Kommentar

Det är inte SVT utan högerflanken som vridit sig

Jag är en stor fan av opinionsjournalisten Sakine Madon, men hennes angrepp på SVT igår måste jag argumentera emot. Hon är kritisk mot att SVT:s programdirektör Jan Helin själv ska programleda det nya mediemagasinet Fönster mot medievärlden, och syftar lite luddigt på hans bakgrund som Aftonbladets chefredaktör, i kombination med att SVT tappar förtroende hos inte bara väljargruppen som står »längst till höger« (SOM-institutets mätning) utan även hos den bredare gruppen alliansväljare (Mediebarometern).

20 procent av dem som står »klart till höger« … är inte det snarare exakt just väljare med SD-slagsida? Troligen mest påverkade av just SD:s vulgärpolitiserade anti-SVT-kampanjer?

Det ska sägas att SVT annars alltjämt ges mycket stort förtroende hos de flesta. Och som TVdags många gånger visat så är hela »vänstervridningen« inom SVT en myt. Eller, tyvärr, ett högerspöke som på senare år antagit rena fakenews-proportioner sedan ett Photoshop-påhitt från Svenskt Näringsliv spridits som sanning. Allt började med den där undersökningen för några år sedan som visade journalisters politiska preferenser privat, och ledde alltså snabbt till ren historieförfalskning när högerdebattörer krystade sig fram till en historisk bakgrund.

Nu antyder Sakine Madon att SVT tappar i förtroende på grund av »identitetspolitik« och »kvoteringstänk«. Dock utan att precisera. Har väljarna på högerflanken tappat förtroende för SVT på grund av något utspel som någon chef gjort? Eller för att en svensk programledare med utländskt utseende varit julvärd? Eller för att SVT sänder många (och som TVdags ofta kontaterat mycket vassa) dokumentärer om det mångkulturella Sverige?

Hela 62 procent av svenska högerväljare har fortfarande högt förtroende för SVT. I dagens extremfiltrerade debattpolarisering måste det sägas vara mycket starka siffror.

I så fall är det ju inte SVT – som bara sköter sitt public service-uppdrag – detta handlar om, utan om att det förvridna finns därute på högersidan, där man ser grumliga »identitetspolitiska« spöken medan majoriteten av SVT-publiken ser samma starka, breda programutbud som vanligt, och fortsätter uttrycka stort förtroende.

Dessutom: hela 62 procent av svenska högerväljare har fortfarande högt förtroende för SVT. I dagens extremfiltrerade debattpolarisering måste det sägas vara mycket starka siffror. Det går inte att begripa varför Jan Helin, som Madon föreslår, baserat på detta ska ställa sig frågan »Vad gör vi för fel?« – och hur han i så fall skulle kunna komma fram till att man måste rekrytera färre med invandrarbakgrund och sluta se till mångfaldsrepresentation.

Sakine Madon skriver: »Och det handlar inte om ett litet gäng Sverigedemokrater som bara läser ›alternativmedia‹. Bara under den här mandatperioden har förtroendet för SVT sjunkit från 76 till 62 procent i den gruppen.« Alltså, 14 procentenheter av Alliansväljarna, eller 20 procent av dem som står »klart till höger« … är inte det snarare väljare med presumtiv SD-slagsida? Troligen mest påverkade av just SD:s (men även Timbros och nämnda Svenskt Näringslivs) vulgärpolitiserade anti-SVT-kampanjer?

När jag pressar Madon lite på Twitter kommer hon upp med två saker som hon menar har fått en knapp femtedel av de ivrigaste högerväljarna att »tappa förtroende« för SVT: att vd:n Hanna Stjärne har satt upp mångfaldsmål för mångfaldsrepresentation, samt att en programbeställare vid ett tillfälle har sagt att »vi måste kvantifiera« och »titta på namn, om någon bryter på svenska eller om det på annat sätt framgår att man har utländsk bakgrund«.

För det första är detta helt naturliga public service-parametrar. Om SVT skulle fråga sig »vad gör vi för fel« och sedan gå ut och säga »nu ska vi sluta med mångfaldsrepresentation« –  hade man agerat politiskt, skulle man tappa som fan i förtroende, och av goda skäl. (Och detta är, som av en händelse, vad som skulle ske om SD tog makten i Sverige.)

För det andra: de här sporadiska exemplen, hur många människor har stött på dem? Hur många svenskar har konfronterats med vad den där programbeställaren sagt i något samtal? Jag tror jag vet: cirka 20 procentenheter av dem som står »klart till höger«. Dem som läst en Cwejman/Arpi-bok (eller delat citat från den) som Madon på Twitter berättar att hon stöder sig på. Deras ställningstagande emot SVT är alltså i sig höggradigt politiskt.

Detta handlar inte om någon stor vänstervridning utan om en liten högervridning.

Just nu på TVdags

Teaser

Forky!? Första teasern för Toy Story 4 är här

12 november, 2018
Lista

Säg det med kroppen! 20 dansscener du inte vill missa

11 november, 2018
Premiär

Lagom trevliga Andra åket får bärhjälp av Klungan & Grotesco

11 november, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: House of Cards sublima finalsäsong

11 november, 2018
TVdags betygsätter tolkningarna

Stor med gäst stjäl showen i kvällens Så mycket bättre

10 november, 2018
Klipp

Inför kvällens El Superclásico – här är Youtube-klippen att ladda upp med

10 november, 2018
Säsongsavslutning

A Discovery of Witches & de magiska arternas överlevnad – och fortplantning

10 november, 2018
Teaser

Naturdokumentärserien Our Planet på Netflix i april –  David Attenborough hänger med

9 november, 2018
USA-nyhet

Starten för streamingtjänsten Disney+ närmar sig

9 november, 2018
Klipp

It's Always Sunny in Philadelphia chockar med galet dansnummer

8 november, 2018
Nyhet

Bitch! Breaking Bad-filmen ska avslöja Jesse Pinkmans öde

7 november, 2018
Nyhet

Chocken! Breaking Bad-film börjar spelas in i vinter

7 november, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel