Lördag med fotboll & Ishockey

Dagens bästa tv-sport: Mjuk omstart efter tragedin

Allsvenskan: Falkenbergs FF–IF Brommapojkarna (C More Fotboll kl 16)
Efter en vecka då allt som ska sägas – och fruktansvärt, fruktansvärt mycket annat – har sagts om förra helgens händelse i Helsingborg är det på något märkligt sätt dags för andra omgången. Och efter en vecka av för all del viktig rannsakning och otroligt vackra bevis för den medmänskliga styrkan i supporterkulturen, men också grova mediala snedsteg (hej, Aktuellt, som använde bilder från en fruktansvärd olycka på Hillsborough för att illustrera huliganvåld) och redaktionella felbeslut, känns det nästan skönt att Allsvenskan får en så här mjuk omstart.

Hur kunde SVT:s Aktuellt illustrera huliganvåldet med bilder från den tragiska läktarolyckan på Hillsborough?

Två lätt stukade lag, två lag för den undre halvan av tabellen. Ett möte mellan en anonym brandskattad nykomling och det lilla publiklösa laget alla gillar, men nästan ingen älskar.
Ska man återfå tron på den svenska fotbollen är det här ett bra ställe att börja.
Dessutom kan matchen bli ganska avgörande. Båda lagen fick med sig lite missvisande resultat i premiären. Falkenberg stod upp bra mot regerande mästarna, men åkte ändå hem från Malmö med en klar förlust i bagaget. BP var typiskt BP mot Kalmar: trevligt och bolltrillande, men utan tyngden och rakheten hos motståndarna, och kom ifrån matchen med en hedersam uddamålsförlust. Inget av lagen vill åka från Falkenbergs IP med 0 poäng och en potentiell krisstämpel på tröjryggarna så här tidigt på säsongen. Falkenberg och BP kommer ju få det nog svårt under året som det redan är.
Eftersom jag har ett särskilt gott öga till falnande tidigare glödheta talanger ser jag också fram emot att se vad IFK Göteborg- och Malmö FF-ratade Nicklas Bärkroth och Dardan »D-Rex« Rexhepi kan hitta på. Den förstnämnde var en av de piggare BP-spelarna mot Kalmar i premiären och den senare har övertygat under försäsongen. Det vore inte överraskande om någon av dem blir matchvinnare.

Championship: Wigan Athletic–Leeds United (TV10 kl 13:10)
Det finns gott om sorgliga exempel på misslyckat styre i den moderna toppfotbollen, men Leeds måste ändå stå i någon slags särställning. Efter ett 1990- och tidigt 00-tal då det nordengelska gamla storlaget började bli en europeisk maktfaktor igen har felbeslut efter felbeslut tagits, med resultat som total ekonomisk kollaps och tvångsnedflyttning som följd. Ändå har jag hela tiden trott (och hoppats, Leeds är en klubb som liksom ska vara i Premier League) att klubben ska studsa tillbaka, att den skickliga ungdomsverksamheten ska skicka tillräckligt många förädlingsbara råämnen upp till a-laget för att det ska räcka till åtminstone ett kval till Premier League.
I stället gör The Whites ännu ett år i mitten av The Championship. Utan chans till varken upp- eller nedflyttning. Klubben fyller i och för sig på representionslaget med egna talanger i hyfsat bra takt och av hyfsad kvalitet, men de flesta blir uppköpta av klubbar (påfallande ofta Norwich) som Leeds för inte särskilt länge sedan var mil före, men nu är långt efter. Likt ett ännu mer misskött Bajen har den forna storklubben sladdat så länge i näst högsta divisionen att man börjar tro att det är ett permanent tillstånd.

SHL-slutspel: Växjö Lakers–Färjestads BK (C More Sport kl 17)
Ingen gillar en uppkomling. Växjö Lakers bildades så sent som i slutet av 1990-talet, har på bara några år tagit sig upp genom seriesystemet och är helt plötsligt i SHL-semifinal. Klart laget möts av misstänksamhet och missunnsamhet. Sportpubliken fungerar ju ofta så.
Jag tror ju fortfarande att det tar stopp här för den lilla utmanaren, lagmaskinen Färjestad är för tung och effektiv nu när den rullat igång på allvar, men jag håller en liten tumme för uppstickaren ingen riktigt verkar gilla. Om inte för något annat skäl än för att finske veteranen Tomi Kallio är så rolig att titta på. Mannen som skjuter i alla möjliga (och omöjliga) lägen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel