Från små små korvar till black metal-kockar och sexiga kycklingbröst

De 10 märkligaste matprogrammen på Youtube

Trött på alla Top Chef, Iron Chef och Masterchef? Tycket du utbudet av matlagningsprogram är för likriktat? Är kanalerna för fega i sina kocksatsningar?

Det finns en utväg. På Youtube får alla glada kockar med en idé plats. Jag har botaniserat i floran och faunan på internet och kan härmed presentera de kanske mest originella matlagningsprogrammen som existerar:

Vegan Black Metal Chef

Ja det informativa namnet namnet säger egentligen allt. Programmet innehåller rekvisita som skärbrädor med pentagram och mat skärs med någon slags offerdolk. Det är köttfria recept med namn som Holiday Hell Roast och Green Bean Holocaust som growlas fram i specialskrivna låtar med textrader som »expand like bloody corpses« när det handlar om att blötlägga linser så de sväller.

Vegan Black Metal Chef lagar fejkkött-rätten Hail Seitan:

Close to the Bone – Surgeons and Chefs

Varje avsnitt av detta program (som faktiskt gått i kanadensisk tv) har ett tema: revben, hand, tunga och så vidare. Vi får veta allt om själva anatomin både hos djur och människor och maten lagas i operationsrumsliknande kök av kock tillsammans med en kirurg. Exempel: en öron-näsa-halsspecialist tar plats i köket i operationskläder och undersöker och föreläser om den kalvtunga kocken ska tillaga: »Not unlike a human tongue!«
Inte alls obehagligt och märkligt – om man är dr Hannibal Lecter.

Surgeons And Chefs lär dig allt om tunga:

Great Depression Cooking

Trött på flashiga produktioner, dyra ingredienser och spexiga programledare? Här har vi 93-åriga Clara (avled dessvärre nyligen) som lagar måltider som maskrossallad och kokt bröd. De mycket enkla recepten varvas med att Clara berättar minnen från hur det var att växa upp under Den Stora Depressionen i USA. Något att sätta dina ungar framför när de kräver dyrt fredagsmyz och gastar om tacomiddag.

Great Depression Cooking-Clara tillagar »Depression Breakfast«:

Cookin’ with Coolio

Gangsta’s Paradise rappade Coolio om en gång i tiden, men vad ni kanske inte visste är att hans eget paradis är köket. Med influenser från 1990-talets MTV-klippning (snedvriden kamera och lättklädda babes som omotiverat dyker upp) och Stefan och Krister (toka sig med knasbolls-dialekter och utklädningskläder) lagar Coolio comfort food tillsammans med sina homies.

Coolio med vänner gör »soul rolls«:

Hot for Cooking – Cooking Made Sexy by Nurse Tifa

Som jag avskyr när folk som pratar om mat ska använda ord som »sexig« när de ska berömma mat! »En sexig liten sås.« Kom igen! Någon som säkert inte håller med mig är Tifa. Så heter tjejen som har matlagningskanalen Cooking Made Sexy. Cooking made really weird med jättetuttar och knäppa små outfits tycker jag hade varit ett bättre namn, men det är ju bara jag, förstås – nio miljoner tittare kan väl inte ha fel?

Tifa i sköterskedräkt grillar kycklingbröst på sexigt vis:

Nerdy Nummies – Geeky Cooking Show

Iförd Pikachu-dräkt eller Gryffindor-halsduk och till tonerna av dataspelsmusik bakar den bedårande Rosanna bakverk och efterätter med tema hämtade ur geek- och populärkulturvärlden. Det finns över hundra avsnitt, och recepten inkluderar bland annat Indiana Jones Brain Cake, Super Mario Cake, Light Sabre Popsicles, Harry Potter Cauldron Cake Pops, Nerdy Glasses Cake, Pi Pie och Lembas. Rosanna tar gärna emot önskningar!

Här bakar hon Sharknado cupcakes:

Kawaii Cooking – a tiny cooking show

En liten liten liten ugn som värms upp av ett värmeljus. Ett litet litet litet bord med en liten liten liten tallrik på, och på tallriken…en liten liten liten liten äppelpaj! I Kawaii Cooking - a tiny cooking show tillagas helt vanliga rätter, men i ett yttsipyttsigt dockskåpsformat. Kocken själv är ingen älva, för vi ser hennes smala välmanikyrerade fingrar mäta upp ett kryddmått av det ena och ett halvt kryddmått av det andra. Resultatet är de mest bedårande små pizzor, crêpes och spaghetti Bolognese. Gulligt, men mina händer börjar skaka bara jag ser henne pynta det där pepparkakshuset, stort som en tummetott ungefär.

Så här gör du små små små små små varmkorvar:

Auntie Fee

Lagar mat till sju på bara 3,35 dollar och kryddar djupfrysta kycklingvingar med såväl svordomar som torkad persilja i sin diskho. Och det tog bara några månader för fotografen (hennes son) att vända telefonen rätt när han filmar. Auntie Fee's charm, nonchalanta attityd när det kommer till kökshygien och användandet av ordet »fuck« gjorde hennes matlagningsvideos till en viral succé och hon har varit gästi Jimmy Kimmel Live.

Se Auntie Fee laga gotte!

The HedgeWitch Cooks – Food For Your Soul

Långt från American Horror Story: Covens taskiga häxor verkar de härliga Liz och Sam. Deras matlagningsprogram är mer än matlagning, detta är äkta feel good där de vandrar omkring på den idylliska engelska landsbygden och plockar ätbara saker från naturen som nässlor och fläder, som de sedan tillagar i ett ljuvligt lantkök. Men med en magisk bonus. De här godmodiga lanthäxorna lär också ut hur man ska inpränta goda tankar i rosmarinkakor, hur du tillagar Älvdamm (som de små liven i trädgården tydligen älskar) och hur du med senapsfrö och havssalt (»Pop it in to the old mortar!«) kan skydda ditt hem. Magi i köket! På riktigt.

Här kan du få lära dig att baka kakor som är bra för minnet.

Ras Kitchen

Ya man! I Sunning Hill, Jamaica, bor Rasta Mokko, och är kock i rastafari/ital-matlagningsprogrammet Ras kitchen. »Ital« syftar till »vital« och en ital-diet går ut på att äta så man ökar sin livsenergi - en del av rastafarireligionen (enligt mitt snabbgooglande i alla fall). I Ras kitchen får vi följa Mokko när han softar runt, letar efter passionsfrukt eller handlar på marknader. Allt i ett makligt tempo och kryddat med så väl lök som oräkneliga »ya man!« Lär dig vad callaloo kan göra för din mage och bästa sättet att tillaga brödfrukt. No fuckery!

Bubblare:
Cooking with Dog – pudeln Francis refererar med stark japansk accent tillagningen av asiatiska måltider.
Bitchin' Kitchen – Nadia G gör rätter med namn som »Rehab Ravioli« och »One Night Stand Breakfast«.
Let’s paint, exercise and cook TV  innehåller verkligen dessa tre moment och är bara totalt vansinne.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Mästerliga & modiga Dispatches from Elsewhere

14 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Falsk identitet – Kjell & Björn diskuterar

7 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel