Söndag med tennis, fotboll, motorsport & basket

Dagens tv-sport: Giganternas kamp i Franska Öppna, NBA & F1

Franska öppna, final: Rafael Nadal–Novak Djokovic (Eurosport kl 15)

Jaha. Mm-hm. Det blev som vi trodde. Nadal–Djokovic i final. Möjligen finns det något lite tråkigt i det förväntande, man vill ju gärna ha en överraskaning, men ändå: vi får världsettan mot världstvåan. Den som vinner matchen behåller ledningen. Nadal jagar sin tionde Franska Öppna-titel (sin fjortonde Grand Slam-titel totalt), Djokovic jagar, förutom förstaplatsen på rankingen, sin sjunde Grand Slam-titel och möjligheten att sälla sig till den exklusiva skara som vunnit alla de fyra största turneringarna. Nadal leder inbördes möten totalt, Djokovic har vunnit fyra av de sju senaste. Förra året möttes de i semin här och Nadal vann tungt i skiljeset med 9–7.
Djokovic har verkligen övertygat på vägen fram till finalen, han har en högstanivå nästan ingen på touren har. Nadal har imponerat ännu mer, den totala överkörningen av stackars Andy Murray i semifinalen var bland de värsta jag har sett på så här hög nivå.
Att just de här två spelarna är i final är kanske väntat, men att förutse hur finalen kommer sluta är stört omöjligt. Ibland är faktiskt slutmålet mer spännande än resan dit.

Djokovic har verkligen övertygat, har en otrolig högstanivå. Nadal har imponerat ännu mer, den totala överkörningen av stackars Andy Murray i semifinalen var bland de värsta jag har sett.

Superettan: Hammarby IF–Landskrona BK (TV12 kl 18:15)

Det var intressant att följa bajarna i mitt twitterflöde under och efter förlustmatchen mot Sirius senast. Trots förlusten ligger ett Hammarby som de senaste åren underpresterat enormt på allsvensk kvalplats efter tio matcher. Ändå var det nästan domedagsstämning bland en del fans.
Men det säger ju också en del om hur mycket hopp Nanne Bergstrand ingjutit i bajarna med sina nyförvärv, sin taktik, pondus och långsiktiga lösningar. Hammarby har blivit ett lag att tro på igen.

Träningslandskamp: Frankrike–Jamaica (C More Sport kl 21)

Beskedet i går om att Franck Ribéry kommer missa VM var ett dråpslag för fransk landslagsfotboll. Det här var ju mästerskapet då den skulle lyfta sig igen, efter alla fiaskon, interna stridigheter och skandaler som gjort »les bleus« till ett dåligt skämt. Och Ribéry skulle med sina kantruscher, instick i mitten och spelförståelse vara loket som drog resten av tåget framåt.
Nu står Frankrike utan sin största stjärna. Sluter det en fortfarande alldeles strålande spelartrupp (Hur många lag har bättre material i VM? Fyra? Fem?) samman, får den att kämpa hårdare? Eller är det ett upplagt för ett nytt misslyckande? En träningsmatch mot Jamaica ska ju klaras av utan större problem, förmodligen också avancemang från VM:s svagaste grupp, men sedan?

Formel 1: Kanadas GP (TV10 kl 21)

Nico Rosberg, som vann årets första GP-lopp och även vann det senaste, eller Lewis Hamilton, som vunnit resten? Resten av förarna verkar bli statister i kampen om titeln. Tråkigt? Tvärtom. Just att Rosberg vann senast och tajtade till den sammanlagda ställningen lite gör ju att vi får den där tvekampen som Formel 1 behöver för att vara som bäst.

NBA, final: San Antonio Spurs–Miami Heat (TV10/Viaplay kl 02)

Årets andra NBA-final mellan två sinsemellan rätt olika lag, dessutom en repris på fjolårets stenhårda finalserie där Miami till slut vann (räknade man ihop poängen från alla matcher gjorde Heat blott fem poäng mer än Spurs). Flärdfulla, glamorösa Heat med superstjärnorna Lebron James och Dwayne Wade i spetsen mot mer lågmält, hemvävda lagmaskinen Spurs, anförda av 38-årige veteranen Tim Duncan, som förmodligen gör sin sista säsong och är väl värd en vinst.
Första finalmatchen gick ganska övertygande till Spurs efter att Heat, ironiskt nog, inte klarade värmen när luftkonditioneringen i hallen gick sönder. Jämnare nu?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel