Lördag med fotboll & hockey

Dagens tv-sport: Avgörande Londonderby & Färjestad mot… guld?

Premier League: Chelsea FC–Arsenal (Viasat Fotboll, kl 13:40)
Med tanke på förra helgens resultat med förluster både för Tottenham och Manchester United kan vi nog konstatera att slutstriden i Premier League kommer att bli en fyrlagskamp mellan Chelsea, Liverpool, Manchester City och Arsenal. I ett fotbollseuropa där de flesta stora ligorna mer eller mindre redan är avgjorda (Juventus har dragit ifrån i Serie A, Bayern München i Bundesliga och Paris SG i Ligue 1) gör det serien tillsammans med en ovanligt oviss La Liga till kontinentens kanske mest spännande.

När det är så jämnt i tabelltoppen blir så klart matcherna mellan de här fyra tätlagen extra viktiga. Prestigederbyt Chelsea–Arsenal kan bli en nyckelmatch för båda lagen.

Särskilt när alla lagen i toppen har sina för- och nackdelar. Chelsea har sitt bergsäkra försvarsspel och (framför allt den offensiva) bredden i truppen, vilket kan behövas med tanke på att de till skillnad från konkurrenterna är kvar i det slitiga Europaspelet. Samtidigt saknar laget en pålitlig målskytt (även om Sammy Eto’o kommit igång på slutet) och är sårbart centralt vid snabba omställningar: Terry och Cahill är inte mittbackarna som gillar att få löpbollar in bakom sig.
Liverpool har sitt ypperligt fungerande omställnings- och anfallsspel och öser in mål, dessutom är de ute ur alla cuper och kan koncentrera sig på ligaspelet helt och fullt. Även formen på nyckelspelare (Gerrard har varit fullständit briljant de senaste matcherna, precis som Suarez och Sturridge) och faktumet att de har två hemmamatcher kvar mot toppkonkurrenterna Chelsea och Man City talar för laget. Dock finns fortfarande stora frågetecken försvars- och målvaktsspelet.
Manchester City har en nästan lika stark trupp som Chelsea, även om skadade Sergio Agüero visat sig vara närmast oersättlig, och ligans bästa centrala mittfält i Fernandinho/Yaya Touré: båda mer eller mindre kompletta spelare. Efter den skakiga förra säsongen har också nyckelspelare som Silva, Kompany och Hart hittat tillbaka till en hög jämn nivå. Däremot har laget kanske sämst dagsform av topplagen, är direkt svaga på bortaplan och man har inte hittat det perfekta komplementet till just Kompany i mittförsvaret.
Arsenal har sitt sedan länge inpräntade trygga grundspel och en förmåga att trots skador hitta spelare som kliver fram (Oxlade-Chamberlain har sett ut som en världsmittfältare på sistone och Podolski börjar långsamt varva upp) när det behövs. Laget har också säker- och trygghet där åtminstone Liverpool och City har vissa problem – i mittförsvaret. Till minussidan får man ändå lägga ett tufft spelprogram, att laget är kvar i FA-cupen och, trots allt, de många skadorna på mittfältet.
När det är så jämnt i tabelltoppen blir så klart matcherna mellan de här fyra lagen extra viktiga. Chelsea–Arsenal kan bli en nyckelmatch för båda lagen. Arsenal har haft ett tufft spelschema och har svårt för Chelsea. De blå från södra London å sin sida är ett cyniskt, närmast perfekt kalibrerat lag som kan spela på nästan vilket resultat som helst om laget får göra det i hyfsad lugn och ro. I höstas åkte Jose Mourinho och hans spelare till Emirates Stadium och plockade hem ett 00-resultat i en av säsongens tråkigaste matcher. Eftersom det var vad Chelsea behövde då.
Med tanke på den onödiga förlusten mot Aston Villa förra helgen behövs kanske en seger mer nu. Det här Londonderbyt skulle ju kunna vara en chans att göra ett miniryck, att åtminstone tillfälligt spela bort en konkurrent.

SHL: Färjestads BK–Brynäs IF (CMore Sport, kl 17)
FBK är den svenska hockeyns svar på Milan: alla spelare och ledare som någonsin varit i klubben hamnar förr eller senare, men troligtvis förr, där igen. Det gör ibland att klubben är onödigt blödigt nostalgisk, men också att den behåller en vinnarkänsla i klubben. Möjligen är det just det man märker just nu. Färjestad har såsat sig igenom grundspelet, sett närmat oengagerat ut och försvarsspelet har stundtals varit slött. Men så blev det slutspel och laget kör över Brynäs (vinner FBK matchen i dag är de vidare i fyra raka) och ser helt plötsligt ut som en utmanare om guldet.

NHL: Toronto Maple Leafs–Montreal Canadiens (Viasat Sport, kl 00:05)
Klassiskt kanadensiskt derby som kan sluta hur som helst och som blir en drabbning mellan två olika hockeyfilosofier. Canadiens spelar snålast i hela Atlantic Division: släpper in få mål, men gör inte särskilt många heller. Med Maple Leafs är inställningen den omvända: full fart framåt, ständigt svajande svängdörrar bakåt.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel