TVdags i talkshowpubliken

Champagnefylla, publikhångel & kastad frukt – en vanlig kväll i The Graham Norton Show

Taket lyfter av jubel när Bill Murray tar upp fruktskålen på bordet och börjar kasta bananer och äpplen till publiken. »Åh, vissa av dem är visst av plast«, konstaterar han lakoniskt, rycker på axlarna och fortsätter sula frukter som folk kastar sig upp för att fånga. Studiofolket skruvar nervöst på sig men först när han börjar ge sig på vindruvorna ingriper de och ber honom sätta sig i soffan igen. Det gör han.

IMG_8610TVdags är på plats när veckans Graham Norton Show spelas in. Norton är känd för att få sina gäster att slappna av och ställa upp på både det ena och det andra, men med kvällens gäster Bill Murray, Matt Damon och Hugh Bonneville samt sisådär fem glas champagne är det snarare de som utmanar honom och inte tvärtom. Det är en fröjd att sitta i publiken i Londonstudion men också lite läskigt. Att se oberäkneliga (och alkoholglada) människor som Murray och vana pranksters som Damon ha dryckestävling och berätta knasiga historier om varandra får i alla fall mig att hålla andan stundtals.

Norton är känd för att få gäster att ställa upp på både det ena och det andra, men med Bill Murray, Matt Damon och Hugh Bonneville samt sisådär fem glas champagne är det de som utmanar honom och inte tvärtom.

Jag undrar hur mycket av den två timmar långa inspelningen som blir kvar efter klippningen. Fruktkastandet? Knappast. Bill Murray som går ut i publiken och kysser en kvinna på hals, kind och mun till henne och sällskapets stora förskräckelse? Ja, troligtvis.

Kvällen börjar inledningsvist mjukt. En ståuppare drar fräckisar och vi får öva oss i att klappa händerna. Sedan kommer Norton själv in och applåderna den stora publiken river av är öronbedövande. Han är en stor stjärna, Norton. Så stor att BBC valt att kalla honom en kronjuvel. Hans show, som visats på BBC sedan 2007, ingår i BBC Entertainments paket Crown Jewels som visas på söndagskvällar tillsammans med bolagets populäraste tv-shower med start den 2 mars.

Längst fram i publiken sitter tre äldre damer med västvärldens kanske högst tuperade frisyrer. Jag haffar dem senare i showens green room och de berättar stolt att de är regelbundna stamgäster i publiken. En av dem har en Graham Norton-väska. Jag frågar var hon fått den ifrån. Hon svarar nonchalant »Från mannen själv« och ler stolt.

Paloma Faith är kvällens musikaliska gäst och hon framför sin nya låt tillsammans med ett storband. Hon har rutig kostym och rutiga små högklackade skor. Senare ska Hugh Bonneville dricka champagne ur den vänstra.

The Graham Norton Show - LondonHugh är den som har bäst sittande kostym. Murray har lustig hatt med en fjäder i. De pratar om hur Bill Murray tog nattåget från Berlin till Prag, gick en sightseeingtour mitt i natten och sedan var tillbaka i Berlin för intervjuer om Monuments Men prick nio morgonen därpå. De dricker champagne, skojar om att Matt Damon blir tagen för Mark Wahlberg ganska ofta och så hånar de Hugh för att han säger »lippy« om läppstift.

Men för mig är det mest magiska tillfället när Bill Murray säger, som svar på Grahams fråga om vad han viskar i örat på Scarlett Johansson i slutet av Lost in Translation: »Det spelar egentligen ingen roll vad som sägs, det som uttrycks är kärlek. Jag älskar dig, jag kommer alltid att älska dig. Även om kärleken är ensidig så är den alltid där, den försvinner aldrig. Kärleken är evig, den är det största som finns.«

Sedan spårar det ur igen. Bill kastar frukt på publiken, hånglar upp en dam. Paloma Faith kommer ut och lägger sig över männen som vänder henne upp och ned och hon ramlar ned på golvet. Hugh tar av henne skon och tömmer sitt champagneglas i den och dricker upp innehållet. Bill ska inte vara värre så han slickar skon och sedan gör Matt samma sak innan Hugh knyter på Paloma skon igen.

En norrman ger Graham en lusekofta. Åh, om jag kunde räkna gångerna jag sett norska journalister dela ut lusekoftor till kändisar…

LusekoftaEfter showen går jag alltså ned i green room och trängs med några specialinbjudna fans. Palomas band står redan där och äter chips och dricker vin. En norrman ger Graham en lusekofta. Åh, om jag kunde räkna gångerna jag sett norska journalister dela ut lusekoftor till kändisar. Det är norska Se og hør som har den traditionen. Hugh Bonneville hälsar på några fans och smiter sedan iväg. Jag ser ståuppkillen försöka sola sig lite i Grahams stjärnglans men det är svårt. Alla vill sola.

Jag tar med mig Bill Murrays ord om kärlek. Konstigt nog. För det hade jag inte räknat med. Och absolut inte efter den här berg-och-dalbanan av superstjärnor, högt tempo, fruktkastande och annat. Så blev det ändå några visdomsord som rörde mig. Och det får man väl ge Graham Norton. Han är ändå en mästare på att locka fram det oväntade.

The Graham Norton Show med Bill Murray, Matt Damon, Hugh Bonneville och Paloma Faith sänds på BBC i kväll kl 22:35 brittisk tid. Sändningsdag på nordiska BBC Entertainment ej fastställd.

Just nu på TVdags

Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln diskuterar & dissekerar serieavslutningen

22 maj, 2019
Trailer

Kungligt besök på Downton!

21 maj, 2019
Intresseklubben Antecknar #62

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: The Goonies

21 maj, 2019
Streamingtips

Joe Swanberg visar vilken mästare han är med säsong 3 av Netflix Easy

21 maj, 2019
Recension

Nerven slarvas nästan bort i The Rain säsong 2 – August & Følsgaard bäst

20 maj, 2019
Recension

C More-premiär för George Clooneys påkostade & realistiska Catch-22

20 maj, 2019
Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

19 maj, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: drabbande polisskjutningsdramat The Red Line

19 maj, 2019
Klipp

Sabrina hjärta Nailed it!

18 maj, 2019
Streamingtips

Passa på! Se Ronja Rövardotter-serien på SVT Play

18 maj, 2019
TVdags tippar & betygsätter finalen

Eurovision 2019: Svensk gospelpower vs nederländsk storfavorit vs australiensisk svaj-opera

18 maj, 2019
Recension

Premiär! John Wick missar målet – trots alla headshots

17 maj, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel