Lördag med fotboll & tennis

Dagens tv-sport: Kan jokern Mattia Destro lyfta titelutmanaren Roma?

Serie A: Roma–Fiorentina (TV12 kl 20:40)

I och med Serie A-premiären den här helgen är alla de stora ligorna i gång. Och den italienska känns på förhand som den kanske mest intressanta, eftersom så mycket – mer än vanligt – är ovisst.
De senaste årens dominant Juventus ska handskas med den plötsliga och svåra, närmast traumatiska, förlusten av Antonio Conte, mannen som byggde det nygammalt hårda och effektiva Juve. Även om mästarna rekryterat bra bredd till truppen och ser ut att få behålla Pogba och kanske till och med Vidal, finns det osäkerhet kring nye tränaren Max Allegris möjligheter att driva på Juventus på samma sätt som inspiratören och ärkejuventinon Conte.

Mest nyfiken är jag på Romas sparkapital. Mattia Destro ska, förhoppningsvis i full fysisk form från start, visa att vårens sanslösa målproduktion inte var en tillfällighet.

Napoli ska visa att de inte bara kan lyfta sig i stormatcherna (Champions League-kval självklart oräknade), utan också undvika att snubbla i serielunken. Jättarna i Milano ska sluta vela och bestämma sig för vilken väg de ska ta framåt. Om de nu överhuvudtaget vill framåt, man blir inte så säker på det alla gånger. Utmanare som Torino och Parma ska bygga vidare och visa att de fina förra säsongerna inte var tillfälligheter, besvikelserna Lazio och Udinese ska svinga sig tillbaka upp mot toppen igen.
Och så, vid sidan av Juventus, Serie A:s två mest moderna klubbar: det röda Romlaget och violerna från Florens. Fiorentina fyndar smart på en transfermarknad där italienska ligan alltmer blivit en säljande liga och har i Vincenzo Montella en tränare som kan lyfta både talanger och ge självförtroendestukade spelare från storlag nytändning.
Den lite sensationella fjolårstvåan Roma har – för vilken gång i ordningen? – tvingats bygga om sitt centrala försvarslås efter att strålande franskmarockanen Benatia valde en osäker framtid i Bayern framför att stanna i ett Champions League-spelande och Serie A-titel-utmanande Roma. Å andra sidan är ju laget så vant nu att det inte ska vara några problem. Mer osäkert är det kanske på vänsterbacken. Förra säsongen gjorde Rudi Garcia det till synes omöjliga på den andra kanten – fick fart på den de senaste åren rätt bedrövliga och gubbsega Maicon. Nu ska det bli väldigt intressant att se vad Garcia kan göra med en troligtvis ganska revanschsugen Ashley Cole, som efter 400 år på Chelseas vänsterback, flyttades till bänken förra säsongen och sedan släpptes under sommaren.
Fast allra mest nyfiken är jag nog ändå på Romas sparkapital. Mattia Destro ska, i full fysisk form från start nu förhoppningsvis, visa att den där sanslösa målproduktionen under våren inte var en tillfällighet.

Championship: Fulham–Cardiff City (TV10 kl 16) 

Tanken var väl att Fulham skulle studsa tillbaka snabbt och att sejouren i Championship bara skulle bli ettårig. Truppen, pengarna, en erfaren tränare (låt vara med rätt medeltida träningsmetoder) och en Premier League-rutinerad stomme som egentligen inte borde ha kunnat åka ur högstaligan i våras fanns ju redan på plats.
För all del, chansen finns ju fortfarande. Championship är en lång och krävande serie, där det åtminstone bland kvalplatserna till Premier League brukar vara tajt. Men ändå. Fulhams katastrofala inledning av säsongen med idel förluster kommer bli svår att hämta sig från. Leicester och Burnley, som ju tog direktplatserna till PL i våras, hade till exempel sex respektive fem nederlag på hela säsongen. Fulham har alltså redan fyra.

ATP-tennis: US Open (Eurosport kl 18)

Varje Grand Slam-turnering har sin charm. US Open är kanske inte lika uppnäst klassiskt som Wimbledon, ökenhett exotiskt som Australian Open eller samma slitiga grusmaraton som Franska Öppna, men vill man se hypersnabb modern tennis finns det ingen bättre turnering. I år har damsidan varit mest intressant så här långt, inte minst då Serena Williams, som gått fram som en slåttermaskin.

Just nu på TVdags

Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel