TVdags listar tv-året 2013

David Hylander om årets sämsta säsongsslut

Spoilervarning! Läs inte den här texten om du inte har sett säsong ett av Gengångare, eller Les Revenants som den heter på franska.

Om Gengångare bara hade satt slutet. Det fanns tillräckligt mycket i den egensinniga franska zombieserien för att bära upp något riktigt bra.

Men en spänningsserie måste måste måste sätta slutet. Åtminstone ge tittaren en försäkran om att alla mystiska förehavanden och förvecklingar lett fram till något. Annars bryts förtrollningen. Plötsligt ser vi inte skuggorna som svävar i fascinerande former på väggen, utan bara ett par svettiga fingrar som rör sig spastiskt framför en projektorlampa.

Och vad det var som pågick med den döde basisten och den klärvoajanta servitrisen? Förstår jag fortfarande inte.

Gengångare utgick ifrån en kittlande premiss. Vad skulle hända om de döda återvände? Inte de odöda horderna, utan de verkligt döda, dem vi sörjer. Om de efterlevandes förtvivlade önskedrömmar slog in.

Och första halvan av säsongen tjusade mig med den tankeleken, och med ett väldigt effektivt spänningsbyggande. Så effektivt att jag inte brydde mig om att bygget hade skakig grund. Att rollfigurerna i de flesta fall inte var särskilt intressanta, utan schablonartade, slarvigt skissade. Eller att den franska alpstaden var mer kuliss än levande miljö. I Broadchurch eller Top of the Lake, två snarlika serier från i år, gick platserna att ta på, fukten i luften att känna mot huden. I jämförelse var Gengångare ett tillrättalagt bildkollage i en turistbyråbroschyr.

Ju mer plotten vecklades ut, ju närmare Gengångare kom slutet på säsongen, desto tunnare kändes soppan. Lille Victor var visserligen en ruskig variant på en effektiv arketyp (och Swann Nambotin, som den unge skådespelaren heter, är lysande barncasting) men hans beteende blev bara mer och mer förvirrande. Att den äldre av de rödhåriga tonårsdöttrarna började ligga med seriemördaren kändes som billigt effektsökeri utan mål och mening. Och vad det var som pågick med den döde basisten och den klärvoajanta servitrisen förstår jag fortfarande inte.

Slutet hade behövt ta alla dessa sprattlande storytrådar och knyta ihop dem i en snygg bukett. I stället valde manusförfattarna att låta Gengångare landa i ett oupplöst dunkel. De vill säkert mena att det var ett kreativt beslut, att det är den här historien de vill berätta. För mig är det ganska tydligt att de hade tappat grepp om storyn och gjorde det enkelt för sig genom att skjuta de obesvarade frågorna framför sig till en andra säsong.

Att det blir en sådan ger ändå den här serien en chans till upprättelse. Som en helhet där de här åtta avsnitten bara är den första halvan kan Gengångare fortfarande bli något värt att minnas. Men den första säsongen hade alldeles för stora brister för att vara i närheten av diskussionen om vilka serier som var de bästa under ett historiskt bra teveår.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen TV-året 2013!

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel