Bästa matprogrammet går på SVT Flow

Djungelavokado & kaxiga parisare hos tv-kocken som vågar misslyckas – missa inte Niklas mat!

Jag är lite orolig att folk missat Niklas Mat nu när det bara ligger på SVT Flow. Vore det upp till mig skulle alla som gillar matprogram välja det framför trötta Sveriges Mästerkock som aldrig någonsin kan bli mer än en blek version av det nu söndertjatade konceptet.

För den som inte sett Niklas Mat: Kocken Niklas Ekstedt åker runt i världen och praoar hos stjärnkockar på deras restauranger. Dag 5 ska han göra en egen rätt, inspirerad av landet han befinner sig i och restaurangens stil. Målet är att kocken ska godkänna rätten så pass att de sätter det på restaurangens meny.

Rock’n’roll-kocken i Paris, med sin attityd, ständiga cigg och svarta anorak och skitiga lilla källarkök, ville man ju bara ge en propp!

Vilka otroliga personligheter till kockar man hittat den här säsongen också! Mexikanske kocken ville man ju bara krama – vilket sympatiskt gäng på det stället! Jag vill åka till London enbart för att få gå på Rochelle, sitta på gården och äta den där fantastiska grönsaksmaten som frejdiga Margot Henderson (bilden ovan) tillagat. Men den där parisiske rock’n’roll-kocken med sin attityd, ständiga cigg och svarta anorak och otäcka lilla källarkök ville man ju bara ge en propp! Usch! (Men han når i och för sig ändå inte upp i osympatiskhet till förra säsongens makalöst vidrige ryske kock med sitt rödbetspulver på burk…)

Mest intressant var nog programmet då Niklas besökte Lima i Peru – jag tyckte verkligen om att få se en stad på det här sättet, genom matkulturen istället för att som det oftast är på tv se ett Peru där man fokuserar på fattigdom, politik eller turistattraktioner. Niklas Mat är när det är som bäst även ett reseprogram utan (allt för mycket) exotism.

Mexikoavsnittet var också underbart, man kände verkligen hur gott allting var! (Utom myrorna.) Jag vill också prova djungelavokado man åt med skalet på, och när Niklas ska äta någon slags liten fantastisk taco blir han nästan tårögd för att det är så fantastiskt, »det godaste jag ätit«, och frågan är om inte jag blev lite tårögd med. Det var en väldigt fin scen där bra klippning och musikläggning bidrog till känslosamheten.

Men apropå musikval. Lyxigt med SVT-budget på musik (hitlåtar och inte gratismusik!), men en liten irritation var när man hade för övertydliga musikval, som fransk gangsta-rap när cigg-kocken i Paris snodde örter i en park eller när The Clash-dängan This is England spelades när en brittisk kock var i bild.

Som jag är trött på det här svinlöjliga daterade macho-kock-idealet, där det ska vara gravallvarligt och skjuta ditt eget vildsvin med gevär du gjutit själv och äta viltet med blod, hår, svett och rödvin i såsen.

Tillbaka till trevligheterna! Niklas som programledare är så väldigt bra och mysig. Han försöker aldrig dölja hur imponerad han är, och det gör att man som tittare dras med och smittas av hans entusiasm. Jag är säker på att det finns någon som stör sig på att Niklas är så fnissig och slå-på-axeln-kamratlig och skämtar mycket, men jag känner lite att än sen?

Som jag är trött på det här svinlöjliga daterade macho-kock-idealet, där det ska vara gravallvarligt och skjuta ditt eget vildsvin med gevär du gjutit själv och äta viltet med blod, hår, svett och rödvin i såsen och på jobbet vara allmän föraktfull och »no sissys in the kitchen«.

Det är något oerhört befriande och ärligt med att Niklas inte försöker framstå som så bra hela tiden, det är ärligt »oj vad jag bara är i vägen«, »jag misslyckas hela tiden«, och »Jag vet inte om han tyckte det var så gott, han ville kanske bara vara snäll«.  I säkert varje program när det är dags för honom att laga mat till stjärnkocken sitter Niklas blek om nosen och erkänner »jag har sån jävla ångest inför det här«. Tänk er Per Morberg med den blygsamheten!

Man önskar ju att det varit fler kvinnliga kockar som vanligt, men i den här pissvärlden där kvinnor ska laga mat i hemmaköket eller vara sexiga tv-kockar medan män ska få domdera i legendariska restaurangkök är det väl så dystert att knappt några superrestauranger i världen drivs av kvinnor. Tack för Rochelle i London i alla fall, men jag önskar mig både en säsong till av Niklas Mat och lite mer ladies!

Här är adresserna till restaurangerna han besöker.

Hela säsong 5 av Niklas Mat ligger ute på SVT Flow.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel