Nyhet

Canal Digitals nya OnePlace-box har marknadens bästa röstsök

Att vi i framtiden kommer att använda våra röster för att styra vår datorkommunikation är de flesta eniga om. Likaså verkar dock de flesta eniga om att den där framtiden – alltså framtiden då det verkligen fungerar – ständigt ligger några år … ja, just det – in i framtiden.

Röstsöket i OnePlace-boxen tar mig faktiskt i regel dit jag vill utan att ge mig goddag yxskaft-svar, och bara det är en befrielse.

För i ärlighetens namn har vi inte nått fram ännu, även om Google gör sitt bästa för att spotta ur sig imponerande (eller läskiga, beroende på vem man frågar) demopresentationer, som Google Duplex nyligen. Det kan ibland vara extremt frustrerande att prata med sin röstassistent, särskilt på ett språk som svenska som med sin begränsade användarbas gör att utvecklingen går långsammare.

Men med det sagt – röstsökningen som Canal Digital implementerat i sin OnePlace-box är den bästa jag stött på på den svenska tv-marknaden – den går helt enkelt att använda! Och det är i sammanhanget faktiskt inte så illa.

För sportälskare är funktionen guld värd. Har man exempelvis »nöjet« att heja på Gefle IF i Superettans nedre regioner är det bara att säga »Gefle IF« till röstsöket när det är match, man behöver inte veta kanal eller motståndare.

Nu är visserligen inte konkurrensen jättehård – minnesgoda TVdags-läsare kommer kanske ihåg när jag lyckades få Siri på Apple TV att tolka Call the Midwife som »kort på mitt bajs«. Men röstsöket i OnePlace-boxen tar mig faktiskt i regel dit jag vill utan att ge mig goddag yxskaft-svar, och bara det är en befrielse. Tricket är att veta vilka begränsningarna är, så att man slipper blodstörtning.

Vad kan jag i nuläget söka på?

Dels tv-kanaler, i stället för att försöka minnas vilken kanalplats exempelvis Discovery Science eller Disney Junior ligger på (26 respektive 63, för den som vill veta) trycker jag bara på Voice och säger »Discovery Science«, och vips ligger kanalen där, något som inte minst är poppis i fallet med Disney Junior hos familjens yngsta medlem.

Det går också utmärkt att söka på själva programmet, om man inte minns vilken kanal det är som sänder det. Här skulle dock gränssnittet kunna bli lite tydligare, söker jag exempelvis på Lyxfällan, hade jag tyckt att det vore logiskt att avsnittet som sänds på TV3 i detta nu hamnade först i resultatlistan. Nu får jag upp samtliga avsnitt som ligger i veckoarkivet, och eftersom gamla avsnitt av Lyxfällan sänds varje dag på TV3 just nu gäller det att läsa noggrant under titeln för att kontrollera avsnittsnummer samt sändningsdatum, så att man inte av misstag börjar kolla på gårdagens program igen. Ytterligare en fingervisning som indikerar vilket avsnitt som är »live« är en orange, horisontell linje som indikerar hur lång tid av avsnittet som fortskridit.

Det går också utmärkt att söka på själva programmet, om man inte minns vilken kanal det är som sänder det. Här skulle dock gränssnittet kunna bli tydligare.

För sportälskare är den här funktionen guld värd. Har man som jag exempelvis »nöjet« att heja på Gefle IF när de tragglar sig fram genom Superettans nedre regioner, så är det bara att säga »Gefle IF« till röstsöket när det är match, så får jag upp den aktuella matchen, jag behöver inte ens komma ihåg ifall dagens motståndare är storheter som Frej, Norrby eller Värnamo, det är bara att kolla vilken av matcherna som dyker upp som sänds live nu. Ytterst praktiskt!

Värt att inflika här så att ingen tror att jag försöker exemplifiera med det bästa OnePlace-boxen har att erbjuda: Röstsöket kan leverera matcher i betydligt hetare fotbollsligor än Superettan, det är bara det att jag råkar vara lagd åt det hållet. Beroende på vilka sportabonnemang du har står såväl Allsvenskan, Premier League som Champions League redo att sökas upp med rösten.

Bortsett från det som visas live i detta nu, är veckoarkivet samt playtjänster som C More, FOX+, ABC och Paramount+ sökbara via rösten. Och genom att först trycka på Google-knappen på fjärrkontrollen ligger sedan hela Youtube tillgängligt för att söka med din röst. Också väldigt uppskattat hos familjens yngsta medlem, som inte längre behöver skrika sig hes efter sin pappa när hon ska kolla på klipp med sina älskade leksakshästvideor, utan i stället på egen hand kan prata i normal ton med fjärrkontrollen.

När jag tänker efter är kanske just denna avslutande detalj vad en småbarnsförälder älskar allra mest med röstsöket.

Testa fritt i 3 månader!

Canal Digital erbjuder TV med oslagbar ljud och bild – på alla skärmar. Just nu får du prova de två största kanalpaketen (Familjepaketet och C More Premium) fritt i 3 mån. Dessutom ingår Canal Digitals playtjänst med 1000-tals filmer och serier.

Läs mer och beställ på canaldigital.se

Just nu på TVdags

Betraktelse

Oh mio Dio! Så skulle italiensk mat-tv som Little Big Italy funka i Sverige…

18 juni, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Shane Meadows katarsis-mästerverk The Virtues

16 juni, 2019
Trailers

Veroncia Mars flyttar hem – Frances & Robert i Divorce famlar vidare

15 juni, 2019
Recap

Förlupna ord & försonande sång i säsongsstarten av Younger

13 juni, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Succession-stjärnan Jeremy Strong

12 juni, 2019
Streamingtips

Efter succén för Chernobyl – se svenska dokumentären Ljudmilas röst

12 juni, 2019
Säsongspremiär

Förra årets finaste serie! Ryan Murphys Pose är tillbaka

12 juni, 2019
Kommentar

Spännande om vetenskapen i HBO Nordic-serien Years and Years

10 juni, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: den otäcka briljansen i Chernobyl

9 juni, 2019
Recension

En helvetes förväxling & ett himla liv i Good Omens

8 juni, 2019
Premiärrecension

Spänningen lever i Fear The Walking Dead, men manuset haltar

7 juni, 2019
Trailernytt

Kinnaman tar täten i Ron Moores rymdkapplöpning hos Apple

3 juni, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel