Streamingtips

Dirigenten – en svensk McMafia? Kjells topp-10 i Canal Digitals playtjänst

Dirigenten (C More)

Den svenska finansmannen Paul Leander-Engström var en av många västerlänningar som lockades till Ryssland kring millennieskiftet för att vara med och bygga upp den nya ryska ekonomin – vilket snart visade sig bli en stenhård äta-eller-ätas-tillvaro med ständig maffianärvaro. Detta har Leander-Engström själv skildrat i en verklighetsbaserad romantrilogi, vars första bok nu blivit en första drama-tv-säsong också. Med Adam Pålsson i huvudrollen, skarpt skriven av hårdkokta finska veteranen Aleksi Bardy och regisserad av Hollywood-action-erfarna Mikael Håfström. Pålsson pratar ryska med imponerande flyt, miljöerna (i Litauen) är trovärdiga och likaså alla ryska karaktärer.

Serien följer visserligen en lite förutsägbar formel, som ser ut ungefär så här: Möte med bister ryss 1, möte med bister ryss 2, blodigt mord. Möte med bister ryss 3, möte med bister ryss 1 igen, nytt blodigt mord … Det är LITE enahanda, men samtidigt rätt häftigt. Dirigenten är inte i nivå med årets brittiska mästerverk i genren, McMafia, men samtidigt är just det svensk-ryska en stor del av tjusningen, och något vi aldrig tidigare sett på tv.

Disney's En julsaga (film, Disney)

Orsaken till att jag gillar den här animerade versionen av Charles Dickens-klassikern A Christmas Carol är densamma som orsaken till att jag inte kan rekommendera den som familjefilm – i alla fall inte om barnen är små. Den är nämligen skrämmande rå och läskig. Det vill säga, härligt mörk, med perfekta, inspirerade röstinsatser av Jim Carrey och Gary Oldman (å andra sidan kanske de små barnen ändå tappar intresset redan där, i att filmen inte finns med svenskt tal).

3D-animeringen var toppmodern 2009, och jämfört med regissören Robert Zemeckis tidigare 3D-animerade julfilm Polarexpressen, som kom fem år tidigare, har den stått sig väl. Där Polarexpressen känns som ett åldrat tv-spel är En julsaga fortfarande en filmiskt visuell upplevelse.

American Housewife (serie, säsong 1–2, ABC Studios)

»Åh, du är så… VERKLIG«, säger de trådsmala lyxlivsstilskvinnorna till Katie Otto, som hatar att de säger så – eftersom det är deras kodade sätt att hantera att hon är den enda överviktiga i deras bekantskapskrets, i supervälbärgade Westport, Connecticut (där de bor för att yngsta dottern har OCD och behöver specialskola). Grejen är ju att hon trivs alldeles utmärkt med sin kropp. Men den lika krävande som idylliska småstaden går henne på nerverna, och ärligt talat tuggar även hennes krävande man och tre krävande barn på hennes nerver – och rätt ofta hennes enda väninnor också, som är lika skeva som hon inför stans vita lyxhustruideal: en är asiatisk »tiger mom«, den andra svart och lesbisk.

Det mesta i denna breda komediserie är klyschigt, men klyschorna är en del av både formen och charmen. Och American Housewife är riktigt mysig. Även om det är just Katy Mixon i den nervigt huvudrollen som är Hela Grejen med serien. »Meh, det här är ju kommunism!« klagar den pengafixerade sonen när mamma tar hand om hans välfyllda sedelburk för att hon oroar sig för hans finansvalperier, varpå hon spänner ögonen i honom och svarar: »Japp, och jag är Stalin.«

Skalvet (film, Nordisk Film)

Hur gick detta till? Hur blev Norge landet som levererar världens bästa katastroffilmer? Det har nu gått tre år sedan den norska familjen från succéfilmen Vågen (2015) överlevde en dödlig tsunami. I årets uppföljare Skalvet, hamnar de mitt i en chockerande brutal jordbävning hemma i sitt eget Oslo, en katastrof som familjefarsanförutspått sedan han undersökt ett tunnelras. Han är ju geolog, och blev nationalhjälte efter förra tsunamin i förra filmen – men när vi nu återser honom är han ensam och deprimerad, boende som en eremit på landet medan familjen bor i stan. Skalvet tar sin utgångspunkt i detta, och den psykologiska familjedynamiken blir en stark story för våra känslor att få fäste i när action-skalvet dundrar i gång.

The Cool Kids (serie, Fox)

Charlie Day har blivit känd som en i gänget som skapat och spelar huvudroller i den fantastiskt störiga komediserien It’s Always Sunny in Philadelphia – här går han en bredare väg som hjärnan bakom en Fox-sitcom om ett gäng gubbar som är vana vid att styra och ställa på pensionärsboendet men plötsligt tvingas kliva ner ett pinnhål när en ny tant anländer som praktiskt taget tar över hela bygget. Ensemblen är stjärnstark och inspirerat rolig: Martin Mull, David Alan Grier, Leslie Jordan och så naturkraften Vicki Lawrence. Charlie Days idé från början var i princip att göra en highschoolkomedi fast med 70-plussare, och replikhumorn bygger på att »när man är gammal så bryr man sig inte utan säger allt rakt ut«, men det som gör serien så underhållande är de seniora skådespelarnas totala tajming. En njutning!

The Orville (serie, Fox+)

När Seth McFarlane, den hyperproduktiva humor-magnaten bakom Family Guy, skulle göra en science fiction-retro-komediserie med utgångspunkt i 1980-talets Star Trek: The Next Generation tog många för givet att det skulle bli en ironisk och elak parodi. Kanske är det därför serien blivit så pass sågad av kritiker – men älskad av publiken. För Seth McFarlane är själv mer »publik« här än någon som söker kritikernas gillande. Den Seth som skapat The Orville är nämligen inte den vuxna humoristen utan rymdnörden som aldrig flyttat ut ur pojkrummet. The Orville är absolut en komediserie, full av modern och mänsklig situations- och dialoghumor, men grunden den står på är kärleken till Star Trek. Myset vinner över larvet. Att rollgestalterna är fåniga är självklart – att de ändå blir så rörande fina och roliga är en seger för Seth McFarlane.

The Little Drummer Girl (serie, C More)

Från The Americans till Falsk identitet – spionserierna har kommit tillbaka med enorm kraft de senaste åren. Vilket egentligen bara skildrar spionbranschens egen comeback i världsnyheterna under 2010-talet. Det är ett sjukdomstecken för vår polariserade, korrumperade värld – men fantastiskt för tv-dramat! Ursäkta cynismen, men min kärlek till spionberättelser går tillbaka till John Le Carré, och just nu är jag eld och lågor över nya C More-serien The Little Drummer Girl. Den bygger ju på en Le Carré-roman med samma namn från 1983, men precis som när samma produktionsbolag gjorde The Night Manager häromåret är just Le Carré-känslan helt intakt här, i all sin mystik, komplexitet och … förförelse! För vad är spionbranschen, om inte en tävling om mästerskapet i mänsklig förförelse? Alexander Skarsgård är dessutom perfekt i huvudrollen som hemlig – professionellt förförisk – underrättelseagent.

In the Vault (serie, C More)

Förra året satsade det amerikanska telekommunikationsoperatören Verizon stort på ett eget tv-utbud via en ny app, Go90, som helt enkelt beställde tv-program – främst realityserier – direkt för mobiltelefonen. Satsningen sprack och appen lades ner i höstas, men framför allt det unga, kreativa produktionsbolaget Complex Networks hann starta upp ett flertal nyskapande »video first«-serier varav flera lever vidare på andra plattformar.

Den enda stora dramasatsningen blev det dock bara en säsong av – men In the Vault, som nu finns hos C More, är ett riktigt spännande grepp där klassisk Agatha Christie-spänning skapas i en modern amerikansk college-miljö: en elev har mördats(?) och i vart och ett av de åtta 20-minuters-avsnitten lär vi känna alla personerna runtom, deras dolda drivkrafter och hemliga motiv… Konsumeras med fördel i Canal Digital-appen!

Single Parents (serie, FOX)

Gillar ni New Girl bör ni ge er i kast även med nya Single Parents, som även den är skapad av Elizabeth Meriwether – och som känns som ett slags naturlig fortsättning på New Girl, om vi tänker oss att skådespelarna nu fått barn och samtidigt fortsatt odla sina svårigheter att leva moget vuxenliv, det vill säga, om vi tänker oss New Girl-gänget som ensamstående föräldrar, hela högen. Det är premissen för Single Parents, och eftersom var och en har ensamt ansvar för sina barn så är det beroende av varandra, i ett socialt umgänge som därmed inte är alltför olikt det i New Girl

Humorn är precis lika nördcharmig, rollfigurerna älskvärda och mysiga, och historierna fulla av smågalna förvecklingar och igenkänningar.

Roma (Film, Netflix)

Vilken julklapp från Netflix! Mångfalt prisbelönte storfilmsregissören Alfonso Cuarón, auteuren bakom mästerverk som Gravity och Children of Men, har i år skapat sitt absoluta mästerverk och därtill det mest personliga han gjort – och så får den svensk streamingpremiär samtidigt som den (i begränsad utsträckning) går upp på bio!

Roma är namnet på den stadsdel i Mexico City där Cuarón själv växte upp på 1970-talet, och hans barndomsminnen, framför allt känslorna, atmosfären han minns, ligger till grund för vad som många kritiker utnämnt till Årets Film och som blev Bästa Film på Venedigs filmfestival.

Det är en på en och samma gång episk och närgången skildring av både en medelklassfamiljs och deras lands utveckling, där rikedom och trasighet, vardagslunk och världshändelser, barnlek och storpolitik, dubbelexponeras i Cuaróns obegripligt känslomättade och fotografiskt vackra filmberättande.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel