TVdags-krönikan, 15 april

Den vilsna jakten på killkomedin – För mycket Big Bang Theory i Silicon Valley

Det pågår en jakt i tv-världen just nu, ett planlöst sökande efter något som kan fylla ett gapande tomt hål: killkomedin. Utöver några trotjänare med begränsad fanbase som Workaholics eller It's Always Sunny in Philadelphia domineras nämligen den samtida humortelevisionen totalt av serier med kvinnliga karaktärer i fokus – Broad City, Girls, Parks & Recreation, The Mindy Project och Orange is the New Black för att nämna några. Därmed föreställer sig givetvis tv-cheferna att det finns ett demografiskt tomrum att fylla.

Silicon Valley tydliggör hur nörden blivit popkulturens sista utpost. Om inget annat funkar kan man alltid sälja ett lustigt självporträtt till världens köpstarkaste grupp.

Det är även en föreställning som fått katastrofala följder i den amerikanska tv-tablån (och jag tänker här kanske framförallt på Dads och We Are Men) men som även gått att skönja i tv-världens finrum, HBO. För i kölvattnen efter tittarsuccén Entourage har tv-kanalen med minst sagt blandade framgångar försökt producera nya serier för en testosterontörstande publik. Det kanske tydligaste exemplet var How to Make It in America. En halvtimmeskomedi i samma framgångssagaanda som Entourage men klädd i hippa vintagejeans och skrotad efter blott två säsonger.

Ett nytt recept behövdes. Ett nytt grepp. Svaret blev Hello Ladies. En av fjolårets mest underskattade och oslipade diamanter som tog fasta på den nya mannens taffliga ensamhet snarare än att reproducera Entourages douchiga alfahane-romantik. Serien lades ner direkt.

Mike Judges redan hyllade Silicon Valley är HBO:s senaste försök. Här blandas Hello Ladies kastrerade manlighet med Entourages framgångsberättelse, med fast hand ska tilläggas. Seriens skämt vilar i nio fall av tio på IT-programmerares socialt obekväma personligheter medan dramaturgin byggs runt en hinderbana av vallgravar som ska korsas på vägen mot miljonerna.

Seriens andra avsnitt är ett tydligt exempel där det skojas friskt om hur våra kodknackande antihjältar inte vet hur man beter sig med en strippa (vilket är kunskap varken jag eller en trolig majoritet av seriens tittare heller besitter) och killarna måste sätta upp en business plan. Det är roligt om än enformigt redan två avsnitt in.

Silicon Valley tydliggör även hur nörden blivit populärkulturens sista utpost. Om inget annat funkar kan man alltid sälja ett lustigt självporträtt till världens kanske köpstarkaste grupp. Liksom erbjuda bilden av den anemiska tv-tittaren som en investerare från den totala framgången. Därigenom blir programeraren den nya rockstjärnan. Silicon Valley låter nörden vara Vinnie Chase och hoppas på kuppen vinna killarnas gunst med skratt såväl åt som med våra huvudpersoner.

Men i ärlighetens namn: är det inte mest The Big Bang Theory med fler svordomar, färre burkskratt och manusförfattare med lite dyrare vintagejeans?

Silicon Valley går att streama på HBO Nordic och visas på C More.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel