TVdags-krönikan, 1 februari

Bäst i kväll: TVdags löser mysteriet med den nya Sherlock-säsongen

På med öronlappshatten, stoppa pipan och skrik otrevligt på Mrs Hudson efter en kopp te, för nu ska vi tillsammans lösa mysteriet med säsong 3 av Sherlock.

Inför säsong 2 fick vi av serieskaparna Steven Moffat och Mark Gattis tre ord som ledtrådar, ett ord för varje avsnitt, och varje avsnitt bygger som bekant (mycket löst) på ett Sherlock Holmes-äventyr nedtecknat av Arthur Conan Doyle.

Orden inför säsong 2 var »Woman,« »Hound« och »Fall«. Referenser lätta att förstå: det finns i stort sett en enda kvinna av betydelse – Irene Adler från A Scandal in Bohemia som blev A Scandal in Belgravia ( läs här vad jag tyckte om det avsnittet). »Hound« var förstås från The Hound of the Baskervilles. Reichenbach Falls är namnet på det schweiziska vattenfall där Moriarty och Holmes (vad det verkade som) tumlade mot sin död i novellen The Final Problem.

Nu är vi bjussade på tre nya teaser-ord inför säsong tre: »Rat«, »Wedding« och »Bow«. Lägg till titlarna på de tre nya avsnitten och det är inte svårt att lista ut vilka Sherlock Holmes-historier som ligger bakom.

Namnet på kvällens säsongspremiär, The Empty Hearse, syftar förstås på novellen där Sherlock kommer tillbaka från de döda: The Adventure of the Empty House. Avsnitt två, The Sign of Three, är självklart romanen The Sign of Four. Och säsongsfinalen om två veckor, His Last Vow, är titelmässigt en lek med ord – det allra sista Sherlockmysteriet av Doyle heter His Last Bow.

Så, tillbaka till de nya orden:

1. »Rat«
Att första avsnittet ska bygga på återuppståndelse-historien The Adventure of the Empty House är kronologiskt helt rätt och riktigt. Men hur kommer »rat« in?
Det finns inga råttor i The Adventure of the Empty House. Vi måste därför anta att första avsnittet kommer kombinera The Adventure of the Empty House och ett mysterium som har med »rat« att göra. Det är en intressant ledtråd. Det finns två vägar att gå.
The Giant Rat of Sumatra är ett populärt förslag bland spekulationerna på nätet men det lustiga är att det inte finns någon Sherlock Holmes-historia av Conan Doyle med det namnet.  Det refereras till den i historien Vampyren i Sussex (som var en av mina favoriter som barn minns jag, läskig). Sherlock berättar för Watson i en bisats att det finns en historia om jätteråttan från Sumatra, »en historia världen inte är redo för än«. Mången fanfic-författare har gjort sin egen tolkning av Jätteråttan från Sumatra och känns perfekt för vår uppdaterade Sherlock!
The Boscombe Valley Mystery är ett annat förslag där »rat« är av betydelse. »A rat« uttalas av en döende man, men ordet visar sig vara bara slutet av ett helt annat ord, som pekar ut mördaren. Långsökt. Och ett rätt okänt fall för läsarna.

2. »Wedding«
Först spekulerades det i om det avsnittet skulle bygga på fallet The Noble Bachelor, där Watson och Holmes utreder försvinnandet av en brud på bröllopsdagen. Men då namnet på avsnittet avslöjades (The Sign of Three) stod det klart vilket bröllop som menades – i Doyles roman The Sign of Four träffar nämligen Watson sin blivande fru, Mary Morstan. Det kommer bli intressant att se hur de handskas med en fru Watson. Hoppas det är lite liv i henne och att hon inte bara behöver bli räddad och vara till besvär som en annan bromance-uppbrytande Yoko.

3. »Bow«
His Last Bow är en märklig historia och berättas ovanligt nog inte av Watson, utan i tredje hand. Det är inte så mycket ett mysterium som en spionhistoria. Holmes har dragit sig tillbaka och är biodlare, men rycker in en sista gång mot tyska agenter. Detta var en patriotisk historia Doyle skrev 1914, strax innan första världskrigets utbrott.  Det är också den berättelse om Holmes som kronologiskt utspelar sig sist av alla. Novellen är Doyles slutgiltiga farväl till Sherlock.
Det som framför allt talar för att det är det sista Sherlock-äventyret någonsin är att både Benedict Cumberbatchs och Martin Freemans karrriärer just nu går strålande.  Mellan hobbitar och Julian Assangar var det tillräckligt svårt att pussla ihop schemat så man kunde göra den här tredje säsongen. Vad som däremot talar för en till säsong är en möjligen optimisk tolkning av ett uttalande från Cumberbatch själv om att göra en säsong fyra. Det är ingenting som är officiellt, men det är tillräckligt för att alla FreeMartinis och CumberBitches (som fansen till de respektive huvudrollsinnehavarna kallar sig) ska våga hoppas.

Men vi struntar i vad avsnitten kommer handla om! Kanske ni utropar. Hur överlevde Sherlock fallet från höghuset i förra säsongens slutscener?

Då får vi backa lite och prata om The Adventure of the Empty House igen. Det är i den novellen Doyle återupplivade sitt hatobjekt Sherlock Holmes efter att tidigare i desperation dränkt honom i en slutstrid med sin ärkefiende Moriarty. Doyle ville nämligen bli en seriös författare, känd för en helt annan typ av litteratur, och såg bara en utväg – Sherlock måste dö! Tyvärr accepterade fansen inte detta, och läsarstorm tillsammans med monetära problem väckte liv i mästerdetektiven. Doyle måste nästan haft det på känn, så uselt som han dödar Holmes i The Final Problem. Ingen död kropp? Inga vittnen? Bevisen på att Holmes är död består av fotspår i snö samt ett avskedsbrev från Holmes till Watson? Kom igen. Klart han inte var död.

Läget är annorlunda i tv-serien. Vi ser Sherlock falla. Det finns en blodig kropp. Watson, en läkare, tar hans puls.

Steven Moffat säger att det finns en ledtråd som alla har missat. Det finns många spekulationer om hur Sherlock kan ha överlevt sitt fall över takkanten, hela sajter dedikerade till att lösa The Final Problem och efter att ha läst mer eller mindre fantasifulla förklaringar tror jag att lösningen finns i följande ledtrådar:

Molly.

Sopbil.

Cyklist.

Sherlock säsong 3 börjar på SVT1 i kväll kl 21:30.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel