Fotboll & alpint

Dagens tv-sport: Holländska ligans förfall – och charm

Eredivisie: PSV Eindhoven–FC Utrecht (Cmore Live, kl 20:45)
Det har varit både intressant och sorgligt att följa den holländska ligan på senare år.
Spelet fortsätter att ha samma obekymrade anything goes-karaktär. Full fart framåt, håll så pass tätt bakåt att man släpper in något mål mindre än man gör i planens andra ände. Att holländska landslaget har fått fram, säg, tio anfallare av högsta klass på varje världsmittback kommer inte som en överraskning för någon.

PSV Eindhoven är alldeles charmerande att följa, med inlånade sydkoreanske evighetsmaskinen Ji-Sung Park och spelare så blöta bakom öronen att Oscar Hiljemark ses som ärrad veteran – han är 21.

Den defensivt obrydda totalfotbollen gör underhållningsvärdet, om man kan leva med ibland hårresande usla försvarsmisstag och taktiska systemfel, högt. De många modiga orädda tonåriga talangerna bidrar också till att ligan alltjämt har en dragningskraft (dessutom har Eredivisie år efter år de coolaste spelarnamnen, vad sägs om Memphis Delpay och Florian Josefzoon i PSV?).
Samtidigt går det inte att komma ifrån känslan att ligan har chanserat de senaste fem åren. Eredivisie har alltid varit en talangfabrik, men tidigare har de vassaste spelarna alltid försvunnit till de allra största ligorna. PSV Eindhoven fick i somras se Kevin Strootman och Dries Mertens försvinna till Italien och Erik Pieters till England. Det är som det ska vara, så har det alltid varit liksom. Men i dag kan också en spelare som PSV:s slovenske anfallare Tim Matav gå till ryska ligan, som för inte särskilt länge sedan var på rentav lägre nivå än Eredivisie. Samtidigt köper klubbarna allt färre färdiga spelare, de litar på att ungdomsverksamheten ska förse a-laget med en strid ström rå talang. De holländska klubbarna köper inte ens sönder Allsvenskan längre.
Avståndet till Europatoppen har ökat enormt de senaste åren. I år hade vi inget holländskt lag i åttondelarna av Champions League. Ajax, som alltså leder ligan överlägset, åkte ur en i och för sig rätt tuff grupp i höstas. PSV kom inte ens så långt. Det purunga laget gjorde en tapper insats mot Milan i playoffmatchen till CL i höstas, men åkte alltså ändå ut med 1–4 i baken mot ett närmast historiskt svagt rossoneri.
Ingen stoppar heller in några miljoner oljeeuro i Eredivisies giganter, trots att Ajax, Feyenoord och PSV är klassiska storklubbar på ett sätt som Paris Saint Germain och Monaco, eller för den delen Manchester City, inte är. Trots att de holländska klubbarna ofta har en imponerande infrastruktur med scoutingverksamhet och talangutveckling.
Med det sagt: PSV Eindhoven är såklart ett alldeles charmerande lag att följa.
Spelare har stuckit till större klubbar (eller, i Ola Toivonens fall, till Rennes), spelare sitter på utgående kontrakt, spelare ersätts med inlånade tillfälliga lösningar. Kvar finns sydkoreanske evighetsmaskinen Ji-Sung Park (också inlånad) och ett gäng spelare som är så blöta bakom öronen att Oscar Hiljemark ses som en ärrad veteran. Han är 21.
Phillip Cocu var aldrig den mest talangfulle spelaren i sin generation, men kanske just därför är han som tränare oerhört bra på att upptäcka och förädla talang. Han har ju sett den förr. På nära håll.
Cocu har trollat med knäna och är närmre tabelltoppen än man egentligen hade rätt att förvänta sig, ändå är PSV långt efter Ajax. Om det positiva med unga spelare är det dumdristiga modet och inspirationen är det negativa bristen på jämnhet och stadga, att prestera på en hög nivå under längre tid. PSV kan förlora tre raka (förvisso ofta mot toppkonkurrenter), för att sen vinna fem (som laget har gjort innan de nu möter Utrecht med »Ulvåkers Pirlo« Johan Mårtensson förhoppningsvis på plan). Och så vidare.
PSV skulle kunna ha något stort på gång om ett par tre år. Risken är bara överhängande att laget hinner bli sönderköpt – igen – innan dess.

FA-cupen: Arsenal–Everton (TV10, kl 13:10)
Arsenal har chansen att slå ut sitt andra raka Liverpool-lag i FA-cupen, men kommer få det tufft mot Roberto Martinez underhållande lågbudgetlag från stadens blå sida. Båda lagen har problem med höstens succémän (en skamligt blek Mesut Özil i Arsenals fall, en överambitiös och formsvag Ross Barkley i Evertons). Båda lagen saknar spetsspelare i anfallen efter Walcott och Lukakus skador. Båda lagen är förmodligen just nu starkare defensivt än offensivt: Arsenal har ligans näst bästa mittbackspar (efter Chelseas pånyttfödda Terry och Cahill) och Everton förmodligen hela ligans bästa ytterbackar.
Intressant också att se om Kim Källström äntligen får någon speltid i nya klubben. Med Ramsey borta ett tag till och med tanke på att Wilshere drog på sig en skada i veckan så ser det väl inte helt omöjligt ut.

Alpint: Damernas slalom (SVT1, kl 10:30)
Det kom bort lite i den allmänna OS-yran, men det alpina landslaget gjorde verkligen ett oerhört mediokert mästerskap och åkte, trots kanske flest medaljchanser av alla de svenska trupperna, hem utan en enda. Särskilt svag var utdelningen i paradgrenen slalom. Får hoppas på bättring på hemmaplan i Åre där svenskar vanligtvis åker bra.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel