var en mer realistisk vardagsskildring om en vanlig person som tampades med att ha superkrafter, föll Cage tillbaka på de negativa blaxploitation-stereotyperna. För vad är mer vuxet och »tufft« än att använda massvis av svordomar, våld, och nakna kvinnor? I min begränsade kunskap om »hiphop« som stil var jag rädd att det var åt det hållet Netflix-serien skulle gå (den har beskrivits som »hiphop möter Marvel«) men jag är väldigt nöjd med att den visade sig vara motsatsen på så många nivåer.

bild12
Oj så tuff Luke Cage kan vara. Inga »Sweet Christmas« eller »sweet sister« här inte. Precis som med många blaxploitation-filmer känns det något obekvämt när man inser att detta är skrivet av en vit man.

En del har klagat på att Luke Cage var för långsam eller kändes för utdragen men det håller jag inte alls med om. Om något så hade jag velat att serien var längre så den haft plats för några avsnitt med mer fristående handling där Luke hjälper olika personer i Harlem som den »Hero for Hire« han är i serietidningen. Slutet av Lukes konflikt med Diamondback kändes aningen antiklimatiskt när Luke utan problem spöade honom redan i början av sista avsnittet. Jag tyckte dock att resten av avsnittet var fantastiskt i hur de verkligen tog sig tid att knyta ihop trådar och lämna det lagom öppet för en spännande fortsättning. Jag hatar när serier med med mer fristående avsnitt slutar direkt efter de till exempel fångat veckans skurk utan att sammanfatta allt och ge oss ett par minuter att ta in allt som hänt och konsekvenserna. Några saker i slutmontaget fick mig att verkligen se fram emot fortsättningen. När Misty är på Harlem's Paradise och bevakar Mariah och Shades är hon klädd i rött, med stort puffigt hår, precis som hon ofta ser ut i serietidningarna.
bild13
Vi får även se att Claire tar ett telefonnummer till en självförsvar- och kampsportkurs, och namnet på affischen är Colleen Wing. Detta är en direkt koppling till den kommande Iron Fist-serien, där Colleen Wing är en av huvudkaraktärerna. I serietidningarna är samuraien Colleen och Misty bästa kompisar och partners i en privatdetektivfirma. Vi får se om Claire (eller Misty för den delen) träffar på Colleen i mars när Iron Fist har premiär.
bild14
När jag innan säsongens slut funderade på vilka skurkar Luke skulle kunna slåss mot i en andra säsong så var mitt första val Bushmaster, en mäktig gangsterboss som vid ett tillfälle i serietidningen kidnappar Dr Burstein och tvingar honom att återskapa experimentet som gav Luke Cage superkrafter. Det verkar ju helt klart som att något liknande är tanken med Diamondback som vi i slutet ser liggandes i en sjukhussäng medan Dr Burstein ser väldigt nöjd ut. Skillnaden från Bushmaster-storyn verkar dock vara att Burstein är där av egen vilja. Jag vet inte hur jag känner inför Diamondbacks framtida återkomst eftersom han vid det här laget känns ganska utspelad och det finns inte heller mer material med honom från serietidningarna att dra från. Om de använder Bushmaster som inspiration för hans fortsättning känns det också lite tråkigt, eftersom det bästa med den karaktären var hur cool och tjusig han var (se bilden nedan) innan han fick superkrafter och en skitful utstyrsel. Det ska bli intressant att se hur de går vidare med detta, eftersom Luke ju även har Mariah och Shades att ta itu med, och jag trodde faktiskt att alla skurkar skulle vara döda eller i fängelse i slutändan!
bild15
Att Luke är på väg tillbaka till fängelset känns som en perfekt plats för The Defenders-serien att börja på när den har premiär någon gång nästa år efter att Iron Fist kommit ut. Vad tyckte ni om Luke Cage?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel