El Clásico

Den katalanska självständighetskampen äger rum på fotbollsplanen

När slutsignalen gått efter Champions League-finalen i våras satte Barcelonas tränare Luis Enrique upp en katalansk flagga på mittpunkten, vilket Uefa sedan ogillade och bestraffade. Det är inget nytt eller ovanligt att idrotten blir uttrycksmedel för regionalism, men det har börjat nå sin spets i Katalonien. Självständighetskampen vinner mark för varje år. Efter regionvalet i Katalonien i slutet av september finns det nu en majoritet i det katalanska parlamentet som är för en självständighet. Det här är mer än någonsin en match mellan utbrytarna och den centrala makten. Det är väl därför vi gillar den här matchen. Det är en match som handlar om något mer än poängen som ska delas ut.

Den här matchen handlar om duellen mellan Ronaldo och Messi. Världens två bästa fotbollsspelare möts i en av världens hetaste fotbollsmatcher.

Leo Messi har vunnit Barcelonas interna skytteliga sju år i rad. I år han varit skadad och ligger några mål efter både Neymar och Luis Suarez. Det kvittar för den här matchen handlar ändå om duellen mellan Ronaldo och Messi. Världens två bästa fotbollsspelare möts i en av världens hetaste fotbollsmatcher. Den engelska fotbollsjournalisten och La Liga-kännaren Sid Lowe beskriver de två spelarna som ett mikrokosmos för vad klubbarna står för. Real Madrid skapar ett lag med köpta världsstjärnor. De är Los Gálacticos – laget med de galaktiska superstjärnorna. Även om begreppet är nytt så är det en klubbtradition som går tillbaka till då Santiago Bernabéu styrde klubben och tog dit Alfredo di Stèfano och Ferenc Puskás. Idag är Ronaldo den perfekta symbolen för den historien och den kulturen. Leo Messi är förvisso från Argentina, men kom till klubben som ung och gick igenom klubbens berömda akademi. Barcelona är klubben som har kvar en fot i sin lokala anknytning, håller på sitt kulturella särdrag och vill ha spelare fostrade in i klubbens kultur. Det här inte bara två världsstjärnor, utan också perfekta symboler för sina klubbar.

Real Madrid kommer från en överraskande bortaförlust mot Sevilla med 1–3 medan Barcelona vann hemma mot Villareal med 3–0. I tabellen leder Barcelona med tre poäng före Madrid. Vinst här för Barcelona och man sitter på ett försprång som kommer att bli svårt att ta igen. Vi vet hur höga kraven är i Madrid. Förra året åkte man ur Champions League i semifinalen och fick se Barcelona ta ligatiteln. Det är så klart inte godkänt för ett lag av Madrids kaliber. Madrids tränare sitter alltid löst till om man inte vinner de stora titlarna. Vid förlust här kan Rafa Benítez snart vara arbetslös. Han är redan under press.

Benítez har huvudbry med hur Real Madrid ska ställa upp och hur han ska väga mellan defensiv och offensiv. Om han ställer upp defensivt på hemmaplan mot Barcelona och misslyckas så är han körd. Vågar han spela på omställningar? Real Madrid kommer till matchen med en skadefri trupp och kan ställa upp med bästa laget. Den offensiva kvartetten med Gareth Bale, James Rodriguez, Ronaldo och Karim Benzema lär stå fast. I Barcelona är frågan om Messi kommer att starta efter sin skadefrånvaro. Det spekuleras i att han kommer att börja på bänken, han har knappt hunnit träna med laget efter skadan. I övrigt har man Rafinha och Douglas på skadelistan. Neymar har fått ta större ansvar i Messis frånvarovilket han har klarat med bravur. Om Messi inte startar så är han Barcelonas viktigaste spelare i den här matchen. Förra säsongen vann de sina respektive hemmamatcher. Likadant i år?

Real Madrid–Barcelona visas på Viasat fotboll kl 18:10. 

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel