Inför premiären på Netflix i morgon

Daredevil har äntligen blivit tv-serie – men känner du till dessa misslyckade försök?

I morgon släpper Netflix hela första säsongen av Marvel's Daredevil; den första av fyra planerade serier baserade på olika Marvel-karaktärer. Det här är första gången som den blinda superhjälten från Hell's Kitchen får sin egen tv-serie, men Netflix är inte de enda som försökt adaptera serietidningen för tv. Här är några misslyckade försök:

Angie Bowies Daredevil

1975 fick Angie Bowie, David Bowies dåvarande fru, rättigheterna till karaktärerna Daredevil och Black Widow, som på den tiden hade ett förhållande i Daredevil-serietidningen. Angie hade planer för en tv-serie och klädde själv upp sig som Black Widow, med skådespelaren Ben Carruthers i Daredevil-dräkt, för några fotografier. Projektet kom aldrig längre än så eftersom det skulle vara för svårt och dyrt att filma och göra specialeffekter.

57372391

Daredevil and Lightning the Super Dog

När Marvel på 1980-talet öppnat produktionstudion Marvel Productions och gjorde tecknade tv-serier som Spindelmannen, Transformers, Muppet Babies, m.fl., så utvecklade de även en serie baserad på Daredevil. Titeln reflekterade tillägget utav en nypåhittad medhjälpare Daredevil and Lightning the Super Dog. Kanalen ABC gick med på att köpa serien, men ångrade sig plötsligt efter att någon på Marvel sagt någonting dumt till en ABC-chef som inte gillade projektet och letade efter en ursäkt att skrota det.

MARVEL_Daredevil 1

Trial of the Incredible Hulk-piloten

Efter den otecknade Hulken-actionserien 1977–1982 gjordes tre tv-filmer som uppföljare. Den andra – Trial of the Incredible Hulk, svensk titel Hulken i New York, trots att Hulken varken satt i rättegång eller var i New York – var tänkt som pilot för en potentiell tv-serie baserad på Daredevil. Rex Smith spelade Matt Murdock/Daredevil, vars superhjältedräkt inte såg det minsta ut som den ikoniska röda dräkten från serietidningarna, och inte heller var hans ärkefiende Kingpin (John Rhys-Davies) särskilt lik den stora gangsterbossen. Trots bra tittarsiffror blev det ingen spinoffserie – kanske beroende på att filmen var otroligt dålig. Den svarta ninjadräkten som var så ogillad av fans verkar dock lämnat spår eftersom Daredevil har på sig en liknande i trailers för Netflix nya serie.

b5806f73e7

Fox kids-Daredevil

Den sista av dessa serier som aldrig blev av skulle ha varit en spinoff från 1990-talets hyllade Spindelmannen-serie där Daredevil hade varit med i ett par avsnitt. Enligt konceptkonsten från 1999 som användes för att pitcha serien verkar det ha handlat om en trogen adaption utan superhundar eller ninjadräkter. Fox Kids ville dock vänta med serien tills Daredevil-storfilmen med Ben Affleck kommit ut, därefter rann det ut i sanden.

dd

Så vad tycker ni? Var det synd att dessa serier aldrig gjordes eller var det tur att det blev som det blev? Det verkar i vilket fall som helst som att den bästa versionen är den som släpps på Netflix. Vi har förhandstittat på fem avsnitt och recenserar den i morgon. Missa inte det.

Daredevil har premiär på kl 9 i morgon på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vardagen med Tunna blå linjen

28 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Eric Saade gör en perfekt comeback

27 februari, 2021
Dokumentär

Så många magiska melodislingor i Bee Gees-dokun How Can You Mend a Broken Heart

27 februari, 2021
Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021
Recension

Psycho Goreman är en »splattrig« 1980-talshyllning för hela familjen!

10 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: WandaVision förnyar sitcomen

7 februari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel