Premiär i dag på HBO Nordic

Dags för Penny Dreadful igen! Eva Green är det bästa skräckvärlden har just nu

Det tar kanske två minuter och ett intro innan jag inser hur mycket jag saknat Penny Dreadful. Och då framför allt Eva Greens Vanessa Ives. Att ge allt som demonjägare och få det att verka trovärdigt kräver sin kvinna och Eva Green gör det bättre än någon annan. När säsong två börjar ser hon dessutom sjukare ut än någonsin, påsarna under ögonen ser ut att ha tagit eld - något som visserligen stämmer in på de flesta av karaktärerna i Penny Dreadful – och hennes kropp extrajobbar som hotel för demoner, häxor och allsköns onda andar. Fortsättningen ser även ut att erbjuda självaste Satan som primärt hot.

I första avsnittet introduceras vi för ett gäng vanställda häxor och deras ledare: en slags arvtagerska till Elisabet Báthory – hon som enligt legenden badade i unga oskulders blod, drack det, använde det som ansiktscrème.

Säsong två känns estetiskt som en direkt fortsättning av första säsongen, lika sömlöst som i till exempel Sopranos. Förbannat snyggt alltså, förföriskt spännande och en skev, pervers, erotisk känsla över vissa scener. Som när Frankenstein förbereder sitt nya »monster« – en gåva till hans första – och smeker hennes nakna döda bröst i en kort undervattensscen.

Stort fokus läggs annars på just Frankensteins monster, eller »The Creature« som han kallas här och han spelas av Rory Kinnear. Likt Eva Green gör han det på största möjliga allvar. Det är omöjligt att inte bli berörd av det monster han skapar. När han efter en lång tvekan låter en blind flicka röra vid hans ärrade ansikte, eller när han skriker åt alla oheliga gudar efter ett mirakel som återupplivar hans blivande brud. Han är ett av monstren man hejar på i Penny Dreadful. Annars är det mest monsterjägarna som fascinerar.

Och de kommer att få mycket att stå i den här gången, redan i första avsnittet introduceras vi för ett gäng vanställda häxor och deras ledare: en slags arvtagerska till Elisabet Báthory – hon som enligt legenden badade i unga oskulders blod, drack det, använde det som ansiktscrème och så vidare. Här står hon alltså i pakt med mörkrets furste och tillsammans ska de … ja det framgår inte riktigt, men det har med Vanessa Ives, hennes kropp och själ att göra.

Jag har hyllat Penny Dreadful tidigare, om säsongen fortsätter på det här sättet kommer jag göra det igen. Penny Dreadful kvarstår som den bästa skräckserien sen Masters of Horror. Dessutom ett alternativ för alla dem som någon gång önskat beta av litterära klassiker som Frankenstein eller Dorian Grays porträtt, men inte orkat.

Andra säsongen av Penny Dreadful har premiär på HBO Nordic 4 maj.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

I veckans podd: Bombshell-regissören Jay Roach

20 november, 2019
Veckans streamingpremiärer

Premiärsammanfattning: Pressetik, ö-mystik & en Tjeck republik

19 november, 2019
Recension

Stark dokumentär om monstret Weinstein – men håller bilden av MeToo?

19 november, 2019
Säsongspremiär

Bänka er, drottningdiggare! The Crown är tillbaka på Netflix

17 november, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Teatertunga Förhöret återuppfinner Nordic Noir

17 november, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Bäst igen! Titiyo är årets största Så mycket bättre-behållning

16 november, 2019
Tips

Kolla här! Det blev ingen CD – det blev en dokumentär

12 november, 2019
Intresseklubben Antecknar #66

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Poltergeist

12 november, 2019
BBC-premiär

Hårdkokt skotsk hit & run-rysare för rocknördar

11 november, 2019
Veckans streamingpremiärer

Premiärsammanfattning: Fem polare, flygpionjärer & Philip Pullman

11 november, 2019
Recension

Trevande start – men visst har Apple TV+ potential

11 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Richard Lawson om streamingkriget

10 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel