När barnen får välja

De 6 bästa Youtube-kanalerna – enligt kidsen

Tv är sällan en gemensam angelägenhet i vår familj numera. Det kan hända att jag mina döttrar sitter i samma rum, men var och en sitter oftast med sin dator, sina hörlurar och tittar på det som de tycker är bra. Mer och mer inser jag att jag inte har en aning om vad de faktiskt tittar på.

Några serier ser vi tillsammans, Nashville, där min besatthet har smittat av sig på döttrarna om än i något mildare variant, och Pretty Little Liars, eftersom åtminstone 10-åringen vill ha lite sällskap, speciellt under den där sista minuten då man får se A förbereda nya missdåd. Men annars? YouTube, jaha, men vad på YouTube? Jag bestämde mig för en intervju. Det här är den ordningen de presenterades, den mest kända först, och de bättre mot slutet! Enligt mig i alla fall!

PewDiePie

Många av er har säkert total koll på dessa Youtubers med sina YouTube-kanaler, och då är följande text inte så spännande, men om ni har som jag, mer eller mindre nollkoll, så kanske ni snappar upp nåt nytt. Nu har i alla fall även jag lärt mig att PewDiePie har den absolut populäraste YouTube-kanalen med 36 miljoner prenumeranter, och att han är från Sverige.

Han utsågs tydligen till årets YouTube-gamer på Guldtuben-galan nyligen och jag har nu fått se några videos som 14-åringen gillar förevisade mig. Det ena var just en av hans gaming-videos I’m Going to Space, där han ackompanjerar sitt eget spel av Kerbal Space Program. Dessa är tydligen roliga att titta på, så länge det inte är skräckspel som kommenteras. Den andra vi tittar på är en av hans 5 Weird Stuff Online-video.

CutiePieMarzia

Jag känner nu till PewDiePie’s speciella brofist och jag vet att hans flickvän kallar sig CutiePieMarzia och har 5 miljoner följare. Hon gör också videos, »roliga« videos, samt pratar om sig själv och om mode. Vi tittar tillsammans på The Fairy Challenge, där två vuxna personer i uppblåsbara sumoballerina-kostymer försöker stampa sönder ballonger… Jag höjer bara ena ögonbrynet och säger »okey«. Det verkar inte som om jag och min 14-åring har riktigt samma uppfattning om vad som är roligt.

AmazingPhil

Nästa Youtuber jag bekantar med mig med är AmazingPhil från England, 2,5 miljoner följare. Han pratar om choklad-popcorn, zombie-apokalyps, kylskåps-valrossar och om sin första date i ett tidigt videoklipp, My First Date. Det levereras roliga historier och tokiga sketcher, men det jag framförallt kommer ihåg är ändå att han har ett Totoro mjukisdjur sittande på nattduksbordet i bakgrunden. Videon har några år på nacken, kanske han utvecklats. Jag är inte så imponerad.

DanIsNotOnFire

Phil har en kompis, DanIsNotOnFire, med 4,7 miljoner följare, och nu börjar det bli riktigt kul! Jag ser först en video som heter A Tour of Dan’s Brain, ler lite lätt åt adventskalendern-hjärnan och går sen vidare till Internet Support Group 4. Nu drar jag ordentligt på munnen åt problem som det här: »Hi Dan! My mum recently found out I ship Johnlock (John Watson and Sherlock Holmes) and I'm not allowed on Internet anymore, except YouTube«.

Det här är kalas-roligt och jag passar på att fråga min dotter vad hon gillar med Dan. Jo, han är rolig, han pratar om viktiga saker, ämnen man kan relatera till och han förmedlar bra budskap. Jag håller med. Killen är smart och rolig och hans devis är: »I let you laugh at my life so you can feel better with yours.« Han har ett avväpnande och ödmjukt sätt, försöker skapa en gemenskap, och han delar faktiskt ut några riktigt bra råd mitt bland all komik!

Grav3yardgirl

Den sista av dotterns favoriter är Grav3yardgirl, 4,9 miljoner följare, en tjej med galet blå ögon från Texas. Hon gör videos i serien Does This thing Really Work? och i videon jag ser tester hon produkten POPHEADS, en kon av något slags som används för att skapa en kon-frisyr helt enkelt, ungefär som Madge Simpson eller som Coneheads med peruk helt enkelt. Och funkar det?

Ja, Grav3yardgirl sätter konen i det långa rödblonda håret och beger sig till närmaste matbutik och stoltserar runt och demonstrerar, så ja, det funkar, och ja, det är lätt hysteriskt! Hon är tydligen också känd för sina tea-vlogs där hon dricker te och berättar om sina livserfarenheter. Hon pratar mycket och länge, lätt hysteriskt och är omöjlig att inte beundra!

LDShadowLady

10-åringen har i alla fall tillfälligt övergivet SVT Play, där Årets SockerbagareLilla AktuelltFixa Rumment och Philofix varit favoriter sen länge, för YouTube och Minecraft-videos. Hon har hittat sin favorit-Youtuber och hennes namn är LDShadowLady, en tjej från England med drygt 800 tusen följare. Hon lägger upp en ny video varje dag där hon spelar Minecraft och samtidigt kommenterar. Hon är mest känd för sina Shadowcraft videos.

Shadowcraft är en mod lär jag mig, dvs jämförbart med expansionspaket man kan ladda ner. Hon spelar tillsammans med andra, och det är kul att titta på, kommentarerna är roliga och inspirerande, och man får idéer på vad man kan göra själv, säger dottern. Jag förstår grejen, jag älskar genast hennes röst och dialekt, och det är kul och att titta, även för mig som inte har någon som helst avsikt att börja spela Minecraft!

Jag låter min nya YouTube-favorit DanIsNotOnFire avsluta. »It's that time for us to band together as an on-line community to help each other go through our relatable first world problems.« Jag är på.

Och allt finns på YouTube!

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sharon Horgan-aktiga Ida Elise Broch i Home for Christmas

8 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Mycket mellanmjölk men ändå mysig Så mycket bättre-final

7 december, 2019
Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019
Recension

Julen i fara i årets julkalender Panik i tomteverkstan

30 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: The Irishman-aktuella dekoratören Regina Graves

28 november, 2019
Gruppdiskussion

Gaslighting & spagettivästern: The Walking Dead-cirkelns säsongsreflektioner efter vinterfinalen

28 november, 2019
Kommentar

Melodifestivalen 2020: Dags för en kvinna att vinna!

26 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel