Lady L, Happy Diwali & Dawson sjunger blues

De bästa skojlåtarna i tv – hela listan!

»Believe it or not, George isn’t at home, please leave a message at the beep…«

Det finns tv-serier som går ut på ett ambitiöst framförande av sånger. Covers som i Glee, specialskrivna som i Smash eller ett mellanting som i Nashville. Det finns tv-serier som har haft makalösa musikalavsnitt, framför allt Buffy the Vampire Slayers Once More With Feeling-avsnitt, men även exempelvis Scrubs, That 70s ShowCommunity och senast Psych har gjort specialavsnitt i musicerandets tecken. Simpsons och Southpark har ofta välskrivna spexsånger.

Men så finns det också de serier som slängt in någon liten sång här och där för att helt enkelt skoja till det, för att brodera ut en karaktär eller bara för att utnyttja en skådis med musiktalang. Det är framför allt sitcoms, men bara för det börjar vi den här bästa-tv-skojsångerna-listan med en härligt pinsam dänga som inte är menad att vara på skoj från kära gamla Dawson’s Creek:

Dawson’s Creek – Born to Lose
Lidande av hjärtekross dricker en pösigt beigeklädd Dawson alkohol på en bar. Rom och Cola, närmare bestämt. Och vad händer när man inmundigar satans saft i amerikanska ungdomsserier? Det går åt helskotta såklart, här illustrerat av att man drar av en rivig blues där man rimmar sitt efternamn »Leery« med »weary«.

The Office UK – Freelove Freeway
Ricky Gervais som försöker dölja sina grusade popstjärneambitioner under ett lager av skoj har ändå hittat flera kryphål i sina serier för att få sjunga och spela gitarr. Freelove Freeway, som Gareth och Tim körar till under en alldeles vedervärdigt tråkig utbildningsdag på kontoret, blev ett slags hit på riktigt: Gervais har spelat in Freelove Freeway som en duett med Noel Gallagher. Gervais och Mackenzie Crook (»Gareth«) har framfört den på en Diana-hyllningskonsert på Wembley Stadium.

The Office US – Lazy Scranton
»They call it Scranton! – Whaaat? - The Electric City!«
Underbar Beastie Boys-aktig (hmmm) låt och video, som Michael Scott och Dwight gjorde för att presentera Scranton för de nya medarbetarna på ett riktigt fräckt sätt. Trivia: Scranton – som finns i verkligheten - har faktiskt kallats för The Electric City: elektrisk belysning installerades i Scrantons Dickson Locomotive Works år 1880, bara ett par månader efter att Thomas Edison fått patent på glödlampan.

Friends – Smelly Cat
Jag har alltid avskytt Phoebe-karaktären som ju bara är jobbig, inte charmig, med alla sina överdrivna manér. Vem skulle orka med henne i verkliga livet (ingen skugga över Lisa Kudrow)? Men det går inte att förneka att den här låten är den kanske mest kända av alla tv-serie-sånger. Lisa Kudrow har berättat att även om det var manusförfattare som skrev texterna till alla Phoebes sånger så var det hon själv som skrev melodierna.

Extras – Little fat man
Aj aj aj! David Bowie stjärngästar Extras och gör en riktigt elak sång som sågar Andy å det brutalaste. Många är skämsögonblicken i den här serien men här tycker man faktiskt bara synd om stackarn som blir utsatt.
Jag hade nästan glömt bort vilken otroligt bra skådis Gervais faktiskt är, bara hans små ryckningar i ansiktet som berättar så mycket… det här klippet är lite längre så ni får njuta av all förnedring som leder upp till den plågsamma förnedrar-finalen!

Freaks and Geeks – Lady L
»What wacko uses his own emotions?!« frågar Ken (Seth Rogen) oförstående och förfärat när Nick försöker försvara sin hyllningslåt till Lindsay. Strax därefter låtsas Ken leka Pete Townsend och slå sönder Nicks gitarr för att rädda honom från total bortgjordhet. Låten är inte bara framförd utan även skriven av Jason Segal.

Seinfeld – Georges telefonsvararsång
George har på känn att hans flickvän ska göra slut men resonerar »If she can't find me, she can't break up with me« och undviker henne i det längsta. Han slutar svara i telefon men har en fantasisk liten låt som meddelande. Den lilla musiksnutten med en sjungande George är en cover på »Believe it or not«, introlåten till 1980-talsserien The Greatest American Hero.

Parks And Recreation - 5000 Candles in the Wind
Vad är femtusen gånger bättre än Candle in the Wind? 5000 Candles in the Wind förstås. Den här svängiga powerballaden är Mouse Rats aka Andys tributsång till till den sorgligt bortgågne Li’l Sebastian, Pawnee's favorit-minihäst.

The Office US – Diwali
En till från The Office US! Den här är ju superhärlig och lite meta, en hommage till och cover på Adam Sandlers Hanukkah Song. Det här avsnittet skulle egentligen handlat om Halloween, men Mindy Kaling kom på idén att det skulle handla om den hinduiska högtiden diwali efter att Kaling och en av manusförfattarna till My Name is Earl hade en Diwali-fest för alla medarbetare på de båda serierna.  Annan trivia är att Kalings riktiga föräldrar (som inte på något sätt skådisar) spelar hennes karaktär Kellys föräldrar. Och avsnittet spelades in på Grant High School –  samma skola som där Freaks and Geeks filmades!

(The Office US har mängder av sånger, speciellt Ed Helms får tralla loss oräkneliga gånger. En annan favorit är de framför Dunder-Mifflin-hyllningslåten.)

 

Det var mina favoriter! Vilka är era?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel