USA-undersökning ger inblick i vad vi ser och inte ser hos streamingjätten

Daredevil årets tittarraket bland Netflix-serier

Netflix är väldigt förtegna gällande tittarsiffror för programmen på sin tjänst, men nu har ett amerikanskt företag försökt beräkna just dessa utifrån data från 2500 amerikanska Netflixabonnenter. Siffrorna är delvis överraskande – Daredevil utnämns till årets största enskilda framgång hos Netflix, följd av Unbreakable Kimmy Schmidt och med högprofilerade House of Cards tredje säsong först på bronsplatsen. Enligt företaget Luth Research som gjort studien såg knappt 11 procent av Netflix 41 miljoner amerikanska prenumeranter på minst ett Daredevil-avsnitt den första veckan efter att serien blev tillgänglig, vilket ger att premiären setts av minst 4,4 miljoner amerikaner. Motsvarande siffror för Unbreakable Kimmy Schmidt var 7,3 procent och House of Cards 6,5 procent.

Oavsett bristerna i undersökningen är siffrorna intressanta att se – inte minst eftersom Netflix vägrar delge några egna överhuvudtaget.

Siffrorna bör dock ses för vad de är. Dels säger de inget om hur serierna gått totalt – Netflix finns i dag i över 50 länder och har sammanlagt 62 miljoner abonnenter enligt senaste kvartalsrapporten, och dels har undersökningen den rätt stora bristen att den endast haft tillgång till data från abonnenter som använder Netflix på sina telefoner, surfplattor och datorer. Kollar man Netflix på sin tv via en Apple TV, Roku eller liknande eller använder sin smart-tv:s inbyggda Netflix-app, så ingår man inte i studien. Det är lätt att se att serier som Daredevil och Unbreakable Kimmy Schmidt kanske mer lockar en ung publik som ser sina serier på mobila enheter och datorskärmar, och att House of Cards mer appellerar till äldre som tittar på sin tv.

Vad jag kunnat se utifrån Varietys text i ämnet – endast de verkar ha fått tillgång till själva rapporten – så har inte Luth Research några uppgifter om hur fördelningen mellan tv- och mobiltittare överlag ser ut hos Netflix, och de verkar heller inte ha försökt justera siffrorna för att omfatta alla abonnenter. Siffran 4,4 miljoner tittare för Daredevil är alltså mobil- samt datortittare i USA, inget annat.

Oavsett bristerna är siffrorna intressanta att se – inte minst eftersom Netflix själva vägrar delge några egna överhuvudtaget – och de är också uppmuntrande för oss som föll rätt hårt för Daredevil. För serier som Marco Polo och Bloodline verkar intresset däremot ha varit lägre – endast 2,4 procent ska enligt undersökningen ha sett ett avsnitt av Bloodline den första veckan. Nu verkar det dock inte stoppa Netflix, de har redan gett grönt ljus för en andra säsong även av den serien. Faktum är att Netflix hittills aldrig låtit någon av sina originalserier leva endast en säsong, något som känns uppfriskande i dessa tider av snabba nedläggningar från ängsliga tv-bolagschefer.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel