Byråsplittringen har nått vägs ände

Dags att föra samman flocken igen i The Good Wife

Innehåller spoilers om The Good Wife, säsong 5, episoder 13 och 14, Parallel Construction, Bitches respektive A Few Words

Nej, jag börjar bli rejält trött på det här med två separata advokatkontor nu.

Under det två månader långa uppehållet som The Good Wife kom tillbaka från förra helgen har insikten landat i mig. Jag vill ha alla mina älskade rollfigurer under ett och samma tak. Inte som nu, med Will och Diane på Lockhart/Gardner (aldrig att jag tar det nya namnet LG i min mun) och Alicia och Cary på Florrick/Agos. I förra veckans avsnitt, Parallell Construction, Bitches, tycker jag att det blev tydligt varför det inte fungerar.

Som vanligt hade de båda firmorna »råkat« hamna i samma rättssal, och som vanligt skulle de vara förbannade på varandra och försöka vinna egna fördelar. Men gnistan i bråken finns inte där längre, fajten har blivit pliktskyldig. Som när Cary kom till Will och Diane och berättade att deras kontor var buggat men de inte vågade tro på honom utan bad Kalinda kolla upp det, och hon i sin tur inte verkade se någon orsak att tro på Carys ord när han lovade att han inte ljög, det kändes bara… ja, avslaget.

Gnistan i bråken finns inte där längre, fajten har blivit pliktskyldig.

Och då är frågan – vad är poängen med att ha två rivaliserande advokatfirmor som tävlar om utrymme i avsnittens sändningstid (den här veckan nådde Will, Diane och det övriga Lockhart/Gardner-gänget på sin höjd birollsnivåer) om spänningen dem emellan blir till mellanmjölk? Jag kan inte se att det här upplägget har något existensberättigande om de inte ständigt slåss och gnabbas och vi som publik tror på det och bryr oss om det och det gör vi inte längre. Åtminstone inte jag.

Dessutom blir samspelet mellan rollfigurerna lidande. En av seriens absoluta styrkor är de inbördes relationerna, kemin i konstellationerna – den nedtryckta kärleken mellan Will och Alicia, misstänksamheten mellan Will och Cary, respekten men också rivaliteten mellan Diane och Alicia, den infekterade vänskapen mellan Alicia och Kalinda och känslorna som Kalinda och Cary hyser för varandra men aldrig får någon rätsida på – allt det är i princip satt på undantag nu. Och vad har vi fått i stället? Vrede som i och med att månaderna gått mest förvandlats till trötthet och uppgivenhet. Det räcker inte.

När jag skrev mitt första inlägg om The Good Wife här på TVdags fastslog jag att splittringen var det bästa som hänt serien, den hade byggts upp så snyggt under så lång tid att själva crescendot blev mästerlig tv-dramatik. Men jag gav också upplägget med separata firmor max sju avsnitt innan jag trodde att de skulle vara under samma tak igen. Förra helgens avsnitt var det åttonde sedan splitten, och greppet puttrar tydligt på tomgång.

Så kom igen – det var en sjusärdeles resa, men knyt nu ihop trådarna med NSA-buggningen, röstfusket i guvernörsvalet och maffiakopplingarna, låt dem på något sätt få flocken att föras samman igen. Och i det allra senaste avsnittet, helgens A Few Words, tycker jag att det finns klara tendenser att det är på väg att ske, en vändpunkt med grund i Alicias och Wills  band till varandra, som trots de senaste månadernas händelser inte slitits av. Wills sista replik från flashbacken, när han viftade bort Alicias tacksamhet för att han gett henne ett jobb när ingen annan ville ha henne genom att säga att hon väl kunde hjälpa honom någon gång om han skulle hamna i rännstenen, var uppenbart syftande mot ett klimax vi snart kommer att nå.

Och om de alla samlas igen finns dessutom bränsle till ny storartad tv. Urladdningen som kan vänta om de åter tossas in i samma kontorslokaler vågar jag knappt spekulera kring – men jag längtar efter att få se det.

The Good Wife har haft tablåproblem hos TV4 men sänds nu ikapp i rasande takt, fem dagar i veckan, mån–fre kl 14. Just nu på säsong 3. Den 25 april har man hunnit fram till premiär av innevarande säsong 5.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel