TVdags listar film- och tv-året 2019

Catherine Finér listar 5 karaktärer som dröjde sig kvar

Det hela började med svårigheter att överhuvudtaget minnas något från 2019 mer än att jag var och handlade mat i går. Eller egentligen började det med tanken att jag skulle bjussa på en lista som på något sätt summerar just 2019. Svårt! Men så kom jag att tänka på Hunter Schafer som spelade Jules i Euphoria och från Hunter till Zendaya som spelade Rue. Jag älskade ju faktiskt Euphoria och den sändes till och med i år! Så håll i julglöggen – nu åker vi på en tripp längs den till att börja med så hard to remember lane.

1. Jules (Euphoria)

hunter

Euphoria och Jules (Hunter Schafer) får toppa listan. Som fick mig att önska att jag också var under 20, att jag ledigt skulle ha stjärnor på ögonlocken, coola kläder och ge fan i konventioner. Ytliga reflektioner alltsammans absolut, jag missade inte det problematiska eller det trasiga men när sista avsnittet var över stannade Jules kvar. Jag hoppas att det går jävligt bra för Jules, för Hunter verkar det gå alldeles utmärkt. Det glädjer ett fan.

2. Kendall Roy (Succession)

kendall

Det som kan hjälpa till att fullända 2020 är att jag får fortsätta följa familjen Roy i allmänhet och Kendall (Jeremy Strong) i synnerhet. Jag är lite väl förtjust i exakt hela den härligt giftiga familjen men det är på Kendalls sida jag egentligen står. En man med ambitioner som slås ner, reser sig upp, slås ner och reser sig upp. Det är knökfullt av hjärta och smärta. Om du som läser det här inte sett den här serien: Gör det, genast!

3. Daniel Lyons (Years and Years)

daniel

Jag har en filmtips-pump på jobbet, sjukt bra. Years and Years var ett tips som kom därifrån. När jag stöter på folk som inte gillat serien är jag fullständigt oförstående. I familjen Lyons som det kretsar runt i detta framtidsdrama finns brorsan Daniel (Russell Tovey). Lite förenklat så släpper han allt för kärleken som han träffar på ett något okonventionellt vis. Jag som är obotlig romantiker hängde på och hjälpte till att älska i utmaningarna som tornade upp sig.

4. Prinsessan Margaret (The Crown)

helena

Lillasyster Margaret (Helena Bonham Carter) ville så gärna bli drottning men fick stå kvar i skuggan av sin syster som ovilligt blev krönt, i alla fall som historien berättas i The Crown. Margaret som inte böjer sig för konventioner, som lätt kan tas för korkad men som är allt annat än just det. En dramatisk kvinna som kan charma vem som helst. Som dricker för mycket. Som är förtjusande och säkert skitjobbig. Som har ett trassligt och sorgligt kärleksliv. Det är Margaret som gör de stora avtrycken.

5. Midge Maisel (The Marvelous Mrs. Maisel)

maisel

Strax innan jul sa den tidigare nämnda filmtips-pumpen på jobbet – The Marvelous Mrs. Maisel. Efter det har jag i stort sett sträck-tittat på alla avsnitt av den här serien så det är väl inte så konstigt kanske att Midge Maisel (Rachel Brosnahan) har bosatt sig i mitt huvud. Men förutom det aktuella faktumet så är hon supersnabb, ständig lustigkurre och riktigt rolig. Såklart är hon vacker också, och rik. Som jag känner igen mig! Hon är ju jag, minus det där med riktig rolig, vacker och rik. Men annars så. The Marvelous Mrs. Maisel är som en musikal utan att karaktärerna titt och tätt brister ut i omotiverad sång. Snygg och mycket välputsad. Midge Maisel är en starkt lysande stjärna som får lysa upp mörkret de sista dagarna på det här året.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen Film- & tv-året 2019.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tunna blå linjen har långkörarpotential

17 januari, 2021
Trailer

Rymdkriget nära i nya trailern för For All Mankind

15 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Hellacopters-dokun visar Sveriges coolaste & bonnigaste rockband

10 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Premiärdatum oklart på nytt ärevarv

3 januari, 2021
Recension

Nu på C More: Wallström & Sarri lyfter Beck – Döden i Samarra

2 januari, 2021
Intresseklubben Antecknar #77

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2020

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 30 bästa humorserier

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Blomdahl listar årets tio bästa skräckfilmer

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell listar årets glädjespridare

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell rankar årets bästa upptäckter av gamla filmer

29 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Tora Liliedahl listar årets topp-10 tv-fröjder

28 december, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel