Fotboll, handboll & tennis

Dagens TV-sport: Hatmöte i Serie A & klassisk Indian Wells-tennis

Serie A: Fiorentina–Juventus (TV4 Sport Xtra, kl 12:25)
En av italiensk fotbolls största styrkor är det långsinta minnet. Italienska klubbar och deras fans glömmer aldrig någonsin oförrätter, fortsätter att se hur komplotter i dåtid påverkar nutiden och lägger inte något bakom sig i onödan.
Det gör att Serie A har fler laddade möten – flera historiska fotbollsfejder – än någon annan europeisk liga. Fler derbyn som inte är derbyn i ordets vanliga betydelse.

Få subkulturer, det skulle väl vara hiphopparna, är så konspiratoriskt lagda som fotbollsfans och ingenstans är det värre än i calciopolins Italien: Fiorentinafans är fortfarande övertygade om att de blev utsatta för en komplott med mutade domare.

I fallet Fiorentina–Juventus går rivaliteten tillbaka till säsongen 1981–82. Inför sista omgången låg Juve och ett nykomponerat nederlagstippat Fiorentina på lika poäng i den absoluta toppen av tabellen. Med mållöst i båda lagens matcher i halvtid såg mästerskapet ut att behöva avgöras via en playoffmatch mellan lagen, men i andra halvlek hände det som skapade ett florentinskt hat mot Turinlaget som har suttit i sedan dess. Fiorentina fick ett mål väldigt tveksamt avvinkat för offside, samtidigt som Juventus fick – och gjorde mål – på en rätt billig straff. Få subkulturer, det skulle väl vara hiphopparna då, är så konspiratoriskt lagda som fotbollsfans och ingenstans är det värre än i calciopolins Italien: många Fiorentinafans är fortfarande övertygade om att de blev utsatta för en komplott med mutade domare.
Inget blev bättre av att Juventus inför VM 1990 gick ut med att de köpt Fiorentinas kelgris Roberto Baggio, mannen med hårpiskan, och att denne sedan blev en ikon i det svartvitrandiga laget. Säsongen 1991–92 var Baggio så rädd för reaktionerna från Fiorentinafansen att Juventus vanligtvis bergsäkre första straffskytt inte vågade ta en straff för sitt nya lag mot det gamla. Hatet har avtagit något genom åren, under nittiotalets andra halva gick ett flertal tidigare Juvespelare till Fiorentina till exempel, men i grund och botten finns rivaliteten fortfarande kvar. Med Juventus som den världsvana dominanten och Fiorentina som uppstickaren med en intressant ung tränare, hypersmarta värvningar och ett projekt som är på rätt väg trots att de unga stjärnorna de fyndar på Balkan säljs för dyra pengar.
I just den här matchen går lagen in med lite olika utgångspunkt. Fiorentina har fortfarande en lite för ojämn trupp för att kunna utmana över en hel säsong och har tyvärr fått se sin bästa målskytt, den ständigt otursförföljde Guiseppe Rossi, åka på ännu en svår skada, samtidigt som Juventus efter införskaffandet av Pablo Osvaldo har ett närmast osannolikt överflöd på offensiv kraft, ett välkomponerat mittfält och ett försvar som, åtminstone inte särskilt ofta i Italien, sällan ställs på tillräckligt svåra prov för att avslöjas. Juve kommer, som överlägsen serieledare, självklart gå in som storfavoriter, men räkna med att det blir en infernalisk kamp i 90 minuter. Den har ju redan pågått i över 30 år.

EHF Champions League: Sävehof–Midtjylland (TV10, kl 14:55)
Absolut sista (minimala) chansen för svensk damhandbolls dominanter Sävehof att nå Champíons League-slutspelet. Det krävs något alldeles extra för det (Midtjylland är tvåa i den starka danska ligan just nu), det krävs att eviga talangen Jamina Roberts verkligen kan utnyttja sin snabbhet och spelsinne.

ATP-touren: Indian Wells (C More Tennis, kl 19)
Åh, vad mycket jag tycker om C Mores tennissatsning. Det är ju alltjämt, oavsett hur lågt det svenska intresset hunnit sjunka som en följd av bristande framgångar, en alldeles fantastisk tv-sport. Snabb, tung, elegant. Ett kvällspass blir väldigt lätt ett nattpass.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel