Från Mean Girls till The Spectacular Now

Cirkeln-special: Sara Bergmark Elfgren listar sina 5 highschool-filmfavoriter

Med anledning av gårdagens biopremiär av Cirkeln bad vi manusförfattaren Sara Bergmark Elfgren att slänga ihop en lista över de high-school-skildringar hon gillar mest. Ordet över till Sara!

Inledare disclaimer: Ja, jag tycker också mycket om The Breakfast Club (kolla bara på den här bilden vi tog till Berättelser från Engelsfors), men det har redan varit så mycket prat om den i anslutning till 30-årsjubileet. Därför finns den inte med på listan.

breakfast_club x 2

Så, vi börjar i stället med:

1. Mean Girls

Förra året satt jag på tunnelbanan och tjuvlyssnade på några tjejer i 15-årsåldern. »Det görs liksom inga bra filmer längre«, sa en av dem. »Mean Girls kom liksom ut för tio år sen.« De andra nickade instämmande. Första gången jag såg Mean Girls på bio så gick jag därifrån alldeles kolsyrebubblig i hela kroppen. Det är nog en av de filmer som jag citerar oftast, öppet och tyst i mitt huvud där min inre Regina George håller till. Även om filmen liksom solen har sina fläckar, så kommer den alltid att vara en av mina favoriter, en sådan där film som jag ser om och om igen.

2. Dazed and Confused

Dazed and Confused är den av mina borttappade dvd som jag sörjer mest. Filmen är kanske är mest känd för Matthew McConaugheys sliskiga replik: »That's what I love about these high school girls, man. I get older, they stay the same age.« Men den innehåller ju så mycket mer. Richard Linklater är nog en av världens bästa regissörer när det gäller att få publiken att uppleva att de verkligen hänger med personerna i filmen.

3. Heathers

Som barn stod jag ofta och grunnade över filmen i videobutiken med den märkliga och lockande svenska titeln Häxor, läxor och dödliga lektioner. När jag blev tonåring såg jag den för första gången och blev stormförälskad i denna absolut nattsvarta komedi. Med sin superskruvade stämning och handling lyckas den fånga känslan av hur brutalt livet kan kännas i den åldern. Det är dock inte en film för alla eftersom humorn är väldigt, väldigt mörk. Kul fakta: Manuset till Heathers är skrivet av Daniel Waters, som är bror till Mark Waters som regisserade Mean Girls.

4. Some Kind of Wonderful

En pärla från high school-filmernas guldålder med manus av självaste John Hughes. En fin och öm berättelse om tre ungdomar som hamnar i en kärlekstriangel (och nej, det är inte som i Twilight). Självklart finns det med några härliga 1980-tals-tropes också som den sviniga, rika pojkvännen som får sitt välförtjänta straff. Den innehåller också ett klassperspektiv som man ofta saknar i dagens amerikanska high school-skildringar. Mary Stuart Masterson lyser som Watts.

5. The Spectacular Now

Om The Spectacular Now hade kommit ut efter Miles Tellers och Shailene Woodleys stora genombrott så hade den kanske fått mer uppmärksamhet. Det hade den förtjänat. Regissören James Ponsoldt styr hela tiden undan från klyschorna och Tellers och Woodleys spel är så levande och starkt, att jag får gåshud bara av att tänka på det. Den lyckas dessutom skildra ett i film väldigt uttjatat tema på ett nytt och känsligt sätt (vill inte spoila). Ett stort plus för att den utspelar sig i en arbetarklassmiljö.

Bubblare: Say Anything, Clueless, Brick, Pump up the Volume.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel