Söndag med motorsport, fotboll & alpint

Dagens tv-sport: Debut för F1-svensk & mästarmöte i England

Formel 1: Australiens GP (Viasat Motor, kl 6:30)
Jag kollar gärna speedway, har inget emot att följa ett F1-lopp här och där eller för den delen ett par heat motocross. Jag gillar stämningen runt F1-cirkusen, tävlingarnas svulstighet, publiktrycket, glamouren, taktiken. Men något särskilt förhållande till motorsport har jag inte. Eller till bilar över huvud taget. Jag har ju i ärlighetens namn inte ens körkort.
Icke desto mindre: det är så klart hur stort som helst att Marcus Eriksson är Sveriges första F1-förare på över 20 år. Fullt jämförbart med att vi skulle få fram en sprinter i absolut världsklass (eller en svensk landslagsmittback av Serie C1-klass?). Frågan är om nålsögat inte är ännu mindre när det gäller F1-cirkusen. Det är ju så väldigt mycket mer som ska stämma för att man ska få chansen.
Eriksson har tagit sig hela vägen in. Nu ska bara teamet bakom honom få bilen att fungera – det har ju varit lite si och så med det än så länge skulle man kunna säga.

Marcus Eriksson är Sveriges första F1-förare på över 20 år. Som att få fram en sprinter i absolut världsklass. Eller en svensk landslagsmittback av Serie C1-klass?

Alpint: Storslalom, damer (SVT1, kl 10)
Bortser man från OS, där sjundeplatsen var en kraftig missräkning, har Jessica Lindell-Vikarby haft en kanonsäsong i storslalom med fyra pallplaceringar, varav en vinst, och ledningen i storslalomcupen inför säsongsavslutningen. Dock bara med ynka 14 poäng och med en formstark Anna Fenninger (två segrar i Åre förra helgen) i hälarna. Det blir en thriller på söndag och jag hoppas på Lindell-Vikarby inte bara för att hon är svensk: Efter en karriär som har präglats av oförlöst talang och svåra skador har nyblivna 30-åringen liksom tjänat ihop till en vinst.

Premier League: Manchester United–Liverpool (Viasat Fotboll, kl 14:30)
Mötet som år efter år fortsätter att vara det kanske mest laddade i den engelska ligafotbollen. Oavsett hur säsongen har sett ut i övrigt: matcherna mellan den engelska ligans två mest framgångsrika lag är matcherna man vill vinna. Liverpool går, i kraft av ligaposition och segern i höstmötet, för första gången på mycket länge in i den här kampen som knapp favorit. United måste å sin sida vinna för att ta sista chansen att haka på i kampen om den sista Champions League-platsen.
Viktigast för Liverpool blir att det centrala mittfältet lyckas hålla koll på Wayne Rooney, att de enkla försvarsmisstagen reduceras till ett minimum och att det rörliga anfallet lyckas hitta luckor mellan ytter- och mittback, framför allt på Uniteds något tröga vänstersida. Motsvarande för United blir att hålla kolla på Sturridge-Suarez-Sterling-Coutinho (lättare sagt än gjort), att orka fylla på från mittfältet in i straffområdet när de obligatoriska inläggen slås och att utnyttja de defensiva bristerna hos Liverpools ytterbackar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel