Austen-topplista

Premiär för ny Austen-film i helgen – TVdags rankar de bästa film- & tv-versionerna

»In vain have I struggled. It will not do. My feelings will not be repressed. You must allow me to tell you how ardently I admire and love you.« – Mr Darcy

Swoon!

Stolthet och fördom av Jane Austen publicerades för 203 år sedan, den 28 januari 1813, under pseudonymen »A lady«.

Som hängiven Austenite slukar jag gärna alla möjliga filmatiseringar, men då jag är rätt konservativ gillar jag de serier och filmer som håller sig närmast ursprunget. Framför allt dialogen. Poängen med denna romcom-klassiker är kanske inte att storyn om en man och en kvinna som trots en knölig start får varandra är så otroligt originell. Det är ju språket som är så ljuvligt, vasst och precist. Ingen kan som Austen med en enda mening beskriva en person så man direkt förstår hur hen är. Därför föredrar jag när film/tv-manusen följer Austens egna ord. Ingen når upp till hennes standard!

Men man förstår att många filmmakare känt sig lockade att göra sin egen version av Stolthet och fördom. Karaktärerna är ju fantastiska. Kanske är de osympatiska allra bäst, som de högdragna lady Catherine de Bourgh och Bingley-systrarna eller de pinsamma, mr Collins eller mrs Bennet. Men vad säger jag? Elizabeth Bennet med sin rappa käft är en storslagen hjältinna och min största förebild!

Här är mina bästa adaptationer, vi räknar ner från 5 till nummer 1, och lägger lite extra krut på femman då den är mest okänd:

5. The Lizzie Bennet Diaries (2012–2013)
En interaktiv webserie för unga som gjordes i 100 femminutersavsnitt. Det är en nutida Lizzie som videobloggar om sitt liv, och denna moderna Lizzie är singel, student, 24 år, som bor hemma med sin killgalna shopaholic-syster Lydia och sin snälla, snygga syster Jane. Vi är alltid i Lizzies rum, och de vuxna karaktärerna möter vi inte. I stället har Lizzie gjort små manus som hon tillsammans med kompisen Charlotte och systrar spelar upp.
I vanliga fall avskyr jag sådant här. Vad är poängen liksom? Det är precis som att varje gång man ska försöka få unga att ta till sig Shakespeare måste man till varje pris göra en nutida version, där lösningen jämt är »den utspelar sig i förorten!« Som om unga personer inte skulle klara av att se en klassiker som utspelar sig i tiden den skrevs.
Men The Lizzie Bennet Diaries är faktiskt himla kul och fiffigt gjort. Jag älskar de små fyndiga förändringarna och blinkningarna till fansen – de får en ny granne, en kille med asiatiskt ursprung. Vad heter han? Bing Lee! Darcy är så klart en snobbig hipster. Bara öppningsscenen, där bokens legendariska inledande mening »It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.« fått nytt liv då den är ett tryck på en t-shirt.
Den här serien har gjort en gigantisk succé och vunnit mängder av priser, bland annat en Emmy. Varning för visst överspel och lite väl hetsig klippning men The Lizzie Bennet Diaries’ korta avsnitt är helt klart beroendeframkallande!

4. Stolthet och fördom (1940)
Den här filmen tar sig friheter med både story och karaktärer. Lady Catherine de Bourgh mjuknar och blir snäll? Och kostymerna… det ser mest ut som Borta med vinden. Men he-llo, Laurence Olivier som Darcy?! M-m! Den här filmen är lite för mycket Hollywood och den saknar det vassa som finns i Austens bok. Men som en rätt härlig och lättsam komedi kan den rekommenderas.

3. Stolthet och fördom (1980)
Många Austen-fans gillar faktiskt den här BBC-miniserien mest av alla versioner. Det beror kanske främst på att den följer boken så noggrant, både vad gäller språk och karaktärer. Lizzy (Elizabeth Garvie) är väldigt bra, Darcy är sinnessjukt stel (lite för stiff för min smak) men serien har inte åldrats väl vad gäller utseendet. Inspelad på videofilm, och har en jämrans studiokänsla över sig som är svår att komma över tyvärr. Jag kan inte se den utan att tänka filmad teater där en smäll i dörren får väggarna att darra till. Fast har man inget emot filmad teater så…

2. Stolthet och fördom (2005)
Filmen med Keira Knightley som Elizabeth. Jag älskar den! Allt med den. Förutom att den är så kort. Historien gör sig helt klart bäst i ett längre format, och 2005 års film hade gärna fått hålla på i timme efter timme. Skådisarna är helt enkelt de bästa som tänkas kan. Judi Dench som den iskalla Catherine de Bourgh. Donald Sutherland som en helmysig och fin pappa Bennet och Blenda Blethyn som en trovärdigt hysterisk mamma Bennet. Jag gillar till och med tråk-Jane! Och det magiska fotot… helt klart den vackraste av alla Stolthet och fördom.
(Per Perstrand håller den här versionen för den allra bästa, läs här.)
Matthew Macfadyen klarar bra av den otacksamma uppgiften att göra en mr Darcy efter den mest avgudande Darcyn som någonsin funnits, vilket för oss över till…

1. Stolthet och fördom (1995)
Såg den som 18-åring första gången, och då föddes även min livslånga kärlek till det vi slarvigt brukar kalla »kostymfilm«.
Jag vet knappt var jag ska börja med mitt prisande av den här versionen, en miniserie av kostymfilmsnestorn och manusförfattaren Andrew Davies.
1995:an består av sex timmar eufori. Rankad 9,2 på IMDB. Som jag och mina vänner suttit och sett om, pausat, spolat tillbaka, sett om. Citerat. Än idag skriker jag och min familj »make haste, make haste!« till varandra när det är bråttom. Ja den vidrigt slibbige mr Collins är en citat-favorit: hans inställsamma smörande: »I say staircases, for they are several, all very fine, indeed!«.
Jennifer Ehle är bara så på pricken rätt som Lizzy. Hennes fiende är lika klockren, hon – ingen är superelak med finess som Anna Chancellor som Caroline Bingley. De pinsamma scenerna är så oerhört krypa-under-bordet-pinsamma, och de romantiska scenerna är det mest romantiska man kan tänka sig i sin återhållsamhet: »My dearest, loveliest Elizabeth«… Åh! Ibland tror jag att mitt kärleksliv har blivit helt stört av att ha sett »In vain have I struggled, it will not do«- scenen alldeles för löjligt många gånger. En gång till kan inte skada!

Suck…

(Ah just det. Colin Firth är med… I en scen dyker han ner i en damm och kommer upp i en blöt skjorta. Den scenen är rätt känd. Till exempel så rätt känd att det i en sjö i London i somras uppfördes en gigantisk staty föreställandes en drypande blöt skjort-klädd Firth, lagom till Stolthet och fördom-jubileumet.)

Det finns andra, mer fria adaptioner, värda att nämna!

Miniserier:
Lost in Austen, då en nutida London-brutta råkar byta plats med Elizabeth. Rätt kul på sina ställen. Death comes to Pemberly: Påkostat jul-kostymdrama på BBC. Har en stjärnspäckad ensemble och är en filmatisering av deckarförfattaren PD James bestseller med samma namn. Handlar om vad som händer när ett mord inträffar på Pemberleys ägor, sex år efter att Lizzy och Darcy gift sig. Jag är lite besviken på den här, det lyfter aldrig riktigt, men är okej.

Film:
Komedin Austenland, där Austen-fanatikern Keri Russell med en kartong-Darcy i naturlig storlek i sovrummet åker på ett slags Stolthet och Fördom-lajv där romantik utlovas. Härlig feelgood! Bride and Prejudice. Stolthet och fördom Bollywood-style!
Bridget Jones’ dagbok räknar jag knappt som en adaption, mer som en egen historia med lite kul blinkningar till Stolthet och Fördom, men vad kan man säga – jag älskar bok så väl som film.

Blev film tidigare i år:
Bestsellern Stolthet och fördom och zombies, där Lizzy både måste bli gift och bekämpa de levande döda, och där hon får balansera viljan att vara ladylike mot det praktiska med att bära på ninjasvärdet katana.

Men filmatiseringar i all ära, för dig som inte läst boken, den riktiga från 1813, är det faktiskt LÄSdags snarare än TVdags. Med Jane Austens egna ord: »I declare after all there is no enjoyment like reading!«

Läs också: Bioaktuella Love & Friendship är Whit Stillman i absolut högform.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel