TVdags kommenterar gårdagens OS-bomb

Discoverygänget kommer att ge oss riktigt bra OS-sändningar

Vi har redan berättat om gårdagens stora tv-nyhet. OS-rättigheterna byter ägare en gång till. När Viasat köpte rättigheterna till OS 2014 och 2016 slog det ned som en bomb, för första gången skulle OS inte sändas i SVT. Många blev direkt oroliga. Hur skulle tillgängligheten bli? Hur skulle kommentatorerna och programledarna fixa det? Skulle det bli för mycket reklam? Med facit i hand gick det med beröm godkänt. Det fanns ingen anledning till att sakna SVT.

Per Yng, chef på SVT sport, har flera gånger varit inne på att man har ambitionerna att ta tillbaka OS-rättigheterna. Jag har varit väldigt tveksam till det. Nu har de blivit brädade en andra gång och OS i SVT känns extremt avlägset. De ska nog hålla hårt i de rättigheterna man har i dag, för de kan inte konkurrera med de stora spelarna. TV4 eller Viasat hade så klart heller inget att sätta emot här när det kom in ett amerikanskt bolag som kan langa upp stora sedelbuntar.

Det stora frågetecknet är så klart hur deras streamingtjänst blir. Dplay är inte lanserat än och deras tidigare produkter på området har mycket att önska.

Jag är övertygad om att denna förändring kommer att vara positiv för oss sporttittare. Eurosport har sänt OS förr och sitter på både bredd och hög kompetens. De kan sända både friidrott, simning och vintersport med hög kvalité. De lyckas ofta rekrytera bra kommentatorer och experter. Jag unnar en sådan som Roberto Vacchi, som nyligen blev framröstad till Sveriges bästa sportkommentator, att bli folklig på riktigt. Kanal 5:s sändningar av EM-kvalet håller också bra klass. Karin Frick som studiovärd känns som ett tryggt kort. Jag tror också de kommer att kunna samarbeta bra med kollegor i andra länder. Det här kommer att bli riktigt bra och jag ser redan fram emot det.

Det stora frågetecknet är så klart hur deras streamingtjänst blir. Dplay är inte lanserat än och deras tidigare produkter på området har mycket att önska. Eurosport Player, som förvisso är bättre nu än innan, har haft massor av problem under åren och saknar flera viktiga funktioner. Här har de en del att jobba på.

I avtalet med IOK har Discovery lovat att visa 200 timmar från sommar-OS och 100 timmar från vinter-OS fritt till TV-tittarna. Det har spekulerats i andra länder att man kommer att sälja vidare vissa sporter till andra kanaler. Jag undrar hur man kommer att göra i Sverige. Kommer man att släppa någon kanal fri? Frågan är också vad man kommer att visa fritt. Där har inte IOK några krav.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Virtuosa cliffhangers i heist-smarta The Day

23 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel