Bluray-premiär

Deadpool doftar CGI-glädje, ultravåld & pubertal humor

Legosoldaten Wade Wilson (Ryan Reynolds) blir förälskad i Vanessa (supercharmiga Morena Baccarin). Allt är rosor och vanilj tills Wilson får reda på att han drabbats av obotlig cancer. En kostymnisse dyker upp och säger att hans team kan bota cancern. Wade lämnar Vanessa utan att säga hej då och söker upp kostymnissen och ställer upp på behandlingen. Tyvärr glömde de berätta att projektledaren är sadist och att tricket för att bota Wade är att väcka hans latenta mutantgener. Experimentet lyckas men på köpet blir hans yttre helt vanställt, vilket gör att han inte berättar för Vanessa att han lever. I stället jagar han sadisten, som under experimentet sa att han kunde snygga till Wades yttre.

Deadpool betalar gärna för sig, men han bestämmer själv pris. Snacka om samma skrot och korn som min barndomsfavorit, Karlsson på taket.

Det såg länge ut som det inte skulle bli någon Deadpool-film. Ibland är det bara tillfälligheter som gör att en film blir av, någon läcker testmaterial, som bara sex–sju pers har tillgång till, på Comic-Con, till exempel. Från att ligga på hyllan och tyna bort till att bli den mest inkomstbringande R-klassade filmen någonsin – allt tack vare ett klipp som hamnar på nätet … och så klart en stor skara trogna fans. Se och lär, Hollywood!

Första gången jag såg Deadpool älskade jag den. Det är så mycket som funkar:

  • Colossus. Äntligen fick de till Colossus, men det verkar inte ha varit så enkelt. Colossus är ett hopkok av fyra pers – en skådis för ansiktsrörelserna, två stuntmän och en skådis som gör rösten.
  • Karlsson på taket. I stället för att betala för taxin, som han åker iklädd superhjälte-kostym, frågar han taxichaffisen: »What about a crisp high five?« Han betalar gärna för sig, bara det att han själv bestämmer pris – i Deadpools fall även valuta. Snacka om samma skrot och korn som min barndomsfavorit, Karlsson på taket.
  • Filmmusiken. Filmmusiken är signerad Junkie XL, samma kille som gjorde den suveräna musiken till Mad Max: Fury Road härom året. För synthmys kan ni kolla in när han går igenom synthljuden från filmen. Vissa av er känner säkert igen ljudet från introt till Michael Jacksons Beat It.
  • CGI:n. Miller lyckas där så många har misslyckats tidigare, här känns cgi-fajter helt rimliga och relevanta. I ett av bakom kulisserna-klippen förklarar någon det som att regissören Tim Miller »kan ›prata‹ cgi«. Yes, he can!
  • Skådisarna. Ryan Reynolds och Morena Baccarin är supercharmiga, TJ Miller en lika stor pratkvarn som i Silicon Valley och Negasonic Teenage Warhead (Brianna Hildebrand) & Angel Dust (Gina Carano) båda fan-tas-ti-ska.

Miller beskriver själv humornivån som »pubertal 12-åring i omklädningsrummet«. Så, om du har svårt för den sortens humor och – i motsats till mig – inte vill lämna hjärnan obevakad i några timmar så är nog Deadpool inte för dig.

Deadpool knockade mig fullständigt när den kom – ibland vill jag bara se ultravåld och överrumplande humor, även om den oftast är pinsamt pubertal. Jag trodde det var Spindelmannen jag väntade på när jag tänkte på en rödklädd superhjälte (well) med alldeles för stor mun – men det kanske var Deadpool? Spinder-Man i Captain America: Civil War var också bra men Deadpool droppar micken.

Deadpool finns på bluray & dvd. Den finns också på din lokala betalstreamingsajt.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sharon Horgan-aktiga Ida Elise Broch i Home for Christmas

8 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Mycket mellanmjölk men ändå mysig Så mycket bättre-final

7 december, 2019
Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019
Recension

Julen i fara i årets julkalender Panik i tomteverkstan

30 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: The Irishman-aktuella dekoratören Regina Graves

28 november, 2019
Gruppdiskussion

Gaslighting & spagettivästern: The Walking Dead-cirkelns säsongsreflektioner efter vinterfinalen

28 november, 2019
Kommentar

Melodifestivalen 2020: Dags för en kvinna att vinna!

26 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel