Säsongspremiär

Cardinal är tillbaka med slutet på John & Lises historia

Det är återigen kallt i Algonquin Bay, riktigt kallt, när John Cardinal (Billy Campbell) och Lise Delorme (Karine Vanasse) är tillbaka på C More för sista gången för att reda ut en ny serie brutala mord.

Det är en riktigt fin kärlekshistoria de har lyckats bygga upp mitt i all grymhet, som överrumplade mig i säsong 3 och det enda jag tänkte på när jag började titta på säsong 4.

Tredje säsongens av kanadensiska Cardinal bjöd som vanligt på otäcka mord och olidlig spänning runt Ontarios dramatisk natur, men det var något mer där i bakgrunden som fullständig förtrollade. Några korta scener och repliker mellan John och Lise som sa så mycket mer än orden själva visade att något utöver ömsesidig respekt börjat växa fram. Ett exempel är den vackra scenen på piren med Delormes konstaterande efter en fråga som inte ställts »I’m not going anywhere« eller när tillfångatagna och skadade under den grymma upplösningen Cardinal hårt flätar ihop deras fingrar och för att inte tala om avslutningen när de småleende sitter i Cardinals soffa och äter chili tillsammans.

Cardinal 3x04 those two
Det är en riktigt fin kärlekshistoria de har lyckats bygga upp mitt i all grymhet – på sätt och vis redan från säsong 1 då Lise efter ett tag börjar se John i ett nytt ljus –  som överrumplade mig i säsong 3 och det enda jag tänkte på när jag började titta på säsong 4. Hur ska detta utvecklas? Det är ju inte helt okomplicerat – hon är en bit över trettio, han börjar närma sig sextio och har ett avsevärt emotionellt bagage förutom att de jobbar ihop så klart. Men det är svårt att inte shippa dem, hårt, även om jag inte riktigt vet vart jag vill att det ska leda.

Det må vara jäkla mörkt och kallt där ute och snö, så mycket snö, ändå känner man inget annat än värme just då.

Vi behöver inte vänta länge för att får reda på att denna del av historien kommer fortsätta precis där den slutade sist. Cardinal ser så sliten ut när vi först möter honom, där han vaknar upp mitt i natten ur en av sina ständiga mardrömmar. Den första säsongen kunde jag irritera mig på tropen med den mentalt instabila hustrun som skulle ge den plågade mannan djup och godhet, men storyn hade en poäng och tungsintheten känns nu allt annat än konstruerad, bara blytung, mänsklig och ömkansvärd.

Delorme är på spaningsuppdrag och leendet på hennes läppar då hon ser vem som kör upp bakom henne mitt i natten för att leverera nytt kaffe säger allt. »Want to keep me company?« frågar hon mjukt och bara aningen pillemariskt och det må vara jäkla mörkt och kallt där ute och snö, så mycket snö, ändå känner man inget annat än värme just då. 

Cardinal 4x01 smiles
Något som fängslar är att det inte är uttalat vad det är som spirar mellan de två. Det är inte alls så att det slår sexuella gnistor mellan dem, det är något annat, något mer. En förälskelse absolut – hur de båda lyser upp i varandras närvaro vittnar om det – men det handlar också om en ömhet, tillgivenhet och den där oerhörda trivseln i varandras sällskap. Båda vet om den, känner den, och har uttryckt den vagt i korta konstateranden, samtidigt som så mycket lämnas osagt. Delorme fortsätter vara den som om än fåordigt ändå uttalar vad hon vill, medan Cardinal stakar sig. 

Även om serien Cardinal i och med detta är över så kommer John och Lise leva kvar i mitt huvud ett tag till. 

Cardinal har verkligen fått det djup jag kunde sakna i säsong 1 och Campbell excellerar som skådespelare. Hos honom bor sorgen och skulden sida vid sida med glädjen han känner när han är med Lise. Ensam i sin lägenhet verkar han deprimerad, oengagerad och orkar knappast ens prata med sin dotter som studerar i Toronto. Men tillsammans med Delorme förvandlas han. När han för en gångs skull tagit ett initiativ och de sitter hemma hos henne och går igenom sitt fall kan han inte hålla tillbaka leendet som han ändå gömmer i handen. Samtidigt kan man skönja hur gammal han känner sig, som när Lise stöter på sitt ex. Man låter honom se gammal ut också där han sitter med sitt gråa skägg, i kofta och läsglasögon.

Jovisst, det är ännu en otäck men också fängslande mordhistoria, som ska redas ut i säsong 4. Den bygger på Giles Blunts sista bok om Cardinal, Until the Night. Som vanligt är det grymt, med inslag av tortyr, och där landskap, väder och miljön spelar sin roll. Trots sin trogna medhjälpare Jerry Commanda (Glen Gould) med flera tar det tid innan de är mördaren på spåren. Vi får som alltid följa denne parallellt med det idoga men frustrerade polisarbetet. Återigen har varje avsnitt namn efter någon av karaktärerna – det sista heter John & Lise. Med omsorgsfullt utvalda och utsökt filmade scener kommer nu deras historia till ett slut och även om serien Cardinal i och med detta är över så kommer John och Lise leva kvar i mitt huvud ett tag till. 

Säsong 1-3 av Cardinal är nu tillbaka på C More och säsong 4 har premiär idag. 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel