Lördag med fotboll & handboll

Dagens tv-sport: Blir det osannolika överjordiskt i Champions League-finalen?

Champions League: Real Madrid–Atlético Madrid (TV3 kl 20:45)
Hela den lika konstiga som trötta diskussionen om vilken som är världens bästa liga – kommer ni fram till något, ungdomar? – kan vi lägga åt sidan, men det är i alla fall lätt att konstatera att fotbollens huvudstad säsongen 2013/14 heter Madrid. När de spanska huvudstadsklubbarna drabbar samman på lördag är det första gången en final i Champions League spelas mellan två lag från samma stad.
Hur man än vrider och vänder på saken är det också naturligt att just de här två lagen kommer mötas därnere i Lissabon. Real Madrid stod för kanske hela den här säsongens mest taktiskt fulländade insats i semifinalen mot Bayern München, med ett flödande omställningsspel och hög effektivitet med Ronaldo och Bale som kontringstorpeder som avslöjade trögheten i tyskarnas mittförsvar. Samtidigt var Ancelottis defensiv mästerlig i att gillra fällor centralt på mittfältet.

Xabi Alonso, förmodligen en av fotbollsvärldens tre klokaste spelare, tog ett dumt och onödigt gult kort och är avstängd i finalen. Något som kan bli avgörande.

Real var oerhört smart och disciplinerat, med ett litet undantag: Xabi Alonso, förmodligen en av fotbollsvärldens tre klokaste spelare, tog ett dumt och onödigt gult kort och är avstängd i finalen. Något som kan bli avgörande, Alonso är den som håller ihop Real, som ser till att knyta samman försvarsspelet med Ronaldo och Bales fullfartsutmaningar. Real Madrid är normalt sett ingen klubb utan alternativ, men just Alonso ser jag ingen fullgod ersättare för.
Atlético är sen heller inget Bayern München, Diego Simeone ingen Pep Guardiola. Simeone ser inte bollinnehav som något eftersträvansvärt, söker inte samma passningstrianglar och vill inte nödvändigtvis föra matcherna. Simeones Atléti jobbar rakt, hårt och snabbt. Det är arbetsmoralen, samarbetet och självförtroendet som tagit laget hela vägen hit, som gav det ligatiteln och fått oss att tro på en fotbollsvärld där allt (eller i alla fall att ett ändå väldigt stort lag kan utmana giganterna) fortfarande är möjligt. Där man inte måste ha en oljeshejk i ryggen för att kunna utmana.
Skulle Atlético vinna även här, mot mäktiga storebror Real i Christiano Ronaldos Portugal, har Madridlaget som redan gjort det osannolika göra något närmast överjordiskt. Skulle laget ändå förlora har Diego Simeone, Koke, Diego Costa och de andra gjort något nästan lika bra. Atlético har fått oss att våga drömma. Det är faktiskt ännu viktigare än den enstaka vinsten.
Passa på att njuta bara. Efter den här transfersommaren kan ju läget vara ett annat – eller ungefär som vanligt – för Atlético.

Championship, kvalfinal: Derby County–Queens Park Rangers (TV10 kl 16)
Om Atlético Madrid är ett bevis för att det faktiskt går att utmana de allra största i fotbolls-Europa utan finansiell doping är Queens Park Rangers det främsta beviset för att man inte nödvändigtvis når de allra högsta höjderna även om man sticker den där prestationshöjande sprutan i de ekonomiska musklerna.
Jag gillar verkligen QPR – fansen, tröjorna, arenan, förlorarstämpeln – men det är, trots allt, en rätt konstig och jobbig klubb. Misskött av okunniga ägare, tränad av bilhandlaren Harry Redknapp och med en rätt vidrig kapitalistisk grundtanke där alla problem, oavsett hur stort eller svårt, ska lösas genom att man slänger pengar på det. Queens Park Rangers är ett Championshiplag som har en lönebudget som inte bara är större än de flesta lag i Premier League utan bland de största i hela Europa. Överbetalda stora spelarnamn driver omkring på mittfältet (jag älskar Nico Kranjcars fötter, men finns det någon spelare, Dimitar Berbatov oräknad, som kan se lika demonstrativt nonchalant ut?), samtidigt som det saknas kvalitet i såväl anfallet som på ytterbackarna.
Det finns helt enkelt något lite tilltalande i att Derby County vinner den här hyperviktiga kvalfinalen till Premier League, dels för att Steve McLarens sympatiska lag förtjänar avancemanget, dels för att Queens Park Rangers i synnerhet, den moderna fotbollen i allmänhet, förtjänar läxan att man inte kan bygga en grund på enbart pengar.

Handboll, SM-finaler: Sävehof–Skuru och Alingsås–Lugi (SVT1 kl 14:15)
Herrarnas SM-handboll är mer oviss och spännande än på länge. I en sport där vi vant oss vid dynastier där storlag dominerar med eftertryck under en period – Redbergslid, Drott, Sävehof, Hammarby – känns det kul med en final mellan i och för sig starka och jämna, men inte dominerande, Alingsås och en uppstickare i form av Lugi.
På damsidan är det däremot inga överraskningar: Sävehof har vunnit sju av de åtta senaste SM-gulden och är i final, som favorit, i år igen. Utslagsgivande kommer väl framför allt bli hur finalmotståndaren Skuru lyckas få stopp på Sävehofs rörliga anfallsspel med Jamina Roberts och sevärda vänstersexan Louise Sand. Som Nackabördig håller jag tummarna för Skuru, men är fullt medveten om att motståndet inte kan bli svårare är så här.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel