Hejdå, Chevy Chase!

Community – Saknaden efter en sociopatisk gubbe

Det sista stycket i den här texten innehåller en spoiler av Community säsong 5, avsnitt 4. 

Pierce var aldrig en enkel figur i Communitys universum. Han bråkade både de andra rollfigurerna och med tittarna. Emellanåt tog serien Pierce till så pass mörka platser – blir det särskilt mycket mörkare än att hallucinera en demonisk Andy Dick i pilotmössa? – att det blev genuint obehagligt. Det var aldrig friktionsfritt med Pierce, men hans självupptagna, ömhudade gubbsociopati var samtidigt ett av seriens mest effektiva verktyg för att höja insatserna.

Som i Advanced Dungeons & Dragons, ett av Communitys mest säregna och minnesvärda avsnitt. Här tar Pierce på sig en regelrätt skurkroll gentemot stackars deprimerade Fat Neil, till både tittarnas och studiegruppens förfäran. överjävligt självisk är han väl ändå inte?

Nej, i slutändan står det klart att Pierce bara har förstått något som de andra har missat: att det är en skurk och inte en hjälte som just den här situationen kräver. Neil skakas ur sin depression, och avsnittet slutar på ett sätt som för enormt förlösande, men samtidigt lämnar ett litet gnagande obehag i maggropen.

Chevy Chase har aldrig varit avgörande för hur mycket jag har tyckt om Community. Men jag tror att jag kommer att sakna hur Pierce närvaro påverkade serien.

Pierce beteende var alltid frustrerande, aldrig helt osjälviskt, men det var sällan så aningslöst och illvilligt som det kunde verka på ytan. Community visste inte alltid, men ofta, hur den komplexiteten kunde vara av seriens viktigaste tillgångar.

Pierce älskade att sätta griller i huvudet på sina frenemies i studiegruppen. Det bästa exemplet är Intermediate Documentary Filmmaking, där han ljuger om att han är döende för att kunna ge sina studiekamrater var sin avskedsgåva, som driver dem allihop till vansinnets brant.

Förra veckans avsnitt, Cooperative Polygraphy, är en slags pendang till det avsnittet. Med den minst sagt viktiga skillnaden att Chevy Chase har lämnat serien. Pierce är död – på riktigt den här gången, efter alla fejkade falska alarm – och Walton Goggins kommer till studierummet som representant för dödsboet.

Hans budskap är detta: Ni kommer att få era avskedsgåvor den här gången, men först måste ni koppla upp er mot en lögndetektor och svara på de frågor som Pierce har skrivit ner före sin död.

Utifrån den premissen spelar Community upp en tät, psykologiskt kittlande liten pjäs i sitcomformat. Till och med efter sin död kan Pierce skaka om den här gruppen människor, få dem att konfrontera varandra och sig själva på ett sätt som skär lite djupare än vad till och med det här dysfunktionella, självupptagna gänget når under några andra omständigheter.

Jag saknar inte Chevy Chase så vansinnigt mycket. Han har aldrig varit avgörande för hur mycket jag har tyckt om Community. Men jag tror att jag kommer att sakna hur Pierce närvaro påverkade serien.

Cooperative Polygraphy är kanske det bästa avsnittet av Community sedan Remedial Chaos Theory tidigt i säsong 3, och definitivt det bästa sedan Digital Estate Planning (ett annat Pierce-centrerat avsnitt för övrigt). Jag är glad att gubbtjyven trots allt fick fira en sista postum triumf.

Att det här avsnittet också är inledningen på Donald Glover utträde ur serien får jag återkomma till. Troy Barnes, och Glovers makalösa insats i rollen under de här åren, förtjänar en egen text.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel