Recension

Daredevils nya skurk gör tredje säsongen fantastisk trots en långsam start

Betyg 4 av 5

Netflix har under de senaste tolv månaderna bjudit på första säsongen av The Punisher, säsong två av Jessica Jones, Luke Cage och Iron Fist – och nu är det äntligen dags för tredje säsongen av Daredevil!

Om man ser fram emot att sätta sig ner mitt i kusliga oktober och kastas rakt in i Marvelhjältens spännande brottsbekämpande så lär man dock bli lite besviken. När vi senast såg Matt Murdock, i slutet av The Defenders, så kollapsade en byggnad på honom, och även om den allra sista scenen bekräftade att han överlevde så är det en pärs som det tar ett tag att återhämta sig från, vilket leder till en långsam start på säsong tre av Daredevil. Även om andra kritiker är överväldigande positiva så tror jag att den sega början på säsongen mycket väl kan komma att testa mindre dedikerade tittare hur hängivna de faktiskt är att fortsätta följa serien. Vi bjuds på en stor dos av en självömkande man som snubblar runt i en kyrkas källare och diskuterar gud och bibelpassager med fader Lantom och syster Maggie. Om man bara väntar några avsnitt blir det dock mycket bättre och väldigt spännande när säsongens nya skurk börjar ta form.

Marvel's Daredevil
Syster Maggie och Matt Murdock i Daredevil säsong tre.

Det är ett förståeligt val att ankra säsongen i kyrkan, då kristendomen till och från varit en viktig del av karaktären i serietidningarna. En seg början gör även att det ska kännas välförtjänt när Matt Murdock äntligen är tillbaka. Tyvärr blir det nog snabbt långtråkigt om man inte redan älskar dessa karaktärer, för förutom Matt Murdock som är envis och ganska jobbig här så springer Karen Page och Foggy Nelson runt och fumlar med lite småtråkiga grejer. Man vill bara att Matt ska berätta för dem att han lever och att de ska vara polare och jobba på något fall tillsammans, men istället sitter Matt och tycker synd om sig själv och går ut och får spö av skurkar på gatorna. Det känns nästan som att seriens största problem är någon felplacerad idé om att den mest spännande dynamiken ligger i att Foggy och Karen (och Matt själv också för den delen) hatar att Matt är Daredevil och att de aldrig kan komma överens eftersom han i slutändan hela tiden blir tvingad att gå ut och bekämpa brott. Jag tycker det är jättetråkigt och önskar att de bara kunde acceptera att Matt är Daredevil och därifrån arbeta tillsammans för att skydda Matts identitet och komma på hur han på bästa sätt kan hjälpa folk. Istället är de alltid oense, Matt vill inte vara Daredevil, sen vill Matt heller inte vara Matt och det är inte kul.

Marvel's Daredevil
Vincent D'Onofrio är tillbaka som Kingpin!

Wilson Fisk var frånvarande under största delen av säsong två (förutom det där fantastiska mötet med Punisher i fängelset), men här i säsong tre är Vincent D'Onofrio tillbaka på heltid. Även om det är riktigt kul att se honom i rollen som Fisk igen så har han också en seg början. Precis som Matt är han en sorglig skugga av sitt forna jag när vi först träffar honom. Han är långt ifrån den melodramatiska supergangster som vi älskar att se, men ha tålamod, för när man väl börjar se hur säsongens berättelse tar form i avsnitt fyra och fem, och sen hur allt börjar komma samman i avsnitt sex, då är det jävligt bra och spännande igen. Jag kan förstå att Netflix bara gav säsongens sex första avsnitt till recensenter, för om sekvensen i slutet på sjätte avsnittet inte får en att omedelbart vilja se fortsättningen vet jag inte vad. Det är bara synd att det ska behöva ta flera avsnitt för serien att komma i form – flera avsnitt som visserligen kanske är nödvändiga för att sätta upp alla spelpjäser för berättelsen de vill berätta, jag undrar bara om det inte skulle kunna göras lite mer intressant?

Säsongen är löst baserad på Born Again, en berättelse skriven av Frank Miller.

Säsongen är löst baserad på Born Again, en berättelse skriven av Frank Miller som publicerades 1986 i Daredevil #227-233. I Born Again avslöjade den nerknarkade Karen Page, en karaktär som då inte använts i serietidningen på nästan femton år, att Matt Murdock var Daredevil, i utbyte mot heroin. Denna information köptes av Wilson Fisk som sen satte planer i verket för att förstöra Matts liv. Själva »born again« syftar på hur Matt »återföds« när han vårdas av syster Maggie efter att Kingpin försökt ta livet av honom. I tv-serien har vi ingen heroinberoende Karen Page (men vi börjar få höra mer om hennes bakgrund – kan man hoppas på en tur till Vermont i något avsnitt?) och Kingpin sitter i fängelset, så istället är det ju Matts inofficiella död i The Defenders som fungerar som lågpunkten som Matt måste ta sig tillbaka ifrån. Det kan verka som att en del av berättelsens bästa delar går förlorade när vi börjar mitt i, men gänget bakom serien har tagit idéer, teman och ikoniska bilder från serietidningarna och blandat runt dem på samma fiffiga och glädjerika sätt som andra säsongen av Luke Cage gjorde med sina serietidningsreferenser. Jag kan bara ta för givet att andra halvan av säsongen fortsätter med detta och förhoppningsvis tar det till nya höjder.

dd6
Kingpins försök att döda Matt och få det att verka som en olycka i Born Again.

En ny karaktär vi får träffa är Ray Nadeem, en genomgod FBI-agent som är ansvarig för Wilson Fisk. Han är så vitt jag kan döma inte baserad på någon seriefigur och jag ifrågasätter hur nödvändigt det är att ge honom en så stor roll, där vi får se scener med hans familj etc. Det återstår att se hur han används i säsongens andra halva, men än så länge finns det inte så mycket att säga om honom.

dd5
Bullseye och Daredevil i Daredevil #141, 1977.

Det har länge gått rykten om att vi äntligen i den här säsongen skulle få se Daredevils största fiende, Bullseye. När han först skapades var Bullseye precis som många andra sämre fiender en ganska clownaktig figur – i en av hans första nummer gick hans plan ut på att skjuta iväg Daredevil med ett jättearmborst för att… Ja, det är oklart exakt varför. Det var först när Frank Miller tog över som seriens författare och fick Daredevil att gå från att vara nära att läggas ner till att bli en av Marvels populäraste tidningar med karaktärer som Elektra, Kingpin och just Bullseye, som Bullseye blev en legendarisk superskurk. Han var en lönnmördare med förmågan att kunna kasta vad som helst och alltid träffa mitt i prick. I en av Marvels serietidningars mest ikoniska scener dödade Bullseye Elektra med hennes eget vapen – en scen som återskapades ganska bra i den kassa Daredevil-filmen från 2003 där Colin Farrell spelade en jättefånig Bullseye. I tv-serien fick vi en version av detta i slutet av säsong två, fast även om den inte heller var dålig känns det lite synd att vi inte hade Bullseye där. Så hur är det med Daredevil säsong tre då, är Bullseye med?

Marvel's Daredevil
Wilson Bethel som Agent Poindexter i Daredevil säsong tre, och Bullseye med en kidnappad Black Widow i Daredevil #160.

Det korta svaret är ja, men det är inte en färdigbakad superskurk som introduceras i Netflix-serien. Från och med att han dyker upp i slutet på avsnitt två känns det troligt att FBIs agent Poindexter är seriens version av Bullseye, vilket bara blir mer och mer tydligt för varje avsnitt. Jag var först väldigt skeptisk och orolig att de skulle sabba en sån viktig skurk, men när de väl börjar skala bort FBI-agentens yttersta lager så känns det väldigt lovande. Många skurkar i nutidens fantastiska tv-serier är väldig mångsidiga, men ibland nästan för sympatiska. Visst vill man se välutvecklade karaktärer, men när det kommer till superhjälteberättelser vill i alla fall jag se mer teatraliska dårar som antagonister. Någon som är riktigt galen, men vars skådespelare gestaltar karaktären så härligt att det är en ren fröjd att följa från avsnitt till avsnitt. Jag ser potential i att Wilson Bethel kan komma att ge oss just detta. I serietidningarna är Bullseyes bakgrund och riktiga namn lite av ett mysterium eftersom olika versioner berättats vid olika tillfällen. Tv-serien ger oss dock en definitiv version som tar lite idéer från serietidningen Bullseye: Greatest Hits och visar oss i avsnitt fem en klar bild av vem Dex är och hur han blivit som han blivit, vilket är en väldigt trasig person som kan komma att bli en fantastisk galning. Allt jag begär är att han tar på sig karaktärens klassiska dräkt innan säsongen är slut.

Precis som att serien följde upp det minnesvärda korridorslagsmålset från första säsongen med den ännu längre striden i trapporna i andra säsongen, har säsong tre gjort en ännu längre och ambitiösare actionsekvens i sitt fjärde avsnitt. Det är först där som säsongen verkligen börjar ta fart och även om jag hellre skulle titta på tråkiga Daredevil-avsnitt än de flesta andra serier så önskar jag att de första avsnitten kändes lite mer inbjudande. I vilket fall som helst är avsnitt fem och sex utmärkta och om säsongen fortsätter stadigt därifrån så är det en fantastisk säsong. Det är Bullseye som är stjärnan och jag ser oerhört mycket fram emot att se resten av avsnitten.

Alla tretton avsnitt av Daredevil säsong tre har premiär i dag på Netflix.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel