Lördag med fotboll & tennis

Dagens tv-sport: Xabi Alonso! En gentleman bland egon & psykon

La Liga: Real Madrid–Osasuna (C More Sport kl 20)
Är det här helgen då toppstriden i La Liga slutligen blir helt infernaliskt spännande? Vi går in i en omgång mittemellan CL-semifinaler där två av tre lag i toppstriden deltar och vi gör det med Atlético Madrid fyra poäng före Barcelona och sex före Real.
I morgon ska Barcelona möta ett svårspelat, men formosäkert, Villareal borta. Samma dag åker Atlético till ett märkligt underpresterande Valencia, som för inte så länge sedan var där Atléti är nu – som förste utmanare till de två giganterna. Bara Real Madrid har ett överkomligt motstånd i ett Osasuna som inte har så mycket kvar att spela för.

Jag vill ha ett tronskifte, ett bevis för att det faktiskt fortfarande går att besegra de stora, en välförtjänt titel för ett lag som sprungit och kämpat sig till en position ingen trodde skulle gå att nå.

Vi kan komma ut på andra sidan helgen med ett läge där Real och Barca kan ha närmat sig Atlético. Vi kan för all del också komma ut med helt oförändrad ställning. La Liga fortsätter precis som Premier League att leva in i de allra sista omgångarna.
Jag vet var jag står. Jag vet hur jag vill att det går. Jag vill ha ett tronskifte, ett bevis för att det faktiskt fortfarande går att besegra de stora, en välförtjänt titel för ett lag som sprungit och kämpat sig till en position ingen trodde skulle gå att nå. Under ledning av en tränare som krävt exakt det och inte accepterat mindre.
Jag vill att Atléti vinner av så gott som hela mitt hjärta. Utom – och jag ber om ursäkt för om jag närmar mig det Tomas Ledinska – i en liten liten del som för alltid kommer slå för den verserade, bildade gentlemannen Xabi Alonso. Vissa spelare gillar man lite extra och kanske särskilt mycket när de befinner sig i lag som i övrigt är packade med fler, hur ska vi säga nu, problematiska och svårälskade spelare. Det var lätt att älska Alonsos knivskarpa fotbollsintellekt, lugna spelintelligens, hårda defensiva jobb och millimeterprecisa crosspassar i Real Sociedad och Liverpool, men kanske ännu mer i ett Real Madrid i övrigt proppat med jätteegon och halvpsykopater. Skulle Real vinna ligan (eller Champions League för den delen) är det för hans skull jag skulle bli glad.

ATP: Barcelona Open (C More Tennis kl 13:30)
Senvår är lika med grustennis. Och grustennis är racketsporternas femmil. Inte lika snabbt och häftigt som hardcourt och gräs, lite skitigare och jobbigare. Det är nötandet, uthålligheten och koncentrationen som är grejen, som ger utslag.

Serie A: Inter–Napoli (TV12 kl 20:45)
Napolitränaren Rafael Benitez kommer tillbaka till det Inter som knappast hann bli ett hem för honom. Det Inter där han tog världens kanske mest otacksamma jobb – att efterträda Jose Mourinho, säsongen efter att portugisen lotsat laget till seger i både Serie A och Champions League.
Rafa återvänder dessutom med en klubb som just nu är mer i balans än hans gamla. Napoli har byggt om, post-Cavani, men trots det lyckats vara med i toppen. Inter har genomgått en liknande process – pikant nog med Napolis förra tränare Walter Mazzarri som byggherre – men utan att övertyga, utan att man riktigt fattar vartåt det barkar.

Ligue 1: AC Ajaccio–AS Monaco (TV4 Sport kl 17)
Fotbollens mest sorgsna ögon sitter på Claudio Ranieri. Tränaren som varit överallt, som nästan aldrig misslyckas totalt, men heller aldrig når riktigt hela vägen fram.
Inte nog med att han är den evige tvåan – trots att han tränat fler topplag än de flesta har han aldrig vunnit något stort – med tiden har han också blivit tränaren nyrika klubbar har innan något nyare och fräckare namn kontrakteras. För tio år sedan var han manager i Chelsea i väntan på att Mourinho skulle komma loss från Porto, den de senaste säsongerna har han fått ta hand om det bisarra AS Monaco - skatteparadislaget med svinrika ägare, men knappt någon publik. Det var Ranieri som tog upp Monaco i högstaligan igen, det är Ranieri som försökt skapa ett lag av ett gäng snabbt inköpta stjärnor och lyckats rätt hyfsat ändå med tanke på förutsättningarna. Det är han som krattat manegen för det förmodligen lite mer spektakulära och sexigare tränarnamn som kommer in i sommar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel