Adam Roth (1958–2015)

Därför är Sex&Drugs&Rock&Roll så älskvärd – det handlar om Leary, Boston & Adam Roth

Det är så lätt att såga och håna Denis Learys rock’n’roll-sitcom Sex&Drugs&Rock&Roll, och inte blev det svårare efter den stökiga, otajta och nästan dramedy-drumliga säsong 2-premiären i veckan. Eller, lite svårare blev det kanske, för den som såg den hastigt förbiflimrande »In memory of Adam Roth«-skylten i eftertexterna.

Roth drabbades av en brutal gallvägscancer i vintras som snabbt tog livet av honom, och den dödsfixerade säsongspremiären av Sex&Drugs&Rock&Roll var en rörande hyllning till honom.

Adam Roth var den halvlegendariska gitarristen från den sena, briljanta inkarnationen av The Del Fuegos, sent 1980-tal, som skrev låtarna ihop med Leary till Sex&Drugs&Rock&Roll, och spelade John Corbetts gitarrgrejer. Han drabbades av en ovanlig och brutal gallvägscancer i vintras som snabbt tog livet av honom, och den dödsfixerade säsongspremiären av Sex&Drugs&Rock&Roll var en hyllning till honom och, som sådan, rörande.

roth18n-4-webRoth gick i plugget med Denis Leary, de uppträdde tillsammans redan i tonåren och drog till New York tidigt. Roth spelade med flera punkband på CBGB’s-scenen i slutet av 1970-talet och blev så mycket New York att han lirat med både Jim Carroll och David Johansen, men återvände ändå alltid till Boston andligt och socialt.

Som när han gick med i The Del Fuegos med några andra gamla skolkompisar från stan. Och den som tycker att hittepå-bandet i Learys FX-serie är osannolikt bör ägna en halvtimme på Youtube med Del Fuegos för att komma på bättre tankar.

De var ett rätt ofta glimrande rock’n’rollband. Kolla den här kvartslånga sekvensen från en helskön Boston-rock-tv-show 1988, då Roth var ny i bandet:

Där fanns en hel del stört bra rockgitarr av Roth, jag upprepar det här grymma riffet (och backa sedan gärna även de 15 sekundernas solo dessförinnan):

Dan Zanes alltså, vilken rock’n’roll-dude… Som egentligen kan sjunga men ofta lät precis så där, helt trasig. Och trodde ni att han måste ha gått sönder av hårt leverne eller nåt några år efter det där så… fel igen! Han är numera världens antagligen allra coolaste barnmusikkreatör:

Här ett par underbara intervjuer med Dan Zanes om hur hans pappa-/barnprojekt tagit över hela hans musikliv:

The Del Fuegos splittrades rätt snart efter deras enda Roth-album kom ut 1989 men återförenades för några veckors tour-de-force 2011, och trummisen är – åtminstone på det här avståndet – en dead ringer för Robert Kelly, som spelar trummisen i Sex&Drugs&Rock&Roll:

Kelly är ju för övrigt också en gammal Boston- och standup-polare med Leary, och som ni ser finns här ett sympatiskt mönster av rötter och passion – visst är Sex&Drugs&Rock&Roll en tv-serie full av brister och trasigheter, men inte minst därför berör den mig. Även om det kräver en del förkärlek för Leary och hans Boston-alumner och hela den reality-backstoryn.

Det var förresten Adam Roth som gjorde all musik till Learys livsverk Rescue Me också. Såklart.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel