Recension

Chilling Adventures of Sabrina har sina problem – men fortsätter tjusa

Betyg 3 av 5

Netflix myskusliga Sabrina-serie är tillbaka med nya avsnitt! Det som från början skulle vara två säsonger med sammanlagt 20 avsnitt har nu ändrats till en säsong som är uppdelad i två delar. Julavsnittet som Cozino.com släpptes i december var avsnitt 11, så »Del 2« som Netflix kallar den här nya omgången består av 9 avsnitt.

Visuellt fortsätter serien att vara oerhört snygg och hela stämningen med musiken och mörkret är riktigt utsökt.

Som recensent har jag fått se fem av dessa nio, och det mesta jag har att säga är väl egentligen mer av samma saker jag sa i min mer utförliga recension av serien från i höstas. Visuellt fortsätter serien att vara oerhört snygg och hela stämningen med musiken och mörkret är riktigt utsökt. Vi får se Sabrina spendera mer tid vid The Academy of the Unseen Arts, som ständigt för tankarna till Harry Potter och Rosemary's Baby, och karaktärer som Nicholas Scratch och fader Blackwood har större roller än tidigare. Medan allting är så välgjort och alla skådespelarna gör utmärkta jobb, så har serien ändå ett antal problem som gör att i alla fall jag och min sambo inte kan uppskatta den lika mycket som det känns som att vi borde.

CAS_115_Unit_00686RC2

Det är fortfarande jätteroligt hur figurerna tackar satan och helvetet där man är van att höra gud och himlen, och hur banala de är med sitt djävulsdyrkande, men det är svårt att förstå sig på logiken inom deras kyrka och världssyn. Det känns som att de är inkonsekventa med vad som ses som bra eller dåligt för häxor och häxmästare, där gott och ont tydligen inte spelar roll, men regler är väldigt strikta och det är svårt att se hur allt hänger samman. Det känns lite som att seriens skapare själva inte har full koll på hur magin fungerar och vad som är acceptabelt och oacceptabelt inom häxvärlden, eller så är det bara så att deras värdesystem är så annorlunda att det blir obegripligt. När man inte hänger med i vad som är bra eller dåligt för karaktärerna, till exempel att man känner sig osäker på om det spelar någon roll om en person man gillar dör eller inte på grund av de otydliga reglerna för vem som kan återupplivas, så är någonting fel, och det blir svårt att relatera till karaktärerna.

Den övergripande handlingen där självaste djävulen är personligt investerad i Sabrina är jag inte heller förtjust i. Ofta är ju protagonisten i magiska berättelser »utvald« eller speciell på ett eller annat sätt, men när man blandar in gud, djävulen, och andra uråldriga varelser, då vill jag att man verkligen känner att det hela är en del av något mycket större som varit i görningen i flera tusen år, men det känner jag inte i Sabrina. Det känns i stället som en väldigt liten värld som inte sträcker sig långt utanför Greendale.

CAS_120_Unit_00147RC3

I och med att Sabrina nu spenderar mer tid på den magiska skolan så känns hennes kompisar på Baxter High lite överflödiga, och på grund av detta måste författarna hitta på anledningar för att Sabrina ska byta fram och tillbaka mellan de två skolorna, vilket är extremt förvirrande när hon hela tiden springer fram och tillbaka och beter sig som att hon nu går på den här skolan samtidigt som hon just sagt inför alla på den andra skolan att hon ska gå där på heltid. Den nya will-they-won't-they-kemin mellan Harvey och Roz är ju inte direkt det mest spännande, men det är åtminstone det minst förvirrande i serien. Bland det bästa som andra halvsäsongen har att bjuda på är kanske berättelsen om hur Susie byter namn till Theo och vill bli kallad för han i stället för hon – ett stort steg för karaktären som hanteras väldigt snyggt och utforskas med magi på ett intressant sätt som man ju bara måste göra när det är den här serien.

CAS_113_Unit_01942RC4

Madam Satan som spenderat hela serien i läraren Mary Wardwells kropp har jag dock inte mycket tålamod för. Hon vill vara drottning över helvetet, så vad spelar allt det här hon håller på med Sabrina och Baxter High för roll? Som tur är dyker Alexis Denisof, Wesley från Angel, upp, och spenderar sina scener med henne. Michelle Gomez är jättebra i rollen, jag fattar bara allt för sällan varför de magiska karaktärerna gör det de gör och vill det de vill.

Trots sina problem kan jag ändå inte hjälpa att vara annat än väldigt förtjust i serien. Det känns som att handlingen börjar få lite fart i femte avsnittet och att det kanske bygger mot någonting intressant, men så fort jag igen funderar på vad det är djävulen planerar så tröttnar jag på att spekulera runt den här världen. Det är fortfarande jättesynd att Salem inte har en större roll, och att han inte kan prata som i Chilling Adventures of Sabrina-serietidningarna. Netflix har beställt en andra säsong på 16 avsnitt som också ska delas upp i två halvor, så jag kommer fortsätta hoppas på att de utvecklar världen så att den känns större och tydligare.

Del 2 av Chilling Adventures of Sabrina släpps på Netflix i dag.

Just nu på TVdags

Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Les demoiselles de Rochefort (1967)

11 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel