Boxning

Dags för Badou Jack att försvara sin titel – i karriärens största match

Det är kul att vara boxningsintresserad just nu. Det händer mycket. Alla kända svenska proffsboxare är i väldigt intressanta lägen i sina karriärer: Om två veckor möter Klara Svensson norskan Cecilia Braekhus i en upphypad match, Erik Skoglund har börjat sikta på de stora titlarna,  Anthony Yigit ska gå match om EM-titeln och Adrian Granat går framåt på rankinglistorna. Men först ut detta år är Badou Jack som i natt går upp mot britten James Degale.

Jag har dragit Jacks historia en gång tidigare så jag går direkt på nattens match. Det är supermellanvikt och en »unification fight«, vilket innebär att båda två sätter sitt bälte på spel. Jack har sedan tidigare WBC-bältet och Degale IBF-bältet och i den här matchen enas bältena hos en boxare. Det är även fight om boxningstidningen The Rings egna boxningstitel. Har man det bältet ses man som bäst i viktklassen. Supermellanvikt tillhör dock inte någon av de mest prestigefyllda viktklasserna. Jack har sagt att detta är hans sista match innan han går upp till lätt tungvikt, som är ett getingbo av bra boxare. Han har sagt att bantningen har blivit jobbigare och jobbigare.

Jag tror på en mer jämnare match än vad de flesta förutspår. Det kommer inte att bli någon häftig match med heta slagväxlingar utan mer kontroll, defensiv, noggrannhet och fokus.

Förberedelserna inför den här matchen har gått mycket bra och sägs ha gått bättre än inför senaste matchen. I april förra året mötte han Lucian Bute, som bara slutade oavgjort efter en konstig domarbedömning. Bute har därefter åkt fast för ett positivt dopningstest så den matchen kommer förmodligen att bli ogiltigförklarad. Degale boxades på samma gala och mötte amerikanen Rogelio Medina. Han vann men imponerade verkligen inte.

Degale är favorit i den här matchen. Spelbolagen har ungefär 70-30 till britten. Jack var dock ännu mindre betrodd både när han tog titeln och när han försvarade den första gången. Han är van vid situationen. Favoritskapet är i huvudsak baserat på att Degale har gått fler större matcher och mött bättre boxare än Jack. Degales resultat är 23-1-0 varav 14 KO-segrar, Jack har 20-1-2 och 12 KO. Noterbart är att Degales enda förlust kom mot George Groves, som Jack slog när han försvarade sin titel första gången. Det är dock nästan sex år sedan. Degale är en southpaw-boxare, alltså vänsterhänt och går med högern före, medan Jack är orthodox och går med vänstern först. Jacks senaste boxare var southpaw så det ska inte vara några problem.

Det är Degale som är den kaxige av dem. I början av sin karriär sågs han till och med som nonchalant och arrogant. Inför den här matchen är han självsäker och har redan börjat fundera över kommande fighter. Jack är alltid sansad och respektfull inför.

Det är häftigt att en svensk boxare går en sådan här stormatch. Detta är helgens stora boxningsmatch internationellt.

Jag tror på en mer jämnare match än vad de flesta förutspår. Det kommer inte att bli någon häftig match med heta slagväxlingar utan mer kontroll, defensiv, noggrannhet och fokus. Ingen av dem är en särskilt underhållande boxare. Båda två kommer att gå för att vinna ronder istället för att knocka den andra. Matchen kommer förmodligen att gå tiden ut och det kommer att vara jämna domarsiffror.

Det är häftigt att en svensk boxare går en sådan här stormatch. Detta är helgens stora boxningsmatch internationellt. Det är mycket uppsnack i internationell boxningspress. Jacks promotor är Mayweather promotions. De har gjort några små korta införreportage om Jacks förberedelser som är värda att se.

Badou Jack–James Degale sänds på Viaplay ca kl 05:00 imorgon.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Den stukade storheten i Succession

25 augusti, 2019
Recension

Premiär för HBO Nordics klart hyggliga originalserie Beforeigners

21 augusti, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vilhelm Blomgren från »Midsommar« & »Gösta«

20 augusti, 2019
Nyhet

Ny trailer för Apples prestigeserie – och rykten om högt pris

20 augusti, 2019
Recension

C More-premiär för habila Fartblinda – spännande miljö men för övertydligt

19 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix-dokun om The Family – kopplingar till KD i Sverige!

18 augusti, 2019
Recension

Once Upon a Time in Hollywood-premiär! Men vad vill du berätta, Tarantino?

16 augusti, 2019
Nyhet

Fantasynytt! En drös skådespelare klara för Wheel of Time

15 augusti, 2019
Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

13 augusti, 2019
Apples kommande prestigedrama

Första trailern till Anistons & Witherspoons The Morning Show

12 augusti, 2019
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: produktionsdesignern Barbara Ling

12 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äntligen berör The Handmaid's Tale igen

11 augusti, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel