TVdags listar film- och tv-året 2017

Catherine Finér återupplever sex av årets film- & tv-överraskningar

Årets överraskningar kanske inte kommer att överraska någon annan än mig för jag kan inte påstå att jag ligger i framkant av film- och tv-utvecklingen. Jag vill också tillägga att överraskningarna ägde rum i år men det jag överraskats av är kanske inte till hundra procent lika aktuellt. Varsågoda iallafall.

1. The Girlfriend Experience

Riley Keough, som spelar huvudrollen i The Girlfriend Experience första säsong är Lisa Marie Presleys dotter, och därmed alltså Elvis Presleys dotterdotter. Det hade jag ingen aning om!

elvis dd

Inte bara det överraskade, även den stora och ofta ganska omotiverade mängden nakna bröst, ridande Riley (på män, inte hästar) och onani-scener både överraskade mig och fick mig att tröttna, lite i alla fall. Första säsongen kom 2016 och uppföljaren i år – 2017. Den sistnämnda har jag inte sett även om det kanske hade varit på sin plats om jag nu tänkt lista saker som inträffat just i år. Riley är inte med i andra säsongen, hon började kanske frysa och klädde på sig…

2. Första dejten

I avsnittet som sändes den 6 november dejtade en tjej som hette Roxie en kille i SVT:s Första dejten. Vare sig att Roxie dejtade eller att hon hade klätt sig fin i glittrande kattöron var i sig särskilt överraskande, öronen kanske lite oväntade men inte mer än så. Hovmästaren blev nog lite överraskad när han, direkt efter att hon stigit in på restaurangen, med fransk brytning frågade: »vad du ’etör?« (heter), och hon svarade »vitt kött, äter jag«.

dennis o katten
När hennes dejt steg in blev äntligen jag också överraskad för det visade sig att det var Dennis som enligt sig själv »tänker på dans lika mycket som andra tänker på sex«. Samma Dennis som dansade, delade energier och dejtade Jenny i Ensam mamma söker. Hade jag varit lite mer kvick (och inte tittat på just det här avsnittet i efterskott på SVT Play) så hade det från början varit öppet och känt att Dennis fortfarande var singel efter sitt mammaäventyr.

Hur bär sig de här människorna åt som dyker i upp i alla möjliga realitysåpor, är det så få sökanden att de lyckas komma med överallt? (Det var två brevskrivare från förra året som i år återkom i Bonde söker fru också). Men visst, Sverige är ju ett förhållandevis litet land.

3. Ozark

ozarkNär jag blev tipsad om att se Ozark och kände, »nä, det är inget för mig det är jag säker på«, men sedan ändå gav det en chans och fastnade och binge-tittade mig igenom hela säsong 1. Då blev jag överraskad. Är lite svag för Jason Bateman och även för Laura Linney, så det var ju ett klart plus att de var med. Jag trodde till en början att jag skulle få uppleva en lite sämre variant av Breaking Bad men tji fick jag. Jag ser fram emot den utlovade andra säsongen.

Jag måste bara tillägga att jag också blev väldigt överraskad när jag googlade och upptäckte att Jason Bateman var med i Lilla huset på prärien. Han spelade James Cooper Ingalls mellan 1974 och 1983. Det var som fan.

jason b

4. Dokumentärer på SVT Play

Det överraskade mig att jag inte hade sett så många av de dokumentärer som finns på SVT Play. Min känsla är att jag så ofta jag kan plöjer dokumentärskatten som finns där men det var visst inte så ofta som jag trodde.

royDen senaste jag såg var från Dokument inifrån och heter Roy måste få leva, om den lilla bebisen Roy som drabbades av muskelsjukdomen Spinal muskelatrofi (SMA I). De barn som drabbas av den sjukdomen avlider före tre års ålder på grund av andningsvikt och oftast redan under första levnadsåret. Men Roy fick en möjlighet att vara med i en försöksstudie av en medicin som skulle kunna bromsa sjukdomsförloppet. Hälften av barnen i studien fick medicinen, hälften placebo. Vi får följa Roy, hans mamma Maya och hans pappa Hugo som slits mellan hopp och förtvivlan. Drabbande på alla sätt.

kenneth

En annan dokumentär jag såg tidigare i år var Muck! men sen då. Den handlar om Kenneth Viken som suttit i fängelse en stor del av sitt liv. Tom Alandh träffade Kenneth redan 1990 och sedan 2016 igen. Hur har det gått för Kenneth? Det är ett naket porträtt som berättar om hur det kan vara att komma ut från ett inrutat liv i fängelse och försöka skapa sig ett nytt liv med begränsat hopp, i nykterhet (nja) och i ensamhet.

»Jag ska skaffa mig perspektiv«, brukar jag tänka när jag väljer ut och försvinner in i dokumentärhögen.

5. Ingen tid för kärlek

Jag gick på bio i år också. Rörde mig således mer än 10 meter från tv-soffan. Plötsligt stod jag utanför biografen med en biljett i handen, vilken överraskning!

lillemor o jonnyFilmen jag såg var Ingen tid för kärlek som handlar om »plattcharmören« Johnny Bode. Upphovsman till musikaler, operetter några schlagers och även den pornografiska skivan Bordellmammans visor. Johnny Bode har ett helt sällskap uppkallat efter sig, ett sällskap som vältrar sig i hans musik och anekdoter om hans liv, och vilket liv han levde! Han var mytoman, smet från krognotor, lurade sina vänner, sa sig vara nazist, blev utvisad från Norge, var inlagd på mentalsjukhus, blev klassade som fem-femma, tvångssteriliserad, gjorde karriär i Österrike som operettkungen Juan Delgada, återvände till Sverige och fick en psykos. Johnny fick diagnosen hypomanisk fas av manodepressiv psykos. Undrar hur hans liv hade varit om han varit ung på 2000-talet.

Det eller den som stannade kvar mest med mig efter filmen var Lillemor Dahlqvist. En ordentligt solbränd kvinna som var den som sjöng de porriga visorna på Bordellmammans visor. Hon blev lovad att hon skulle förbli anonym, ett löfte som inte alls hölls. Nu uppträder hon när Johnny Bode-sällskapet har tillställning och hyllas där som en stjärna. Johnny var mot slutet av sitt liv ensam och sjuk. Lillemor var hans vän i vått och torrt och stannade kvar vid hans sida i alla år. Det var också hon som upptäckte att Johnny var död den 25 juli 1983.

6. Livets små glädjeämnen

Varje gång någon sätter på Apple TV:n hemma så går tv:n i gång automatiskt. Det är ingen inställning som är vi har gjort,  det har kommit som en bonus. Lika överraskande varje kväll.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2017. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel