TVdags listar film- och tv-året 2018

Christopher Storm listar 3 av årets bästa tecknade serier

När jag tänkte ge mig i kast med en årsbästalista så visualiserade jag långa, genomtänkta analyser över året som gått, tillsammans med en detaljerad och noggrant förberedd lista.

Men ärligt talat, vem har tid att skriva eller läsa något sådant i jul- och nyårsplaneringen? Här kommer istället tre av årets, enligt mig, starkaste tecknade serier. Utan inbördes ordning och väl medveten om att jag troligen missat en hel del. Väl avvägda i avsnittslängd och tyngd för att kunna avnjutas den där korta stunden du lyckas låsa in dig på toaletten där du försöker undkomma familjen under jullovet, eller i tv-soffan innan läggdags när du inte orkar ge dig i kast med den växande att-se-listan med tunga dramaserier på grund av dagar fyllda med fet mat, ständigt framställda godisskålar, golv täckta av julklappspapper och kanske något överintag av alkoholhaltiga drycker.

Lämpligt nog finns samtliga tre serier samlade på en och samma streamingtjänst.

Big Mouth (Netflix)

Big mouth

Jag fick upp ögonen för denna fantastiska pubertetsskildring i oktober i år, när Tora lyfte upp den i  Söndagskrönikan, och den blev direkt en fnissfavorit. Ni vet sen sån där serie en kan sitta och fnissa åt i sin ensamhet så att folk i din omgivning (familj och sådant) sneglar på dig tveksamt.

Hilda (Netflix)

hildaträgubbeJag skrev själv om denna helmysiga serie tidigare i höstas. Vill du inte titta ensam så går det utmärkt att använda egna, eller andras, barn som alibi för att avnjuta sagolika landskap och följa protagonisten Hildas möten med såväl diverse väsen och oknytt som jämnåriga skolkamrater.

Final Space (TBS/Netflix)

Den här pärlan påbörjade jag själv så sent som dagen innan jag skrev denna blygsamma lista, men den seglar upp på topplistan på en gång.  I Final Space följer vi Gary GoodSpace som avtjänar ett straff som enda levande varelsen ombord på ett rymdskepp. I seriens början närmar sig straffet sitt slut och Gary har sedan länge tröttnat på att endast ha robotar och skeppets huvuddator (tänk HAL 9000 från 2001) till sällskap. Då stöter han på den lilla gröna utomjordingen, som han döper till Mooncake, ensam i rymden och tar under sina vingar. Mooncake visar sig inte vara i något större behov av beskydd, utan kan på egen hand förgöra planeter. Detta drar såklart till sig mer sällskap och fler upplevelser till Gary. Trots en något, åtminstone till en början, osympatisk huvudperson är serien smart, rolig och dessutom full med klassiska sci fi-referenser. Liksom i Big Mouth  hittar vi Fred Armisen i en talroll jämte bland andra David Tennant, Steven Yeun, Ron Perlman, Gina Torrest och Conan O'Brien. Seriens skapare Olan Rogers gör själv rösten till Gary och Mooncake.

Bubblare: Disenchantment (Netflix)

Trots en lovande premiss, The Simpsons och Futuramas skapare Matt Groening ger sig på fantasy, så lyfte aldrig riktigt Disenchantment, men får en bonusplats på listan för ett gott försök och för att den inte var helt dålig heller. Förhoppningsvis hittar serien formen till kommande säsong.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått.

Håll koll på senaste artiklarna via taggen Film- och tv-året 2018.

Just nu på TVdags

Betraktelse

Oh mio Dio! Så skulle italiensk mat-tv som Little Big Italy funka i Sverige…

18 juni, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Shane Meadows katarsis-mästerverk The Virtues

16 juni, 2019
Trailers

Veroncia Mars flyttar hem – Frances & Robert i Divorce famlar vidare

15 juni, 2019
Recap

Förlupna ord & försonande sång i säsongsstarten av Younger

13 juni, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Succession-stjärnan Jeremy Strong

12 juni, 2019
Streamingtips

Efter succén för Chernobyl – se svenska dokumentären Ljudmilas röst

12 juni, 2019
Säsongspremiär

Förra årets finaste serie! Ryan Murphys Pose är tillbaka

12 juni, 2019
Kommentar

Spännande om vetenskapen i HBO Nordic-serien Years and Years

10 juni, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: den otäcka briljansen i Chernobyl

9 juni, 2019
Recension

En helvetes förväxling & ett himla liv i Good Omens

8 juni, 2019
Premiärrecension

Spänningen lever i Fear The Walking Dead, men manuset haltar

7 juni, 2019
Trailernytt

Kinnaman tar täten i Ron Moores rymdkapplöpning hos Apple

3 juni, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel