TVdags utvärderar

Det tickar på mot final för Timeless – men visst vill vi ha mer tidstrassel?

Tidsreseäventyrsdramat Timeless tickar på mot säsongsavslutning hos Viaplay, dagens avsnitt och ett till återstår innan första året är till ända. Inför upploppet tar sig Daniel och Tora ett snack om serien, där en historieprofessor, en forskare och en soldat på uppdrag av Homeland Security ger sig ut på tidsresor i syfte att hindra en tidigare NSA-agent från att ändra avgörande ögonblick i (den mestadels amerikanska) historien. I bakgrunden lurar också antydningar om att allt är kopplat till ett hemligt Illuminati-liknande sällskap kallat Rittenhouse som drar i trådar för att omforma vår verklighet.

Daniel: För mig började mitt intresse för Timeless nog från tre håll – för det första älskar jag rent generellt tidsreseberättelser, det andra är att jag har varit svag för skaparen Eric Kripkes verk ändå sedan jag började följa Supernatural hösten 2005 och slutligen för att man alltid vill se vad Cityakuten-alumnerna pysslar med. Goran Visnjic har väl inte direkt rosat tv-marknaden på senare år (Extant var ju ingen höjdare), men man ska aldrig ge upp hoppet.

Tora: Jag måste erkänna att anledningen till att jag började titta på Timeless stavas Goran Visnjic. Jag är mitt uppe i en massiv omtitt av Cityakuten och har blivit smått besatt av honom. Jag hade naturligtvis hört talas om Timeless då det var en hel del snack om den i höstas när den hade premiär och när jag såg att han var med bestämde jag för att ta mig en titt. Faktum är dock att redan efter första avsnittet (i vilket Visnjic endast kort dyker upp) var jag riktigt road och ville gärna se mer. Jag visste inte att Kripke också gjort Supernatural, som jag älskade men slutade följa efter några säsonger då det blev omöjligt att hänga med i SVT:s tablåer.

Jag måste erkänna att anledningen till att jag började titta på Timeless stavas Goran Visnjic. Jag är mitt uppe i en massiv omtitt av Cityakuten och har blivit smått besatt av honom.

Daniel: Jag brukar ibland påstå att jag fortfarande följer Supernatural, men i ärlighetens namn tror jag att jag är någonstans mitt i säsong åtta, alltså fyra år efter. Men det händer att jag kollar ett avsnitt då och då, och någon gång ska jag väl hinna ikapp. Men åter till Timeless! Delvis får jag väl säga att serien har gjort mig besviken. I vågskålarna mellan att å ena sidan göra en lättsam infotainmentserie om (nästan uteslutande amerikanska) historiska nyckelpunkter och å andra sidan lyfta de mörka, mer existensiella teman som ibland vidrörs vinner nästan hela tiden det lättsamma. Och det ska de kanske göra i det här sammanhanget, men jag tror inte att casual-publiken skulle rata serien om de lät de svartare stråken bli åtminstone lite mer påtagliga. Möjligen ser Kripke att Timeless har potential att bli en lika seg långkörare som Supernatural och vill därför skynda ytterst långsamt framåt, men personligen skulle jag vilja se att deras ständiga tidsresande ska börja få större, mer långtgående effekter. Nu bockar de i stället mest bara av historiska händelser och kändisar som gänget får åka tillbaka och möta, och i slutänden blir förändringarna som deras möten utmynnar i minimala eller inga alls.

Timeless - Season 1Tora: Jag har än så länge bara sett fyra avsnitt och även om jag redan nu känner hur en viss repetition infinner sig i varje avsnitt så är jag ändå entusiastisk. Ja, det är utan tvekan endast lätt underhållning, men det är charmigt och lärorikt. De är som sagt tre tidsmaskinåkare, för det är så många som får plats i tidsmaskinen, och jag tycker man lyckas relativt väl med karaktärerna. Det är charmigt hur stort förtroende man har för forskare/ingenjörer och låter den lite nervöse Rufus (Malcolm Barrett) vara en absolut allvetande sådan, lika skicklig med tidsmaskiner som han är med atombomber. Lucy (Abigail Spencer) är historikern som ängsligt ser till att de inte ändrar den framtida historien under deras tidsresor. Hon är en ytterst nördig sådan – hon memorerade Abraham Lincolns tal redan som barn – utan att sakna varken humor, mod eller skarpsinne. Den tredje tidsåkaren är den sorgsne soldaten Wyatt (Matt Lanter), som med sina relaterade kunskaper är den som ska stoppa och döda avhopparen/ärkefienden Garcia Flynn (Goran Visnjic). Den sistnämndes avsikter är dock än så länge något kryptiska för mig. Smider han verkligen så onda planer som det verkar och vad är denna/detta Rittenhouse som han hela tiden hänvisar till?

Jag gillar hur de, gärna lite humoristiskt, ger små kängor till den historiska kvinnosynen såväl som de svartas perspektiv.

Daniel: Flynns position är lite ambivalent, ju längre säsongen går desto mer tydligt blir det att han på vissa sätt står på den goda sidan, men han drivs av ett sådant hat gentemot Rittenhouse-sällskapet att hans metoder är minst sagt moraliskt förkastliga. Samtidigt är ju Flynn tydlig gentemot Lucy redan i något av de första avsnitten – längre fram i tiden kommer hon att bli hans partner i striden mot Rittenhouse – och när det nu går mot säsongsavslutning finns det en del som talar för att han faktiskt varit sanningsenlig i det. Men du, historielektionerna som sådana då, vad tycker du om dem?

Tora: Jag tycker de levereras med lagom dos spänning, humor, mysterium och roliga nickningar till fenomen och popkultur i »framtiden«. För de yngre kan det vara så att man inte känner till alla händelser, men även för mig blir det intressant då jag påminns om historiska ögonblick som jag glömt detaljerna kring och då jag oftast får lära mig någonting mer. Det kan vara en person som jag inte visste någonting om eller vilka konsekvenser en händelse hade som jag inte kom ihåg. Jag gillar också hur de, gärna lite humoristiskt, ger små kängor till den historiska kvinnosynen såväl som de svartas perspektiv. Vad jag saknar än så länge är dels lite mer djupdyk i Lucys övergripande historia, den har ju faktiskt ändrats på grund av misstag de gjorde redan under deras första resa, och den om Rittenhouse. Och som du säger, lite mer spännande hade det blivit om Lucy inte lyckats lika väl med att bevara nutiden utan att deras tidsresor hade påverkat historien lite mer häpnadsväckande.

Timeless - Season 1Daniel: Ja, det är väl just där min egentliga kritik ligger. Med tanke på hur totalt förändrad Lucys historia blev efter deras första resa, tycker jag att det är konstigt hur serien i övrigt verkar förlita sig på det tidsresegrepp som väl senast användes i filmatiseringen av Stephen Kings 22/11 1963, det vill säga att tiden närmast är ett levande väsen som inte vill bli ändrat och »trycker tillbaka« när man försöker, som det väl uttrycks hos King. I Timeless är det inte lika tydligt, men särskilt i avsnittet för ett par veckor sedan, det 13:e av säsongens 16, var det just vad som hände när de reste tillbaka till 1980-talet och medvetet försökte ändra historiens gång. Bortsett från Lucys trauma i piloten så har vi vad jag minns inte sett några fjärilseffekter alls, och det tycker jag är trist, jag går igång på den sortens tidstrassel!

Tora: Det känns onekligen lite nedslående att så är fallet, men efter att ha sett ytterligare två avsnitt sedan vi påbörjade det här inlägget längtar jag fortfarande efter mer. Det är fängslande och i avsnitt nummer sex, om Watergate, var det ju en hel del som avslöjades och Flynn växer ju onekligen som karaktär. I just det avsnittet konstateras det ju också just att de inte kan åka tillbaka till en tid där de redan existerar för att förändra sin egen historia, men det är alltså något de ändå försöker sig på senare. En sista sak jag vill nämna är att jag  gillar att följa hur gruppdynamiken mellan de tre berättas. De startar som tre för varandra okända typer som nu måste samarbeta trots sina olika perspektiv och agendor. Åtminstone i början får Lucy med all sin historiska kunskap rollen som den informella ledaren även om hon utmanas av den betydligt mer känslostyrda Wyatt. Samtidigt inser de ju att de måste lära sig lita på varandra, vilket inte är så lätt när den ena hemligheten efter den andra avslöjas.

Bortsett från Lucys trauma i piloten så har vi inte sett några fjärilseffekter, och det tycker jag är trist, jag går igång på den sortens tidstrassel!

Daniel: Jag har dock på intet sätt gett upp hoppet – jag ser ju som sagt fortfarande varje avsnitt – och det finns klara antydningar om att det kan bli en del mer smaskig tidsreseproblematik i finalavsnitten. Och just det, jag vill bara avslutningsvis nämna att Eric Kripke tagit in några Supernatural-favoriter framåt slutet också – Jim »Bobby Singer« Beaver dyker upp som NSA-agent med onda avsikter och Misha »Castiel« Collins spelar Eliott Ness när hjältegänget i veckans avsnitt åker tillbaka till 1930-talets Chicago och möter Al Capone.

Tora: Det ska bli spännande att se om Timeless lyckas bli en långkörare för NBC, som visar serien i USA. Eftersom serien utspelar sig i olika tidsepoker varje avsnitt så är den väldigt dyr att producera och det lär vara anledningen till att man bara fick göra 16 avsnitt till första säsongen. Tittarsiffrorna var relativt höga i höstas men har minskat vecka för vecka och serien är nu en bubblare för en säsong två, men jag hoppas också på mer, absolut.

Timeless finns på Viaplay. Första säsongens näst sista avsnitt finns tillgängligt från och med i dag torsdag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel