TVdags-krönikan, 31 januari

Columbo löser fallet med min tv-kritikerdebut som 8-åring

När jag ser den mest klassiska 1970-talsdeckaren av dem alla, Columbo, dyka upp som »seriestart« på SVT i eftermiddag drar rysningarna ner som svallvågor från hjärnans minnescentra genom kroppen. Någon gång, antagligen redan i lågstadieåldern, såg jag Columbo för första gången. Hade jag bara råkat få syn på det, precis som nu, i morgontidningens tv-tablå?

Min barndom som Columbo-älskare gjorde sig omtumlande påmind när jag och min bror Magnus, som jag startade TVdags-föregångaren Weirdscience.se ihop med, gick igenom gamla högar med papper i våra föräldrars källare – och hittade våra respektive debuter som film- och tv-skribenter! Båda skedde när vi, med sex års mellanrum, deltog i ett traditionsenligt skoltidningsprojekt för femteklassare. Någonstans här föddes alltså det första fröet till vad som blev Weirdscience.se 30 år senare, och vad som blev sajten du just nu sitter och läser.

bildMin officiella debut som tv-skribent (jag återkommer strax till den inofficiella) skedde 1976, i tidningen Vårt Roliga Blad och under rubriken »Vad ser du helst på TV?«:
»Här är en intervju om vad alla i klass 5A (+ fröken) helst ser på TV«, inleds den, och fortsätter: »De fick säga högst tre stycken program. Populärast var Baretta, tvåa kom Kråkguldet och Hem till kåken kom trea.«
Sedan följer en lång, stentrist enkät med alla klasskompisarna, där jag själv väljer »Hem till kåken, Doktor i farten och Columbo« och läraren Britta Buskas svarar »Columbo, språkkursen Por Favor 3 och Hem till gården«.
De enda övriga tv-serierna som nämndes var MASH, McMillan och hans fru, Golden Hill, Kojak, Raskens och Sesam. Konsensus var tv-kung på 1970-talet!

bild11982 var det dags för min lillebror Magnus att filmkritikerdebutera, i tidningen 5:ans Jullöv. Då hade man moderniserat rejält i skolans magasinsportfölj. Hela tidningen var maskinskriven och, tycker jag nog, långt mer driven än det handskrivna mischmasch av vitsar, gåtor och gulliga »tjejteckningar« som min klass svarat för några år tidigare. Över till Magnus Häglund, 11 år:
»2001: A Space Odyssey (2001 – Ett rymdäventyr) MGM 1968. Regi: Stanley Kubrick. Från Arthur C Clarkes bok med den svenska titeln 2001 – en rymdodyssé.
Denna intressanta science fiction-film är mycket bra gjord, med mycket välgjorda modeller och FANTASTISKA tyngdlöshetsscener. KUL var det i alla fall när Dr Heywood Floyd (William Sylvester) stötte på en tyngdlöshetstoalett…
Denna film bör dock inte ses av folk utan sinne för science fiction. Dom skulle troligtvis tycka att den var lååångtrååååkig. Eller så inte förstå någonting av exempelvis det psykedeliska mönstret i slutet av filmen. Medverkande i filmen var också bland andra Keir Dullea som Frank Bowman på rymdskeppet Discovery 1.
Kortfattade betyg: 2001 9, Stjärnornas Krig 10, Sällskapsresan 8, Flåklypa Grand Prix 8, trafikfilmerna på Spårvägsmuseet i Stockholm 6, Sopor 9.«

1736968_10151941463046409_1969514813_oOch när jag nu ändå, likt 1970-talsdoktorn, är i farten – varför inte bjussa på en ännu obskyrare extremrarris? Nämligen min inofficiella debut som tv-kritiker, i ett brev till mormor 1972, då jag var åtta år:
»18.50 började ett program som hette Antarktist och det hanlade om sjölejon och pingviner och så hanlade det om forskare som var på Antarktis. Där finns några små samhällen med 4–5 hus. Där finns också en rätt så stor huvud-stad också. I staden finns t.e.x bowling-hall, gymnastik-hall, två skolor och en lek-skola. Stefan tycker det är roligast att leka med madrasser i lek-skolan. Det bästa i skolan är: maten, matematik och rasterna.«

Det mest spännande med Columbo-visningen på SVT i dag är att detta är original-tv-filmen från 1968, Prescription: Murder, den som själva tv-serien sedan utvecklades ur när den togs fram som del av NBC Mystery Movie-konceptet tre år senare. Och jag tror inte jag sett denna tidigare.

Columbo börjar visas på SVT1 i dag kl 16:20.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel