USA-undersökning ger inblick i vad vi ser och inte ser hos streamingjätten

Daredevil årets tittarraket bland Netflix-serier

Netflix är väldigt förtegna gällande tittarsiffror för programmen på sin tjänst, men nu har ett amerikanskt företag försökt beräkna just dessa utifrån data från 2500 amerikanska Netflixabonnenter. Siffrorna är delvis överraskande – Daredevil utnämns till årets största enskilda framgång hos Netflix, följd av Unbreakable Kimmy Schmidt och med högprofilerade House of Cards tredje säsong först på bronsplatsen. Enligt företaget Luth Research som gjort studien såg knappt 11 procent av Netflix 41 miljoner amerikanska prenumeranter på minst ett Daredevil-avsnitt den första veckan efter att serien blev tillgänglig, vilket ger att premiären setts av minst 4,4 miljoner amerikaner. Motsvarande siffror för Unbreakable Kimmy Schmidt var 7,3 procent och House of Cards 6,5 procent.

Oavsett bristerna i undersökningen är siffrorna intressanta att se – inte minst eftersom Netflix vägrar delge några egna överhuvudtaget.

Siffrorna bör dock ses för vad de är. Dels säger de inget om hur serierna gått totalt – Netflix finns i dag i över 50 länder och har sammanlagt 62 miljoner abonnenter enligt senaste kvartalsrapporten, och dels har undersökningen den rätt stora bristen att den endast haft tillgång till data från abonnenter som använder Netflix på sina telefoner, surfplattor och datorer. Kollar man Netflix på sin tv via en Apple TV, Roku eller liknande eller använder sin smart-tv:s inbyggda Netflix-app, så ingår man inte i studien. Det är lätt att se att serier som Daredevil och Unbreakable Kimmy Schmidt kanske mer lockar en ung publik som ser sina serier på mobila enheter och datorskärmar, och att House of Cards mer appellerar till äldre som tittar på sin tv.

Vad jag kunnat se utifrån Varietys text i ämnet – endast de verkar ha fått tillgång till själva rapporten – så har inte Luth Research några uppgifter om hur fördelningen mellan tv- och mobiltittare överlag ser ut hos Netflix, och de verkar heller inte ha försökt justera siffrorna för att omfatta alla abonnenter. Siffran 4,4 miljoner tittare för Daredevil är alltså mobil- samt datortittare i USA, inget annat.

Oavsett bristerna är siffrorna intressanta att se – inte minst eftersom Netflix själva vägrar delge några egna överhuvudtaget – och de är också uppmuntrande för oss som föll rätt hårt för Daredevil. För serier som Marco Polo och Bloodline verkar intresset däremot ha varit lägre – endast 2,4 procent ska enligt undersökningen ha sett ett avsnitt av Bloodline den första veckan. Nu verkar det dock inte stoppa Netflix, de har redan gett grönt ljus för en andra säsong även av den serien. Faktum är att Netflix hittills aldrig låtit någon av sina originalserier leva endast en säsong, något som känns uppfriskande i dessa tider av snabba nedläggningar från ängsliga tv-bolagschefer.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel